|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2025 3:53 pm Naslov sporočila: Obračunska moč |
|
|
Zanima me, kako prepričati, da mi nemi spreminjali obračunske moči na posameznih blokih.
Ko gledam mi vedno nabijejo obračunsko moč tja 6 in več kW. Ampak ko gledam moje letno porabo ne zasledim nikjer špice večjekot 3.5kW. Zakaj moraj vedno ročno popravljati na 4kW (manj ne morem) grrrrrr
A se da to nekako fiksirati, da lahko edino uporabnik spremeni in ne distributer. Bom že plačal špice, če bo prišlo do tega
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2025 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj imaš to za enega dobavitelja, da ti kar sam popravlja obračunsko moč, ko ti vdari nekaj špic?
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2025 5:40 pm Naslov sporočila: Re: Obračunska moč |
|
|
| SimonS je napisal/a: |
Zakaj moraj vedno ročno popravljati na 4kW (manj ne morem) grrrrrr |
Kako velike varovalke imaš?
(Si poizkusil vnesti 3.8kW? Toliko je minimum za 20A varovalke.)
Sicer mi ni jasno, kako pridejo pri tebi na 6kW. Pri meni so v nulo točni.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 545 Aktiv.: 3.90
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
| Pri meni tudi. Malo so zdaj iz 5,9 kW zanihali na 6 kW. Vidim, da si dajo malo rezerve, da jih ne bi napadal, da so dali prenizko. Potem pa pustijo, da sam prestaviš nižje, če ti je do tega. Verjetno bom preizkusil na 5 ali pa 5,5 kW, glede na grafe. Na koncu dneva pa nekega profita od tega ne bo. Za kakšen kofe, mogoče.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1929 Aktiv.: 7.81 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obračunska moč se izračuna iz povprečja treh špic v pretekli zimski sezoni.
Meni pa so jo pretirano znižali glede na lansko (iz 4,6 na 4 saj sem imel dokaj enakomerno porabo v tistemu času
Sedaj je k hiši prišel še EV in bo prenizka vsaj nočni čas in predvsem vikende. Zaenkrat se ne sekiram in vlečem tudi po 6,5kW saj se presežkov (še) ne računa.
Imam pa že v delu Smart EVSE, ki bo zmanjševala polnjenje medtem, ko se bo npr. kuhalo. V kuhinji je tudi en ESP32 piskač, ki se proži prek Homeassistanta glede na meritve Shelly
Sem pa tudi ženskam razložil, da so minili časi, ko se je na štedilniku kuhala jota, v pečici ocvirkovca medtem se vrti še pralni stroj ter lika prejšnja žehta
_________________ LP Robert |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
| robert je napisal/a: |
Sem pa tudi ženskam razložil, da so minili časi, ko se je na štedilniku kuhala jota, v pečici ocvirkovca medtem se vrti še pralni stroj ter lika prejšnja žehta  |
A ni to poanta pripomočkov, ki si jih kupimo? Da delajo več stvari namesto nas oz. lahko delamo več stvari hkrati.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, to so vam že določili za 2026?
Jaz sem postavil PV in sem kao nov naročnik in mi vsak mesec sproti obračunajo.
Tudi za 2026 imam še prazno.
| robert je napisal/a: |
| saj se presežkov (še) ne računa |
Po novem predlogu (ki bo verjetno obveljal), če ne spreminjaš njihove nastavitve, se ne bo presežkov nikoli računalo (vsaj za gospodinjstva, za ostale nisem siguren).
(*nikoli == do naslednjega predloga )
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Potem si lahko nastavimo na minimum, ki je določen in je to to. Do naslednjega predloga, kot si rekel.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko si nastaviš na minimum, ampak potem boš plačal presežke, če jih boš imel.
Presežkov ne plačaš, če nastavijo oni.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak plačam pa višje cene za posamezne bloke! Ne vem če to odtehta par šic na leto. Kolikor sem opazil sem imel v tekočem letu eno šico, ko sem TČ zalaufal (sem jo sedaj omejil na 3kW max) in neko nepojasneno šico 17kW (teoretično in praktično nemogoče, ker imam 6kW priklučno moč)
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
56.58 KB |
| Pogledana: |
19 krat |

|
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
Objavljeno: Sre Sep 17, 2025 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
| tretjic je napisal/a: |
Lahko si nastaviš na minimum, ampak potem boš plačal presežke, če jih boš imel.
Presežkov ne plačaš, če nastavijo oni. |
Razumem, nisem dobro prebral tvoje prejšnje objave. Še vedno velja to samo, če pustiš, kar nastavijo oni. To je pa druga zgodba. Moraš malo pretehtati, kaj se splača in kakšno leto malo preizkusiti.
Problem, ki ga vidim, so kakšne špice v zimski sezoni, ki so izredne. Recimo pride nekdo na obisk in si polni električni avto. Imaš delavce pri hiši in uporabljajo močnejše stroje. To ti nabije nekaj špic in ti poračuna obračunske moči za naslednjo sezono višje. Potem moraš sam prestaviti nižje in padeš v možnost zaračunavanja presežkov.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Čet Sep 18, 2025 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
| SimonS je napisal/a: |
| Ja, ampak plačam pa višje cene za posamezne bloke! Ne vem če to odtehta par šic na leto. Kolikor sem opazil sem imel v tekočem letu eno šico, ko sem TČ zalaufal (sem jo sedaj omejil na 3kW max) in neko nepojasneno šico 17kW (teoretično in praktično nemogoče, ker imam 6kW priklučno moč) |
To je napaka v podatkih (decimalno mesto) ali kaj podobnega, kot to, da je vrnil celodnevno porabo v obliki moči.
Vhodni podatki so slabi in se samodejno obdelujejo, zato potem prihaja do takih odklonov. Ta špica je nekako "največ" kar ta števec "zmore" in je to programsko omejen prikaz, da se ne vidi absurdnosti meritev, ki verjetno gredo preko 100kW
Že zaradi tega bi moral biti zakon tak, da ignorira špice in se gleda le enourna poraba ali kaj podobnega.
Špica pa se izračuna iz porabe v intervalu in ob dnevnem obračunu, ki se upošteva kakor 15-minutni pride do česa takega.
Sam števec pa nima podatkov za več kakor mesec in je revizija tega nemogoča.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni