www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Linux katere programe uporabljate?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 27.57
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2025 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Convert je napisal/a:
... na strežniškem segmentu pa migriram vse kar je možno na linux alternative. ...

Tole je pa verjetno typo Think ... kakšne resne alternative linux-u pa sploh obstajajo v strežniškem segmentu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 59.91

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2025 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Saj ne vsiljujejo. Parkrat mi je ponudil nadgradnjo na W11, pa sem zavrnil. Isto na službenem PCju. Že kako leto me ni več vprašal.
Ja pa pri windowsih klasika. Vsaka 2. verzija je dobra. Torej W12. bo zopet dobra Smile

Na en računalnik, ki naj bi bil primeren za 11 mi jih hočejo na vsak način vsiliti.
Vsaj 10x sem skenclal tisto sporočilo. Zame je to vsiljevanje. Dovolj bi bilo eno obvestilo. Konec. Če jih ne želiš jih pač ne želiš.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2025 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je, ena sama ponudba je več kot dovolj, če zavrneš in potrdiš hipotetično opcijo naj ne sprašuje več, je to to. V primeru da bi hipotetično dovolil da periodično nevsiljivo opomni in predlaga, bi bilo to sprejemljivo. Posiljevanje je že to, da ni ustrezne opcije, da bi zavrnil za vedno ali vsaj za eno leto ali dve, v tem času nima kaj da ponuja Evil or Very Mad

Na enem kompu imam še XP, to je delovni računalnik, žal za internet ni več uporaben, skoraj nobena stran ne dela več, brskalnik na XP ne podpira nič kar je danes običajno. W7 na drugem računalniku, ki se uporablja za internet, pošto in vse sorte. Tretji računalnik z linux služi privajanju in učenju, testiranju. Še nekaj računalnikov imamo z W10, za moj okus eno samo sranje, niti približno mi ni všeč.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
OJ
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 29 Jan 2023 14:19
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 23, 2025 7:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam tudi Virtual Box v Linuxu https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads ker nažalost določeni programi ne delajo brez windows podpore v mojem primeru birokrat. Virtual box tudi omogoča preprost backup s kopiranjem ene datoteke Smile

Za emaile mi je top Thunderbird Desktop.
Nazaj na vrh
Convert
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57
Aktiv.: 4.12
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 23, 2025 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Convert je napisal/a:
... na strežniškem segmentu pa migriram vse kar je možno na linux alternative. ...

Tole je pa verjetno typo Think ... kakšne resne alternative linux-u pa sploh obstajajo v strežniškem segmentu?

Noben typo. Za naše programje (lastni razvoj predvsem) je linux z dockerjem baza.
Od dokumentnih sistemov do aplikativnih strežnikov.

Kar se tiče AD-ja, Exchanga in vsega kar zahteva explicitno Windows okolje (Špica management in File sharing preko GP-jev recimo) je seveda še Windows.

Pridi kaj na kavo ko boš v NM pa te peljem na mini tour po datacentru in pokažem statistiko Wink

edit: tudi na desktop segmentu imamo že precej mac in linux uporabnikov, predvsem razvojnikov. Po 30 letih dr*anja na winsih so z W11 dosegli tudi moj prag tolerance in se počasi obračam stran.

edit drugič;
Ah, sem te narobe razumel, res je bil typo, imaš prav... Oprosti. Šele zdaj dobro videl kako nerodno sem spisal.

Migriramo na Windows alternative, torej NA Linux, ja.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2025 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi Lazarus lepo dela.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2025 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Počasi mi to prehaja v moj "delovni računalnik" Poinstaliral še Firebird in Flamerobin (SQL)
Kombinacija lepo sodeluje z Lazarusom.
Najbolj zanimivo je da sem kodo spisano na mašini z Linuxom prenesel na računalnik z Lazarus-om na Win. Prevedel in isti program dela v Windowsih.

Prej je bil test a sedaj bi mi bilo že škoda, da mašino z Linux-om "vsujem". Sad
Zanima me s čim je najbolje narediti clon diska oziroma kak arhiv za enostavno ponovno namestitev trenutnega stanja?

hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.45
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2025 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že win10 je "vohunski" (zbiranje podatkov in prodajanje v oglaševalske namene), tudi če ne želiš, ob instalaciji ni možnosti za izklop telemetrije, samo "minimalno" zbiranje podatkov.

Takrat sem zamižal na eno oko in vseeno uporabljal win10. Do pred enim mesecem nazaj. Win11 je šrot od šrota.

Omejitev le na določene serije CPU-jev v kombinaciji s pogojevanjem TPM-ja (veliko "odsluženih" računalnikov, ki so v veliki večini še dovolj dobri), kup predinstaliranih programov (bloatware), ne omogoča lokalnega računa, ne omogoča avtomatske prijave (na družinskem PC sem to po navadi imel), vsiljene reklame, čeprav si OS kupil, posiljevanje z njihovimi produkti, npr. one drive, office, ...

Zame je bilo vse to dovolj in sedaj veselo uporabljam Linux Mint. Že prej sem uporabljal Linux, le da ga sedaj uporabljam praktično za vse. Na vseh PC-jih v naši hiši sem instaliral Linux (za mulce sem dal gor Ubuntu).

Za video montažo uporabljam Davinci Resolve (tudi Adobe se obnaša enako kot M$, sili uporabnike k naročninam, vsaka izdaja programa za video montažo - Premiere Pro - pa je vedno bolj nestabilna in se sesuva), ki je zastonj! in res super program. Ob tem samo opomba: edino za Resolve sem se moral potruditi, da sem ga lahko instaliral, ker ne obstaja Flatpak, ostale programe sem instaliral brez težav. Če ga bo kdo instaliral, naj mi pošlje ZS - obstaja neka skripta, ki preveri katere pakete/knjižnice (dependencies) potrebuješ in ti zelo poenostavi instalacijo.

Za urejanje zvoka imam Audacity. Za pisarno LibreOffice, za razvoj tiskanine KiCAD, za urejanje RAW fotografij DarkTable (se še navajam, prej sem uporabljal Lightroom), Scribus za oblikovanje in postavitev strani, Inkscape za vektorsko risanje.

Celo stare igre, ki sem jih imel v 90ih letih (Worms Armageddon, Aladdin, DuckTales, ...) poganjam na linuxu s pomočjo steklenic (bottles). Toplo priporočam uporabo Bottles. Bottles v ozadju uporablja WINE, ampak je bolj uporabniku prijazen.

Tudi sicer se igranje iger seli na Linux, na Steam-u (ali Lutris) je že nekaj tisoč naslovov ki tečejo vsaj tako hitro, nekateri celo hitreje kot na M$ Windows (kar ni presenečenje, ker v novejših windowsih v ozadju teče kup procesov).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni