www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.73
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2025 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

baje je 60-70% uspeh popravila glede na info servisov v tujini. Ceno žal ne vem ker nihče od servisov tega v SLO ne dela oz. vsaj jaz ne vem za koga.

frenki je napisal/a:
mona je napisal/a:
Glede na komentarje ljudi na redditu in nekaj Youtube video se s tako postajo brez težav popravi.

A so tudi kaki komentarji, kolikšen % je uspešnih? Mr. Green Če bo po kakem naključju stvar celo speljala ... za koliko časa? Think Mislim pa, da kdorkoli resen, ki bi se tega lotil in za izvedbo tudi garantiral ... kakšna bo njegova cena?

V vsakem slučaju ... veliko sreče. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2025 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O popravljanju osnovnih plošč je že bilo govora.

bostjang je napisal/a:
Pravkar sem zasledil oglas za servis računalnikov, ki se loti tudi osnovnih plošč. Torej bi laho popravili tudi kaj takega. Je v Ljubljani.
www.redit.si
Originalno sporočilo

rplink3r je napisal/a:
BGA elektronika v Celju mi je zamenjal že par grafičnih čipov na matičnih od prenosnikov
Originalno sporočilo

RobiStrom je napisal/a:
Poskusi: A - CLASS SERVIS RTV , Vladimir Narobe s.p.
Originalno sporočilo

yacksy je napisal/a:
Meni so eno matično ploščo prenosnika rešili tukajle. Seveda niso uradni servis (po mojem tudi noben od uradnih servisov ne gre lotat bilo česa), znajo pa marsikaj zrihtat
Originalno sporočilo

Jaz vem še za 3BM iz Jesenic, vendar kot kaže, danes podjetje ne obstaja več.
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.73
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2025 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang: hvala za info. Žal nihče od navedenih servisov ne menja AM5 podnožij. Za info če bo kdo rabil.

bostjang je napisal/a:
O popravljanju osnovnih plošč je že bilo govora.

bostjang je napisal/a:
Pravkar sem zasledil oglas za servis računalnikov, ki se loti tudi osnovnih plošč. Torej bi laho popravili tudi kaj takega. Je v Ljubljani.
www.redit.si
Originalno sporočilo

rplink3r je napisal/a:
BGA elektronika v Celju mi je zamenjal že par grafičnih čipov na matičnih od prenosnikov
Originalno sporočilo

RobiStrom je napisal/a:
Poskusi: A - CLASS SERVIS RTV , Vladimir Narobe s.p.
Originalno sporočilo

yacksy je napisal/a:
Meni so eno matično ploščo prenosnika rešili tukajle. Seveda niso uradni servis (po mojem tudi noben od uradnih servisov ne gre lotat bilo česa), znajo pa marsikaj zrihtat
Originalno sporočilo

Jaz vem še za 3BM iz Jesenic, vendar kot kaže, danes podjetje ne obstaja več.
Nazaj na vrh
transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.05
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 30, 2025 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bi kazalo povprašati še tule:
https://www.tomchip.si/index.html
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 32.01

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2025 2:51 am    Naslov sporočila: icon_sad Re: Popravilo oz. zamenjava AM5 podnožja matične plošče Odgovori s citatom

mona je napisal/a:
Žal se je pin odlomil in ni druge možnosti. Sem preštel pine in na podlagi shematike na žalost ni bil GND. So pa pini res izjemno izjemno tanki.

v.j. je napisal/a:
mona je napisal/a:
Ne nerodnost pri vstavitvi s strani podmladka.

Če so samo pokrivljeni kontakti, jih lahko previdno poravnaš. Sem imel podoben primer, nečak pravi, da računalnik ne dela, ni pa povedal, da je za brez veze šaril po njem, ker je bil radoveden. Za namen futranja radovednosti, bi mu lahko dal več računalnikov, da jih razkoplje, ampak tega ni omenil. No, ker je bil računalnik "mrtev" niti čivka ni bilo, če sem odstranil RAM, sem odstranil procesor in videl masaker na kontaktih. Najprej sem na YT pogledal, če je kdo že ravnal kontakte in jih je, potem sem se lotil. Vzel sem najtanjšo pinceto, res tanko, konici kot šivanka, potem pa očala za najbolj blizu, in ta veliko lupo in počasi, previdno naviral kontakte. Ko je bil vzorček kontaktov iz vseh strani enakomeren, sem vstavil procesor in brez RAM-a dobil čivke... v nadaljevanju je vse skupaj oživelo in še vedno deluje. Mimogrede, kontakti so res majhni, pod lupo je tudi najtanjša pinceta zgledala kot klešče, kontakti pa drobni.

.

Marsikaj zvozi tudi s crknjenim pinom. Pač ne dela eden od memory kanalov ali pcie rež. Nič tragičnega.

Za ostale primere je bolje kupit novo ploščo.

Določeni proizvajalci (ASUS, MSI) za nek denar tudi zamenjajo podnožje. Ne delajo pa tega vsi, strošek okoli 100€.

Dela s tem pa vsekakor ni za eno uro. Ura mine že samo za pripravo in odstranitev starega podnožja ter čiščenja plošče.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni