|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
gasilko Član

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 17:52 Prispevkov: 272 Aktiv.: 1.10 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2025 6:57 pm Naslov sporočila: Izbira UPS-A |
|
|
Lep pozdrav
Iščem UPS za pogon kurilnice , imam pa dve bateriji XP SERIES od VALENCE U27-12XP
138Ah , ki bi jih uporabil za napajanje UPSa .
Za predloge se zahvaljujem.
LP BENO |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.78 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2025 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napetost baterij je ???
Ugibam, da je 12V, ampak zakaj bi iskal podatke zaradi tvoje nenatančnosti, če bi to lahko že napisal poleg kapacitete.
Za UPS za kurilnico je odprtih že nekaj tem, kar nekaj debate je že bilo. V več primerih smo prišli do zaključka, da ni nujno da gre za UPS s hitrim preklopom, da je vmesna prekinitev napajanja pogosto popolnoma sprejemljiva, kar pomeni da lahko uporabiš en sinusni razsmernik 12V, 24V, 48V, kar ti je najbolj primerno, dodaš nekaj relejev, ...
Seveda pri nekaterih pečeh prekinitve lahko delajo nekaj težav, zato bi bil UPS s hitrim preklopom skoraj nujen. Pri UPS, če niso uporabljene original vgrajene baterije, lahko pride do težav s polnjenjem, ni pa nujno. Išči UPS, ki uporablja zunanje baterije in ima možnost nastavitev napetosti polnjenja.
Kakšne so zahteve sploh nisi napisal, izhajaš samo iz baterije.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2025 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za manjkajoči podatek, baterija je 12 V, potrebna moč pa 600w .
LP BENO |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 31 Aktiv.: 1.84
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2025 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa bi v kurilnici priklopil na UPS?
Kolega za pogon peči na olje in obtočno črpalko zvozi s pol manjšo močjo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2025 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Načeloma je v kurilnici 6 obtočnih črpalk , razsvetljava , peč na podpih in na ta UPS je še vezan pogon vhodnih ograjnih vrat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2025 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
Napetost baterij je ???
Ugibam, da je 12V, ampak zakaj bi iskal podatke zaradi tvoje nenatančnosti, če bi to lahko že napisal poleg kapacitete.
Za UPS za kurilnico je odprtih že nekaj tem, kar nekaj debate je že bilo. V več primerih smo prišli do zaključka, da ni nujno da gre za UPS s hitrim preklopom, da je vmesna prekinitev napajanja pogosto popolnoma sprejemljiva, kar pomeni da lahko uporabiš en sinusni razsmernik 12V, 24V, 48V, kar ti je najbolj primerno, dodaš nekaj relejev, ...
Seveda pri nekaterih pečeh prekinitve lahko delajo nekaj težav, zato bi bil UPS s hitrim preklopom skoraj nujen. Pri UPS, če niso uporabljene original vgrajene baterije, lahko pride do težav s polnjenjem, ni pa nujno. Išči UPS, ki uporablja zunanje baterije in ima možnost nastavitev napetosti polnjenja.
Kakšne so zahteve sploh nisi napisal, izhajaš samo iz baterije.
. |
Sem našel vaš odgovor na temo napajanja obtočnih črpalk , verjetno je res najbol enostavna zadeva . Sami peči ne bo škodovalo če bo ostala nekaj trenutkov brez napajanja , nabavim samo primerni polnilec ter preko relejev uredim zadevo razsmernik pa že imam . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2118 Aktiv.: 8.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2025 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem nabavil tega.
Po pravici povedano, mi ga še ni uspelo dobro stestirat. Prvi vtis je bolj tako / tako:
Deluje.
Nima komunikacije.
Osnoven display, zgleda brez menijev.
Velikost baterije / polnilni tok zgleda ni nastavljiv.
Priloženai žici za + in - sta različnih presekov.
Zgleda, da polni na plavajočo napetost.
Pred tem sem imel klasičen UPS, ki je imel 36V baterije + 12V DC sistem s polnilcem in razsmernikom.
Težava UPS-a je bila 36V baterija (rabiš 3 enake baterije) in omejitev avtonomije na 2h, nakar se je ugasnil ne glede na stanje baterij. Uporabljal sem ga za premostitev časa, do (ročnega) preklopa na DC razsmernik.
12V sistem je bil namenjen daljšim izpadom. Uporabil sem RIP Energy polnilec, ki je imel ti. Boost funkcijo. Na papirju super. V resnici pa je uničeval baterije, ker je ostal predolgo na boost napetosti (dokler ni polnilni tok padel pod zelo malo vrednost, ki ni bila nastavljiva). V normalnem delovanju je bil za to dovolj prizgan razsmernik, brez porabnikov. Posledica so bile "kuhane" vse nanj priključene baterije, ko je šla pri eni ena celica v stik. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2025 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
| gasilko je napisal/a: |
| Sami peči ne bo škodovalo če bo ostala nekaj trenutkov brez napajanja , nabavim samo primerni polnilec ter preko relejev uredim zadevo razsmernik pa že imam . |
Točno tako, če si lahko privoščiš izpad za nekaj sekund, potem je modularna samogradnja sistema zagotovo najboljša rešitev. Zakaj?
Če sistem sestaviš sam, ga lahko sestaviš točno tako kot sam želiš in potrebuješ, brez nepotrebnih funkcij.
Modularno z razsmernikom je težko narediti UPS s trenutnim preklopom. Pod trenutni preklop lahko štejemo preklop, ki je tako kratek, da ga naprave niti ne zaznajo, oziroma jih tista zelo kratka prekinitev ne moti in ne zmoti.
Trenutni preklop z razsmernikom večinoma ni možen, ker imajo razsmerniki svoj start-up time, soft start, ...
Prednost modularne izdelave sistema je v tem, da je univerzalen, prilagodljiv, preprosto servisabilen, ...
Za napajanje kurilnice npr boš kot kaže izhajal iz akumulatorjev, ki jih že imaš, lahko delaš 12V ali 24V sistem. Jaz bi izbral 12V, ker za 24V rabiš 2 enaka akumulatorja... trenutno sta še enaka, ne bosta pa vedno. Glede na moje izkušnje je za tako majhno moč (600W) bolje izbrati 12V sistem.
Ker akumulator že imaš, potrebuješ razsmernik, ki ga tudi že imaš, vsekakor je najbolje, če je sinusni. Za preklop iz omrežja na razsmernik rabiš releje ali kontaktor, oziroma kombinacijo.
Polnjenje bo samostojno in neodvisno od razsmernika, polni se iz omrežja ko je na voljo, lahko tudi iz solarnega sistema, s tem bi podaljšal avtonomijo, v primeru izpada omrežja, čeprav mogoče ne rabiš, vsekakor pa bi privarčeval nekaj porabe energije za vzdrževanje in polnjenje.
To je to, modularni sistem, ki je robusten, zanesljiv, razumljivo delovanje, ... če kar koli crkne, menjaš ali popraviš samo tisto kar crkne.
UPS v enem kosu je lahko elegantna rešitev, v vsakem primeru moraš obstoječo inštalacijo prilagoditi. S kupljenim UPS ne pridobiš nič, ne moreš se izognit prilagoditvi in spremembi obstoječe inštalacije.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2025 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
V.J. imate mogoče kakšno idejno shemo, za izdelavo rezervnega napajanja preko razsmernika.
Razmišljam v tej smeri , da bi polnilec bil vedno priklopljen na aku. ter bi deloval kot vzdrževalec . Akumulator bi bil direktno povezan z razsmernikom , tega bi nastavil da se aktivira pri odjemni moči nad 50 w , 1 rele bi bil vezan na omrežno napetost kateri bi preko NC kontakta krmilil rele kateri bi bil vezan na izhodno stran inverterja. Zanima me če bi moral bit časovni zamik med preklopom relejev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1594 Aktiv.: 6.45 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2025 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
| No, ampak čas delovanja na takem ups-u je potem maksimalno 15min? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2025 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
| dokler kVA inverter z akuji dobis za 100 eur, nisem preprican o smotrnosti izdelave, razen ce imas res prevec casa. |
Takega UPS ne želim imeti tudi če bi bil 50eur ... saj ne, da ne deluje, ampak to je šara za pogon računalnikov in periferije.
V tem trenutku se mi pod mizo valja 5 kosov, vsi na 12V 7,2Ah ali 9Ah akumulator, verjetno bodo vsi dočakali razgradnjo, tako kot mnogi predhodniki. Svoje čase, ko so bili pozimi izpadi elektrike dokaj pogosti, sploh kadar je padal sneg, sem imel vsak računalnik na svojem UPS, sem pa nujno rabil, ker sem takrat ravno v zimskem času ogromno delal na računalniku.
OK, zakaj takih UPS ne maram več? Lastna poraba je dokaj velika, polnjenje akumulatorja niti slučajno ni 13,7V kot navedeno, prav vsi nabijajo preko 14V in tisti ubogi gel akumulator zdrži komaj 2 leti.
Večino teh UPS sem recikliral tako, da sem pobral iz matične plate releje, močnostne tranzistorje in kar je vrednega oziroma uporabnega, ostalo v zbirni center. Transformator ima navitja 200-230-260V na omrežni strani in 2x8,3V na baterijski strani. Tak transformator se da porabit za marsikaj, obe navitji zaporedno je dobrih 16V ... potem pa po poti domišljije ...
Trenutno imam DIY baterijski UPS 312VDC oziroma max 320VDC, nanj je obešen računalnik s prilagojenim ATX napajalnikom, ima DC vhod za napajanje. Preklopa sploh ni, ker ni potreben, DC rail v napajalniku je v normalnem stanju višji od napetosti baterije, tako da prekinitve v primeru izpada omrežja sploh ni, rešeno je z diodami. Poraba tega UPS je skoraj nič, ko so baterije napolnjene, samo čakajo, občasno jih izpraznim tako, da izklopim AC napajanje. Polnjenje baterij je ločeno, gre za 78S paket, oziroma 6 paketov 13S zaporedno, Li-ion celice, ki se polnijo do max 4,10V, običajno jih držim na 4,00V.
Za kurilnico, kjer so asinhronski motorčki za črpalke, ventilatorje, ... je bolje imeti sinusni razsmernik. Saj ne, da ne bi delovalo na trapezni oziroma kvadratni modificiran kvazi štengasti sinus, ki to ni, ampak... ni tistega brenčanja in pregrevanja motorčkov, nenazadnje je možnost okvare večja.
Kdor ima možnost in znanje, naj raje naredi svoj sistem brezprekinitvenega napajanja ne glede na ceno in porabljen čas, prej ali slej se splača. Avtonomija lastnega sistema bo primerna, ker bo načrtovan glede na potrebe. Praviloma bo lastna poraba sistema manjša od enega cenenega UPS. Življensko dobo baterij oziroma akumulatorja sploh ne bom dodatno omenjal in opisoval, ker v teh malih poceni UPS je načponano na "max performance" zato je baterija nabutana na polno, ni glih fajn no.
Z razsmernikom večinoma ni mogoče narediti trenutnega preklopa.
Glede na vprašanje o idejni shemi pa, saj je čisto preprosto, bolj je finta v sami inštalaciji.
Vse, kar bo na UPS, je treba združiti skupaj in prilagoditi za en dovod, da se lahko preprosto preklopi na razsmernik, UPS, ... ali direktno na omrežje. Predlagam en šuko kabl, ki ga lahko vštekaš v vtičnico, torej direktno na omrežje ali v razsmernik ali v UPS.
Za preklop med omrežjem in razsmernikom si narediš vso povezavo z releji v eni večji nadometni razvodnici ali namenski škatli, ki si jo narediš sam, nanjo montiraš vtičnice, stikala, ... notri pa releji, zraven še kakšen časovni rele za zakasnitev, da ob vsaki najmanjši prekinitvi omrežja ne škljoca...
Preproste rešitve so pogosto najboljše.
Polnjenje naj bo kar ločeno in samostojno, namesto omrežnega polnilnika bi jaz dal solarni sistem, no, čeželiš, polnilnik lahko dodaš za vsak slučaj, če bi izpraznil baterije in ne bib ilo sonca in bi kmalu spet pričakoval izpad.
Idejno zasnovo in način uporabe si moraš najprej sam pregruntat, šele potem se gre delat idejno shemo.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1447 Aktiv.: 6.07 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2025 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale pa je 12V
APC Smart-UPS 620VA 230V
Lp. _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2025 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Noben od teh malih (majčkenih) UPS ni sinusni in ni namenjen obratovanju za daljši čas... samo za nekaj minut, kolikor zdrži vgrajena baterija. Brez modifikacije hlajenja ne bo šlo, če nanj priklopiš večjo baterijo za daljšo avtonomijo.
Našel sem še en UPS, precej večji, 24V s sinusnim izhodom, APC, dograjeni priključki za zunanjo 24V baterijo. Priključke sem jaz vgradil, puše 4mm 30A, za hlajenje je originalno vgrajen ventilator, ki pa ni potrebno da deluje, če je pokrov odprt. Preklop je trenuten, tako da ni prekinitve, nekaj let sem ga uporabljal za računalnik.
Če koga zanima, je naprodaj.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni