www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Friziranje solarnega mikro grid tie konverterja GMI
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 32.04

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2025 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronskim števcem se hitro zatakne, ko koti niso poravnani, kaj šele pri tako valovitem toku s harmoniki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmaher
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Feb 2014 15:42
Aktiv.: 0.86
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2025 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 200W je tok lepo kupčkast, 200kHz pa ne pride do vhodov v čip.

Glede gretja diod, sem jih prejle priklopil na 900mA, padec je bil 3,15V, to je 2,83W, temperatura diod s hladilnikom pa enaka kot na včerajšnji sliki pri 200W. Tok skozi diode je pri 200W zelo podoben 900mA. 2,83W je samo 1,4% od 200W, kje so ostale izgube, recimo, da jih imata trafoja 4W, vhodni feti manj kot 1, H mostiček je brez hlajenja mlačen. Morda pa W-meter premalo kaže.
Kakorkoli že, izgleda, da se diode grejejo predvsem zaradi padca na njih, stikalnih izgub skorajda ni, torej nima smisla strašiti s SiC.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2025 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že rečeno, meni se zdi dokaj standardna različica forward pretvornika, le da sta na izhodu dva vezana zaporedno. Vezje na izhodni strani pa se v angleščini imenuje unfolding circuit, saj pač skrbi za pretvorbo prepognjenega sinusa nazaj v raztegnjenega.
S to frazo najdem precej ustreznih zadetkov na spletu. Tale pa je podoben tvojemu.

Še vedno me zanima kako je s krmiljenjem FET-ov na primarni strani.

Za trud za risanje in objavljanje sheme si res zaslužiš pohvalo. Predlagam, da na začetku teme napišeš še uradne specifikacije tega razsmernika oz. daš fotko nalepke.
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2025 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem v prvo objavo dodal link https://share.google/kbewJy1rboILi0QY4
FETe drajva standardni čip, ki nima oznak.

Glede hudega zvonenja na vhodu v toroid, gre za standardni pojav, ki se generira v transformatorjih, zaradi stresane induktivnosti, glej četrti oscilogram na prvi strani te teme. Ga bom probal znižati.
https://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=83855
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2025 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Unfolding verzije so kar pogoste, H-bridge pa ni nujno da so narejene z MOSFET tranzistorji, bolje se obnesejo IGBT, oziroma kombinacija tiristorjev na low-side in IGBT na high-side, ker samo preklaplja tistih 50Hz. Sinus se generira na primarni strani s PWM, tako da je sekundarna HV stran zelo preprosta.
Zelo podobna zadeva je tudi pri nekoliko bolj resnih razsmernikih, enega sem popravljal in opisal tule: https://www.s5tech.net/viewtopic.php?f=98&t=25354&p=306521

"Friziranje" z namenom učenja ja, v redu, se človek nekaj nauči, lahko zelo uporabno znanje...
Namesto tega početja je bolje uporabiti močnejši razsmernik, ki ima že funkcijo omejevanja oddajanja, fertik delo, oddaja ne bo presežena, viški ne bodo oddani, zato jih lahko namesto podarjanja v omrežje shraniš v baterije in energijo porabiš kasneje.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mmelektronika
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Okt 2019 18:59
Aktiv.: 2.81
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 06, 2025 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz mam tega kitajčka ki ima funkcijo omejevanja preko ct. Mislim da je 700W. Cena cca 90 eur. na njega so priklopljeni 3kom bisol 240w paneli.

IMG_20250906_121853.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.23 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_20250906_121853.jpg

IMG_20250906_121853.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.23 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_20250906_121853.jpg

Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 32.04

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2025 6:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni videt ampak ali ima ventilator ali je pasiven?
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2025 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mmelektronika je napisal/a:
jaz mam tega kitajčka ki ima funkcijo omejevanja preko ct.

Daleč imam med paneli in mestom kamor bi dal ct., DC pa ne bi vlekel čez pol bajte. Imam pa Wmeter, ki v LAN broadcasta (UDP) moči po fazah in ideja je, da naredim en ESP, ki bo glede na odčitke W-metra krmilil inverter(ja) in zraven še risal grafe.

Sem dal snaberje na primarna navitja, 4 diode in skupni 510R +1uF na + oziroma sredni odcep. Na vhodu v toroid se polovica špic zniža za 50V. Na uporu se je izgubljalo 2,3W, če bi pomagalo, bi namesto upora dal ventilator in pametno porabil energijo. Brez veze vse skup, nima smisla razlagat zakaj ne deluje, ker še sam točno ne razumem, kje zvonenje nastaja.
Včeraj sem eno od faz svojega 3 faznega W-metra ( https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=49505 ) predelal tako, da bo kazal samo izhodno moč inverterja. Po parih testih z uporovnimi, kapacitivnimi in kombiniranimi bremeni kaže OK, za razliko od toye, ki je [slovenščina je zame španska vas]. Upam, da dobim realne meritve izkoristka, da vem kaj modifikacije prinesejo. Druga varianta je, da zadevo zaprem v škatlo z ventilatorjem, in merim temperaturo, ki je sorazmerna z izgubami. Prezamudno, uporabno za končni test 700W inverterja pri 300W, kar se vse bolj kaže kot edina rešitev.
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2025 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zvezal 3 W-metre v sirijo, moj in 3 od Tuye in so začuda vsi kazali praktično enako. Resda sem meril pri 200W, ko je tok precej sinusen. Še malo sem se igral s snaberjema in vedno je izhodna moč malenkost padla. Probal sem še s kondijem in RC na vhodu v toroid in isto, moč pade, je pa že 220pF znatno znižal 750V špici.
Po vseh treh W-metrih je izkoristek dobrih 93%, samo kaj ko izgleda, da vsi kažejo 3% preveč (v primerjavi z UI meritvijo na 200W žarnici), torej je izkoristek borih 90%. Samo kam gre 20W izgub, ne zdi se mi, da se tako greje. Ko dobim zeleno luč za oddajo v omrežje, bi lahko preveril, kaj kaže uradni števec. Saj na Moj elektro lahko pogledam oddano energijo, samo bo ločljivost verjetno slaba. Ali kdo to pozna?
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2025 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

webmaher je napisal/a:
Saj na Moj elektro lahko pogledam oddano energijo, samo bo ločljivost verjetno slaba. Ali kdo to pozna?

Na 15min imaš meritev, tako da bi moral imeti na 1 fazi 0 porabe in samo oddajo konstantno, da bi dobil nekaj realnega.

Ali si pa kupi P1 meter pa lahko odčitavaš direktno števec v realnem času.
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2025 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam Landis Gyr z dlms, idis, 2DLM. Kaj rabim za brati v živo.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2025 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povej točen model, ki ga imaš..
Drugače sem imel tole v mislih.
Nazaj na vrh
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2025 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

webmaher je napisal/a:
Saj na Moj elektro lahko pogledam oddano energijo, samo bo ločljivost verjetno slaba. Ali kdo to pozna?

Če si preneseš v excel, si tam lahko ločljivost poljubno nastaviš.
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2025 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poljubno Smile večja od izvorne ne more biti. Zanimame me, koliko časa moram pošiljati 300W v omrežje, da bo ločljivost +-1%, se pravi 3W. Če je ločljivost podatkov 1W, potem rabim pol ure.
Nazaj na vrh
webmaher
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 10, 2025 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
Povej točen model, ki ga imaš.

ZMXi3 20 C Q U1L1D3.21 S4
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni