www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.73
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 26, 2025 9:57 pm    Naslov sporočila:  Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
rabil bi zamenjavo podnožja AM5 na novi matični plošči.
Zanima me če ima kdo potrebno orodje in voljo da bi to napravil in če da okvirna cena?

Lp A
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Convert
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57
Aktiv.: 4.12
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje boš dobil pa novo podnožje? To pa moram priznat da še nisem videl da bi kdo menjal. CPU ki je direkt "našvasan" na plato ja, podnožja pa ne še.
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
na Aliexpresu jih je malo morje po ceni okoli 5 EUR. AM5 socket ali LGA 1718 socket
LP A
Nazaj na vrh
Convert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha ok. Sem malo bral po Redditu kako je kaj z menjavo tega pa je menda kar kompleksna zadeva.
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam postopek ni toliko kompliciran je pa delovno inteziven. Bistvo je kako segreti tako veliko površino naenkrat.
V glavnem segrevanje starega podnožja, odstranitev starega podnožja, odstranitev ostankov cina s pletenico in fluxom, ponovno nanšanje cina (če ga podnožje že nima) ter ponovni reflow novega podnožja. Vse skupaj baje ura dela max.

Nujno potrebno orodje je BGA Rework Station Soldering Station ki so na Aliexpresu okoli 300 EUR.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.78
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo vprašam Rolling Eyes s to postajo za 300usd iz AE se da uspešno opraviti tak poseg?
Recimo da se da, brez "kilometrine" se ne da kar enostavno tudi z 10x dražjo postajo...
Cena matične je? cena posega na servisu bi bila?

Popolnoma podpiram poskuse in možnosti popravila, ampak le, če je ceneje kot je vrednost tega kar se popravlja. V vsakem primeru so pridobljene izkušnje in znanje neprecenljive.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 8:57 pm    Naslov sporočila:  Re: Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

mona je napisal/a:
Pozdravljeni,
Zanima me če ima kdo potrebno orodje in voljo da bi to napravil in če da okvirna cena?
Lp A

Kaj si CPU narobe vstavil? Think

Vprašaj na ZS TEGA soforumaša.
Za BGA reballing vem, da zna.

mona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na komentarje ljudi na redditu in nekaj Youtube video se s tako postajo brez težav popravi.
Matična je bila okoli 200 EUR. Na servisu (vsaj v SLO nisem zasledil nobenega ki bi to delal)

v.j. je napisal/a:
Samo vprašam Rolling Eyes s to postajo za 300usd iz AE se da uspešno opraviti tak poseg?
Recimo da se da, brez "kilometrine" se ne da kar enostavno tudi z 10x dražjo postajo...
Cena matične je? cena posega na servisu bi bila?

Popolnoma podpiram poskuse in možnosti popravila, ampak le, če je ceneje kot je vrednost tega kar se popravlja. V vsakem primeru so pridobljene izkušnje in znanje neprecenljive.

.

Nazadnje urejal/a mona Pon Okt 27, 2025 9:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2025 9:34 pm    Naslov sporočila: icon_sad Re: Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

Ne nerodnost pri vstavitvi s strani podmladka.
Hvala za kontakt.

DusanK je napisal/a:
mona je napisal/a:
Pozdravljeni,
Lp A

Kaj si CPU narobe vstavil? Think

Vprašaj na ZS TEGA soforumaša.
Za BGA reballing vem, da zna.
Nazaj na vrh
Convert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mona je napisal/a:
Glede na komentarje ljudi na redditu in nekaj Youtube video se s tako postajo brez težav popravi.
Matična je bila okoli 200 EUR. Na servisu (vsaj v SLO nisem zasledil nobenega ki bi to delal)

Potem pa super. Sam imam z enim lokalcem žal malo drugačne izkušnje... Pa ima dobro opremo. Želim ti da uspešno rešiš težavo. Za 200eur vredno plošlo se vsekakor splača poskusit.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.78
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 8:43 am    Naslov sporočila: icon_sad Re: Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

mona je napisal/a:

Če so samo pokrivljeni kontakti, jih lahko previdno poravnaš. Sem imel podoben primer, nečak pravi, da računalnik ne dela, ni pa povedal, da je za brez veze šaril po njem, ker je bil radoveden. Za namen futranja radovednosti, bi mu lahko dal več računalnikov, da jih razkoplje, ampak tega ni omenil. No, ker je bil računalnik "mrtev" niti čivka ni bilo, če sem odstranil RAM, sem odstranil procesor in videl masaker na kontaktih. Najprej sem na YT pogledal, če je kdo že ravnal kontakte in jih je, potem sem se lotil. Vzel sem najtanjšo pinceto, res tanko, konici kot šivanka, potem pa očala za najbolj blizu, in ta veliko lupo in počasi, previdno naviral kontakte. Ko je bil vzorček kontaktov iz vseh strani enakomeren, sem vstavil procesor in brez RAM-a dobil čivke... v nadaljevanju je vse skupaj oživelo in še vedno deluje. Mimogrede, kontakti so res majhni, pod lupo je tudi najtanjša pinceta zgledala kot klešče, kontakti pa drobni.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 27.57
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mona je napisal/a:

A so tudi kaki komentarji, kolikšen % je uspešnih? Mr. Green Če bo po kakem naključju stvar celo speljala ... za koliko časa? Think Mislim pa, da kdorkoli resen, ki bi se tega lotil in za izvedbo tudi garantiral ... kakšna bo njegova cena?

V vsakem slučaju ... veliko sreče. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta neumnost se je začela, ko so nogice umaknili s procesorjev in so jih morali izdelovalci matičnih plošč spajkat na ploščo. Vedno je lažje prekrvit procesorske pine, kot pa pine na matični plošči. d'oh! Brick wall
Nazaj na vrh
sg1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Aktiv.: 1.57
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem že uspešno poravnal pine v podnožju procesorja.
Poleg najtanjše pincete sem si pomagal še z zankico iz najtanjše lakirane žice, ki sem jo našel. Ta se je super izkazala za dviganje potlačenih pinov.
Pa seveda močna optična povečava.
Od takrat strežnik še vedno deluje na polno z obema procesorjema Dancing
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 9:34 pm    Naslov sporočila: icon_sad Re: Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

Žal se je pin odlomil in ni druge možnosti. Sem preštel pine in na podlagi shematike na žalost ni bil GND. So pa pini res izjemno izjemno tanki.

v.j. je napisal/a:
mona je napisal/a:

Če so samo pokrivljeni kontakti, jih lahko previdno poravnaš. Sem imel podoben primer, nečak pravi, da računalnik ne dela, ni pa povedal, da je za brez veze šaril po njem, ker je bil radoveden. Za namen futranja radovednosti, bi mu lahko dal več računalnikov, da jih razkoplje, ampak tega ni omenil. No, ker je bil računalnik "mrtev" niti čivka ni bilo, če sem odstranil RAM, sem odstranil procesor in videl masaker na kontaktih. Najprej sem na YT pogledal, če je kdo že ravnal kontakte in jih je, potem sem se lotil. Vzel sem najtanjšo pinceto, res tanko, konici kot šivanka, potem pa očala za najbolj blizu, in ta veliko lupo in počasi, previdno naviral kontakte. Ko je bil vzorček kontaktov iz vseh strani enakomeren, sem vstavil procesor in brez RAM-a dobil čivke... v nadaljevanju je vse skupaj oživelo in še vedno deluje. Mimogrede, kontakti so res majhni, pod lupo je tudi najtanjša pinceta zgledala kot klešče, kontakti pa drobni.

.

Nazadnje urejal/a mona Tor Okt 28, 2025 9:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni