www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Črpalka za vrtino 12V
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.34
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2025 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

popravek 6 bar ( 5 bar + 1 bar atmosfere ) če je v globini

Citiram:
Ker v bližini doma nimam možnosti 50+m višine oz nimam dovolj cevi, sem črpalko potopil v vrtni bazen in na koncu cevi namestil zalivalno šobo. Vmes sem vgradil tudi manometer. Če zalivalno šobo skoraj zaprem, tlak naraste nkeje do 4-5 bar-ov, a črpalka takrat deluje že zelo težko, pri 12.5V velče cca 11A in se tudi izklaplja (verjetno termo zaščita).

Vprašanje: Ali je razlika pri odprti cevi in višini 50m kot pa pri skoraj zaprti cevi in pritisku5 bar?

ekvivalent temu kar si naredil (zaprl šobo ) je temu da recimo zagrabiš vrtalni strojček za glavo in ga držiš , jasno tok naraste , glava pa se vrti počasnejše.

Pumpa rabi vseskozi odprt pretok , sicer lopatice v črpalki ne potiskajo vodo ampak jo stiskajo kar pa seveda ne gre.(sploh ne pri švoh pumpi)

malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.00
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 21, 2025 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Že zgoraj omenjeno črpalko sem pretekle dni testiral še v dokaj realnih pogojih (video - pri 20m višine je 8A) in ugotovil, da navedeni podatki ne držijo niti pod razno. Čeprav mi je Janez iz Madagaskarja rekel, da taka črpalka deluje, se bojim da ne bo dolgo, če sploh.

In sva se kljub temu sedaj odločila o inverterju DC 12V > AC 220V in globinsko črpalko 2.5 STM 31 , 550W.

Kakšen motor uporabljajo običajno te črpalke in kakšen je zagonski tok? Ali bo inverter SIC-ES-1000, katereg sem naročil včeraj in ga dobim v sredo ( v petek pa odpotujem) zmogel zagnati črpalko? V datasheet-u piše surge power 2000VA. Ne piše časa te moči, vendar pri podobnih piše 5s.

Če ne, kakšna so opcije mehkega zagona te črpalke?

lp

SCI ES 1000.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.42 KB
 Pogledana:  4 krat

SCI ES 1000.JPG

2.5 STM 31.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  39 KB
 Pogledana:  1 krat

2.5 STM 31.JPG

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 21, 2025 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, ti to črpalo "dušiš" z 1/4" cevjo. Absolutno premalo!
Glede razsmernika imam jaz enega naljubšega. https://www.aliexpress.com/item/1005008631488256.html
Ima mehek zagon pa tudi dobro prenaša preobremenitve.
Veliko močnejših inverterjev klecne, ko je potrebno zagnati hladilnik ali klimo. Ta pa ne! Pa še zelo nisko lastno porabo ima.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni