www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zimske gume
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.68

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2025 7:36 pm    Naslov sporočila:  Zimske gume Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Treba bo nabaviti zimske gume. Rabim dimenzije 205/55 R16 vsaj 91V. Torej ne gre za neke"specialne" zahteve.
Sprašujem, kaj mi po svojih izkušnjah najbolj priporočate (izmed naštetih):
- Nexen Winguard Snow G3 WH21
- Hankook Winter i*cept RS3 W462
- Falken EuroWinter HS02
- Kleber Krisalp HP3
- Vredestein Wintrac
- Nokian Snowproof 2

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 59.91

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2025 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem sicer kako je zaupati takim testom ***klik***
snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.94
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2025 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem vozil Savine zimske gume. Tretja sezona katastrofa od gume.
Sedaj imam Goodyear ultragrip. Vožene lansko zimo.
Dobra na mokri cesti, snega skoraj ni bilo , zato težko napišem kaj več.
Zaenkrat zadovoljen z njo. Cool
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2025 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avto pnevmatika je kot dobra (največkrat draga) pohodniška obutev... no, saj se da tudi v japonkah s previdnostjo priti na Triglav ampak kaj pa če... ?

Slika je prevelika za ta forum, zato povezava:
https://www.amzs.si/uploads/Motorevija/MR_september_2024/Test%20zimskih%20pnevmatik/Tabela_205-55_R16H.jpg

Čitaj razlago
https://www.amzs.si/motorevija/test/pnevmatike/2024-09-24-amzs-test-28-zimskih-pnevmatik-dimenzij-205-55-r16-h-in-215-55-r17-v

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2025 10:09 am    Naslov sporočila:  Re: Zimske gume Odgovori s citatom

Ravne je napisal/a:
Pozdravljeni!
Treba bo nabaviti zimske gume. Rabim dimenzije 205/55 R16 vsaj 91V. Torej ne gre za neke"specialne" zahteve.
Sprašujem, kaj mi po svojih izkušnjah najbolj priporočate (izmed naštetih):
- Nexen Winguard Snow G3 WH21
- Hankook Winter i*cept RS3 W462
- Falken EuroWinter HS02
- Kleber Krisalp HP3
- Vredestein Wintrac
- Nokian Snowproof 2

Nobene od teh.
Nazaj na vrh
grega09
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Aktiv.: 3.90

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2025 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pogledam na hitro teste od AMZS in Tyre Review in malo cene preletim, ko kupujem. Potem se pa odločim.

https://www.amzs.si/motorevija/test/pnevmatike/2025-09-23-amzs-test-31-zimskih-pnevmatik-dimenzije-225-40-r18-v

https://www.tyrereviews.com/

Ponavadi je pa na koncu to Continental, Goodyear ali pa Bridgestone.

Ne šparam tu. Imam pa srečo, da delam malo kilometrov in ima guma še dovolj profila, ko je že stara. Za mene je to tam okrog 5 let max.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2025 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Celoletne kar imajo na voljo in 4 pogonc, če ne delaš le drift v hrib in matraš ter rezkiraš sebe. Zime so ratale mile na cestišču je pa navečkrat spolzko ali pa poledica.
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 27.57
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2025 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od zgoraj navedenih sem vozil edino Nexen (nisem prepričan, da ravno ta model), pa me niso ravno prepričale. Moteče glasne so bile, pa nekoliko nenavaden odziv na volanu. Think

Sicer pa ... solidne so se mi zdele Toyo Observe S944, ki pa imajo po mojih izkušnjah kar opazno veliko obrabo. Ampak ... prodaja jih Špan, od njega pa ne kupim niti pokrovčka ventila več. Evil or Very Mad

Nihče več pa me ne prepriča v Savo Eskimo ... z naskokom najslabša zimska guma, kar sem jih vozil.

Letos sicer tudi mene čaka menjava zimskega kompleta v podobnih dimenzijah, kot napisano zgoraj. Nekako se nagibam k nakupu Dunlop Winter Spt 5. Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPartner
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Aktiv.: 1.34
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2025 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobre izkušnje z continental wintercontact ts 870, toyo snowprox 943 in bridgestone blizzak.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.73
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2025 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dve (ali je že tri?) leta nazaj sem kupil Semperit Speed grip 5, takrat se mi je po ocenah zdela z najboljšim razmerjem med kvaliteto in ceno. Zadovoljen, čeprav nekega hudega snega ni pri nas, za tiste 3x na Roglo in Tri Kralje pa tudi ni problema.
Pri ocenah pa mi "okoljske lastnosti" - hrup, poraba, obraba.. ne pomenijo ničesar. Ravno obratno - dobra guma se mora obrabljat.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.34
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2025 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
continental wintercontact ts 870,

+1

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 8.72

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 14, 2025 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je treba zamenjati zimske gume (3 sezone max) Continental že 25 let
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.01
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 16, 2025 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer tukaj ne piše za kateri avto je to in niti katere namene.
Ali je je prednji/zadnji/4x4 pogon in za kako podlago/teren bo 95% guma delovala.
Napišem tukaj moje razmišljanje kako sem izbiral gume za avtomobile.

Največ preglavic mi je delalo, ko sem gledal gume za Forester 1999(kmetijski avto) sem obračal internet kaka 2 tedna.

Meni edina metrika pri teh testih je zaviranje na mokri cesti(Obraba, glasnost, poraba itd. ignoriram).
Na suhi cesti so vse gume ok...
Na snegu pa v normalnih pogojih ni nekih hitrosti, da bi lahko večjo škodo naredil. Prej se zgodi da nekam ne prideš. Razen če boš kljub snegu/ledu rinil 80km/h+ po avtocesti .

Nisem hotel nekih MT(udTerain) id. oz na splošno kupovati gume za tiste 2-5% uporabe, če bo večina asfalt ali makedam in mi bo ropotala ali drsela ostalih 98% časa. Iskal sem 3 stvari:
1. celoletno
2. primerno za avtocesto tam do 140-150kmh
3. primerno za teren/sneg v mejah normale.
Na koncu sem pristal na Yokohama Geolandar A/T G015, ki sem jih šel direktno v Logatec v skladišče iskat 400€ za 4kom.

Za glavni avto (Passat Karavan 2013) v katerem naredim 30-50kkm/leto sem šel raje ločeno letne + zimske.
Letne: 235/45-17" Continental Premium 7 FR XL 97W 122€/kos
Zimske: 205/50-17" Dunlop WinterSport 5 MFS XL 93V 110€/kos

Sem gledal standardne ADAC teste, ki jih dobim po mailu od AMZS.
Letne imam širše zaradi boljše lege na cesti, ampak zimske imam 205mm ker imajo aqua/hydro planing šele pri 80-90km/h

Pa običajno ne bom gledal zadnjega evra pri gumah, saj običajno predstavljajo max 2% in bližje 0.1% pri novejših avtomobilih, kjer so edini stik/začita med podlago in totalko.

Ker imam več vozil pisanih nase. Kljub nizki vrednosti vseh razen enega.
Raje kot pri gumah naredim to, da imam asistenco samo preko AMZS(Vezano na osebo/družino) namesto, da bi imel asistenco pri zavarovalnici(vezano na vsak avto posebej)

Dobiš pa tudi zanimive gume: Kot npr. HiFly. Na mokri cesti je adrenalinska. Aampak, ko pa pride na sneg, se pa drži kot klop.
In tudi zanimive ljudi. V raznih terencih/SUVs z 305mm in več gumami v hudem nalivu gredo 100km/h+ po primorski avtocesti, kot da še niso slišali za prilagojeno hitrost. Potem se pa peljem mimo narobe obrnjenega Porsche GT3 naslonjenega na ograjo.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 23.44
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 16, 2025 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hehe, takistim ljudem ponavadi zmanjka denarja za povprecne (niti ne dobre) gume, ker ves leasing dajo za avto ... Smile Sem jih videl ze prevec ... Sad
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 16, 2025 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz razmišljam podobno kot Dorijan. Pei izbiri gum (tako letnih kot zimskih), mi je edino merilo ocena lastnosti na mokri cesti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni