|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Branez je napisal/a: |
@Proteus, @Frenki pozabila pa sta napisati: izguba sluha-naglušnost z leti (vsaj pri meni je tako).  |
Pa še to: Pravi avdiofil čuje kake barve je kabl do zvočnika..
_________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Silvo je napisal/a: |
..., Pravi avdiofil čuje kake barve je kabl do zvočnika..  |
Seveda, ko pa poslušajo z očmi. Večje in dražje je, lepše se sliši, še posebej če se v temi lepo sveti.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jasno, brez pravih interkonektov in križno pletenih srebrnih vodnikov bi bil razred A samo ... topel.
Ampak kaj sploh govorim, v D klasi se kabli tako ali tako ne slišijo, ker jih algoritmi sproti kompenzirajo.
Mi, analogni staroverci, pa že na prvi ton vemo, ali je kabel oblečen v teflon ali sveto svilo.
Ko enkrat slišiš razliko med bakrom, izkopanim na severni strani rudnika, in tistim z južnega pobočja, ti Class D preprosto ne more več dati duhovne izkušnje poslušanja.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
| n.a.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1020 Aktiv.: 4.13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj toliko sarkazma in vzvišenosti?
Človek bi rad naredil ojačevalec kakšnega pa rabi pa sam ve. Poslušanje iz telefona... ja je pa tudi D klasa dobra....
_________________ In brake we trust... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
| lado je napisal/a: |
Zakaj toliko sarkazma in vzvišenosti?
Človek bi rad naredil ojačevalec kakšnega pa rabi pa sam ve. Poslušanje iz telefona... ja je pa tudi D klasa dobra.... |
| frenki je napisal/a: |
Potem pa priključiš kitajski "klump" za dobrih 20 ojrov ...
Tako da ... kaj v D klasi je definitivno smiselno vzet v obzir ... pa naj bo to v samogradnji, ali pa v končni fazi finiširanje/friziranje kitajskih modulov do izdelka v ohišju z napajalnikom in potrebno periferijo. |
Z moje strani je predlog/mnenje dobil. Iz predlaganega lahko v samogradnji ali s (poceni) nakupom gotovega modula sestavi zadevo, ki je več kot kompatibilna s predvidenim playerjem, ki ga je navedel. Ima pa tudi ob nakupu modula kar nekaj prostora za svojo kreativnost ... potrebno je ustrezno rešit hlajenje, napajanje modula in predvidenega playerja, postaviti v ustrezno ohišje, ... Tudi na samem modulu je še kar nekaj možnosti za kak tweak. Skratka ... lep projekt, iz katerega se lahko tudi nekaj nauči.
Je pa (mimo rdeče niti osnovnega vprašanja) res, da so po mojem mnenju nekateri predlogi (aka Gainclone, Aleph, Brutus, "Studio 350", Crescendo, ...) za predvideni namen malo mimo, če že ne ravno dinozavri. Da niti ne govorim o težavah, ki si jih bo nakopal z zbiranjem ustreznih elementov (in otepanju s ponaredki 20+ let starih transistorjev). Mojih 5 centov ...
Kar se pa "sarkazma" tiče ... seveda imajo svojo nišo v avdiu tudi lampaši in zverine v A klasi. Do točke seveda, kjer igra vlogo fizika. Bajalice in podobni rekviziti pa na kvaliteto reprodukcije mislim, da nimajo vpliva ... pa razni kisika prosti bakreni ali srebrni kabli tudi ne.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zoky2 Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2014 17:03 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Beltinci
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
Kaj pa kaj bolj resnega, npr Studio 350W PA
https://www.siliconchip.com.au/Issue/2004/January/Studio+350+Power+Amplifier+Module
Imam še nekaj tiskanih vezij narejenih in izhodne močnostne tranzistorje še vedno na zalogi. Teh ojačevalnikov sva s prijateljem izdelala... uh... kar nekaj
Aja, če je pa prehudo tole zate, pa imam narejena vezja in čipe na zalogi za predhodno verzijo Brutusa in še nekaj drugih, tudi Elektorjev PA300.
|
Par ploščic ali dva para plus izhodni tranzostorji bi me zanimalo ,če jih slučajno prodaš.
_________________ zoky2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
david_db Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.44 Kraj: Vidim morje
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2025 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti brni kaj ta stvar? Nimaš skupne mase.....
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2025 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
O bohpomagej
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
david_db Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.44 Kraj: Vidim morje
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2025 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
| SimonS je napisal/a: |
Ti brni kaj ta stvar? Nimaš skupne mase..... |
Ne brni. Je skupna masa. Samo ne še na tej sliki.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2025 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
V "mojih mladih letih" smo ojačevalnik delali, ker si ga pač nisi mogel privoščiti. In v tistih časih je bil QUAD 405 pojem, ne ojačevalnik ampak THE ojačevalnik.
Dizajn P. Walkerja iz leta 1976 je bil nekaj posebnega: prva komercialna izvedba tehnologije current-dumping, kjer sta majhen, natančen razred A in močan, učinkovit razred B delovala skupaj. Majhen "čisti" ojačevalec je nadzoroval popačenje, večji "umazani" pa je priskrbel moč.
Zveni izjemno, zato ni čudno, da so ga uporabljali BBC-jevi studii, številne postaje in celo koncertni sistemi. QUAD 405 je bil skoraj industrijski standard za resno reprodukcijo zvoka.
In še danes, skoraj pol stoletja kasneje, ga mnogi popravljajo, nadgrajujejo in spoštujejo. Ne zaradi moči, temveč zaradi filozofije: elegantna rešitev, ki je razumela fiziko.
Načrtov za izdelavo in predelave je na netu celo morje.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Nov 12, 2025 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
| zoky2 je napisal/a: |
| Citiram: |
Kaj pa kaj bolj resnega, npr Studio 350W PA
https://www.siliconchip.com.au/Issue/2004/January/Studio+350+Power+Amplifier+Module
Imam še nekaj tiskanih vezij narejenih in izhodne močnostne tranzistorje še vedno na zalogi. Teh ojačevalnikov sva s prijateljem izdelala... uh... kar nekaj
Aja, če je pa prehudo tole zate, pa imam narejena vezja in čipe na zalogi za predhodno verzijo Brutusa in še nekaj drugih, tudi Elektorjev PA300.
|
Par ploščic ali dva para plus izhodni tranzostorji bi me zanimalo ,če jih slučajno prodaš. |
Na zalogi... tudi 20 let stari tranzistorji original ON-semi kupljeni v tistem obdobju. Za čipe velja isto...
Dosegljiv sem na e-mail.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni