www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem December 2025
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 1:15 pm    Naslov sporočila:  Kaj trenutno počnem December 2025 Odgovori s citatom

Na bolšjaku sem opazil lepo ohranjen commodore 128 samo brez napajalnika.
OK za 70€ dobim lepo ohranjeno ohišje za mojo zbirko.
Ker napajalnika zanj doma nimam grem do kolega.
Na presenečenje obeh računalnik dela. In celo v obeh načinih 40 in 80!

Ali ima kdo za prodati napajalnik, da imam komplet?

20251206_170840.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.99 MB
 Pogledana:  24 krat

20251206_170840.jpg

20251206_170119.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.91 MB
 Pogledana:  20 krat

20251206_170119.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 59.91

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brat mi je prinesel na popravilo Ferrex-ovo baterijsko kotno brusilko. Zadeva ni štartala.
Ugotovljeno je bilo da je v okvari startna elektronika. V pomoč mi je bil posnetek z youtub-a. Avtor je zadevo lepo opisal in tudi prerisal načrt. Ugotovil sem, da je v okvari mikrokontroler.
Gor je en mali mikrokontroler v SOIC 8 ohišju. Na njega pride kontrola za termiko baterije in stop signal, ter izhod za katerega sem domneval da je variabilni PWM.
Vzel sem en tiny13 ter spisal preprost variabilni pwm. Snel sem mikrokontroler ter z žičkami povezal mojega. Zadeva je celo "pogojno" startala, tako da sem se prepričal da je ostalo vezje ok. Staralo je dokaj normalno na 20V. Na 40V koliko je prevideno napajanje pa je zadeva samo trzala. Vzel sem osciloskop in ugotovil, da je ob startu resetiralo mikrokontroler Shocked . Ok dodam še en 100n kondezator in eletrolit na napajanje - zadeva nekako starta a še vedno ne kot bi mogla. Ugotvljeno je bilo da motnja prihaja po napajanju. Dodam še eno dušilko zaporedno z + napajanjem. Zadeva lepo spelje in dela kot je treba in je že "spakirana".

Zanimivo - kateri mikrokontroler je bil uporabljen? Očitno je izjemno stabilen v onesnaženem okolju. Oznake so izbrisane. Glede na napajanje pin-1 minus pin-8 plus takega nisem našel.

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.90
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Ugotvljeno je bilo da motnja prihaja po napajanju. Dodam še eno dušilko zaporedno ...

Mogoče je napaka na 7805 regulatorju, ali pa je napaka na tiskanem vezju, avtor z youtube posnetka je v shemi, ki si jo je narisal, delal popravke na napajanju pred 7805.

Mikrokontroler ima majhno porabo, namesto dušilke uporabi upor, bo tako boljše dušenje.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozkoc je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
Ugotvljeno je bilo da motnja prihaja po napajanju. Dodam še eno dušilko zaporedno ...

Mogoče je napaka na 7805 regulatorju, ali pa je napaka na tiskanem vezju, avtor z youtube posnetka je v shemi, ki si jo je narisal, delal popravke na napajanju pred 7805.

Mikrokontroler ima majhno porabo, namesto dušilke uporabi upor, bo tako boljše dušenje.

Tisto je bila njegova napaka, ki je očitno nastala pri prerisovanju. Vezje je narejeno dejansko tako kot je narisano po njegovem popravku, sicer bi imel na liniji 12V, ki krmili glavni mosfet polno napetost. (tisto povezavo sem sicer preveril) Zadeva z mojim mikrokontrolerjem je že "spakirana" tako da ne morem več testirati z uporom. (drugič, če bo spet crknilo Wink )

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še vprašanje za poznavalce.
Commodore sem kupil v italiji. Preseneča me dodatni tisk na tipkovnici. Ali kdo ve ali je to serijsko za kakšno državo, ali je to kdo namensko natisnil.
Ni pa videti laserske obdelave ampak bolj sitotisk.

IMG-7e6375a51574e7a80db277999b4fb070-V.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  805.69 KB
 Pogledana:  48 krat

IMG-7e6375a51574e7a80db277999b4fb070-V.jpg

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.90
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
jozkoc je napisal/a:
Silvo je napisal/a:

Tisto je bila njegova napaka, ki je očitno nastala pri prerisovanju. Vezje je narejeno dejansko tako kot je narisano po njegovem popravku, sicer bi imel na liniji 12V, ki krmili glavni mosfet polno napetost. (tisto povezavo sem sicer preveril) Zadeva z mojim mikrokontrolerjem je že "spakirana" tako da ne morem več testirati z uporom. (drugič, če bo spet crknilo Wink )

Ma, čudno mi je to da 7805 ne uspe dovolj pogladiti napetost. A so mikrokontrolerji res tako občutljivi?

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2025 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava je bila očitno motnja motorja s krtačkami ob zagonu. Z osciloskopom na napajanju nisem videl nič. Videl sem edino da ni bilo ustreznega PWM signla na izhodu. Za sekundo se je pojavil potem je prišlo do reseta mikrokontrolerja. To se je ciklično ponavljalo. Zanimivo je bilo to da dejansko napajalna napetost nima nič s stabilizacijo a pri 20V napajanju je delovalo "skoraj" normalo. Včasih se je zgodilo, da štart ni bil gladek. Pri 40V pa starta sploh ni bilo. Pulzno se je zaganjal. Napajanje 5V je bilo normalno. Tudi 12V linija je bila vredo. Program sem napisal tako, da bi po ca 3 sekundah moral izhod stalno vklopiti a do tega sploh ni prišlo.
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 6.95
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2025 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Commodore sem kupil v italiji. Preseneča me dodatni tisk na tipkovnici. Ali kdo ve ali je to serijsko za kakšno državo, ali je to kdo namensko natisnil.

Večina jih je bila narejenih za angleški trg, najverjeteje je tudi tvoj. Moj ima nemški layout tipkovnice.

Kar pa se napajalnika tiče, napravi svojega, je bolj ziher kot pa original, ki je imel tendence, da je odpovedala 5V veja in to tako, da je napetost poskočila in scvrla vse na poti. En 9V trafo in pa 5V napajalnik, daš vse lepo v eno škatlo in imaš super napajalnik. Težje je dobiti kvadratni DIN konektor. JAz sem ga sam naredil z malce piksne od piva, vročega lepila in pa pinov navadnega DIN konektorja. Morda je čas, da sprintam Smile

LP

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2025 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:

Kar je sivih napisov so verjetno naknadno dodani,original kar jih sam imam so le v črni barvi. Za evropsko tržišče so se proizvajali v UK in Nemčiji,na sredini spodnje strani ohišja je nalepka. V tvojem primeru je možno, da je tudi Karakter ROM zamenjan s prilagojeno vsebino za sive označbe tipk.Preveriš pa kaj ti izpisuje na monitorju ali ekranu TV s pritiskom na tipke z dodatnimi sivimi označbami.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2025 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Original iščem, da imam vse skupaj originalno - za zbirko
Nadomestne napajalnke se da dobiti na ebayu pa samo konektorje tudi. Sicer pa mi je kolega tudi ponujal amigin napajalnik. (enak konektor, samo drugačen pinout)

Ko sem šel raziskovat napise pa sem prišel do spoznanja, da je to tovarniško in sicer za EU trg (francija, italija, skandinavija), kjer so naredili nekakšno univerzalno tipkovnico.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 7.81
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2025 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokaj nenavadna napaka, ki me je verjetno že dolgo "hecala" d'oh!

Zadnja dva tedna je peč na drva "vklopila novoletni program" - včasih je temperatura utripala, včasih so številke poplesavale, ...
Aha - očitno skuhani kondenzatorji.
In danes razdrem ter zamenjam tista dva elektrolita. Spotoma očistim celo vezje z Fluxoff, operem ohišje in začnem sestavljati ampak nekaj težkega se premika Eh?
Glej ga zlomka - trafo kar pleše in ko malo premikam mi ostane v roki ?
Hladen spoj deluxe in to na vseh štirih nožicah Shocked
Nožice iz nekega čudnega materiala, da je šele čiščenju z nožem in cinolu solidno prijela stara dobra svinčena spajka.
No - upam, da bo sedaj naslednjih 15 let mir Mr. Green

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.35

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2025 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa obupujem nad... ne vem čem... najverjetneje nad mojim neznanjem.

Za moj projekt cisterne za deževnico in meritev nivoja sem si zamislil uporabo tegale, da na daleč vidiš:

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-tm1637.html?spm=a2g0o.home.search.0

Pa mi že, ne vem... dva tedna ne uspe napisat enega znaka gor Liar
Počasi obupujem.

Če bi naredil svojo TIV s ciframi in uporabil Atmego (pravzaprav Arduino) brez tega blesavega čipa, bi stvar že špilala Brick wall

Prebrskal po netu in preizkusil že marsikaj, ampak Boo hoo! Liar Speak to the hand
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2025 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S čim delaš?
Sam imam spisano lastno kniznico za v assemblerju za atmega328. Če delaš v arduinu okolju tale kniznica zanesljivo dobro dela. Sem zadevo tudi testiral.Imam nekaj nekje napisano. Če ti ne bo uspelo bom poiskal.

PAZI komunikacija NI i2c ampak i2c-ju podoben protokol. Z i2c ne bo delalo.

Meni se zdi zelo uporaben čip in ga precej uporabljam.

PS
Tu imaš test za arduino okolje.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2025 3:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Jaz pa obupujem nad... ne vem čem... najverjetneje nad mojim neznanjem.

Za moj projekt cisterne za deževnico in meritev nivoja sem si zamislil uporabo tegale, da na daleč vidiš:

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-tm1637.html?spm=a2g0o.home.search.0

Pa mi že, ne vem... dva tedna ne uspe napisat enega znaka gor Liar
Počasi obupujem.

Če bi naredil svojo TIV s ciframi in uporabil Atmego (pravzaprav Arduino) brez tega blesavega čipa, bi stvar že špilala Brick wall

Prebrskal po netu in preizkusil že marsikaj, ampak Boo hoo! Liar Speak to the hand

Silvo je napisal/a:
S čim delaš?
Sam imam spisano lastno kniznico za v assemblerju za atmega328. Če delaš v arduinu okolju tale kniznica zanesljivo dobro dela. Sem zadevo tudi testiral.Imam nekaj nekje napisano. Če ti ne bo uspelo bom poiskal.

PAZI komunikacija NI i2c ampak i2c-ju podoben protokol. Z i2c ne bo delalo.

Meni se zdi zelo uporaben čip in ga precej uporabljam.

PS
Tu imaš test za arduino okolje.

Res je, ni I2C, je nekaj podobnega.
Deluje tole https://lastminuteengineers.com/tm1637-arduino-tutorial/
V primeru uporabe 6-digit displaya, večina knjižnic ne deluje, ker so narejene za 4-digit, potrebno je poiskati 6-digit knjižnico. Pri 6-digit knjižnicah imaš lahko vrstni red 123456 ali 561234 ali 321654, mogoče obstaja še kakšna verzija.
Knjižnice TM1637TinyDisplay ali TM1637TinyDisplay6 menda dobro delujejo tako s 4-digit kot s 6-digit in omogočajo mapiranje, če si digiti pomešani. Nisem še preizkusil, imam 6-digit display na zalogi, ampak je še zapakiran, sem delal samo projekte na 4-digit.

Kaj sem delal? Ja, na zalogi imam 4-digit displaye samo z decimalnimi pikami in take ki imajo poleg decimalnih pik še dvopišje na sredini, za potrebe prikaza ure. Projekta z uro še nisem delal, tako da za prikaz dvopičja vem samo iz teorije. Delal sem termostat, prikaz temperature s simboloma °C in besedama On in OFF. Omenjeni besedi sem prikazal s pomočjo tabele.

Pri 4-digit displayih oziroma pri teh displayih na splošno velja, da ukaz display.clear(); ni nujno da deluje, zato se priporoča vedno pošiljat na display vse 4 digite, tako ne ostajajo ostanki in smeti iz prejšnjih prikazov, dodatno se ni treba ukvarjat z lokacijo prikaza.

Pri ukazu display.showNumberDec(); knjižnica, če je za 4-digit, vedno poskrbi, da pošlje na display vse 4 digite in tako ni problemov z "ostanki".

Pri ukazih show number manj kot 4-digit lahko uporabiš true in false, kar pomeni da pri true pred številom pokaže ničle, pri false pa ugasnjene digite, ki niso uporabljeni, so torej prazni.

Prilagam del kode, ki je uporaben za prikaz besed On in OFF
Koda:
// Create an array that sets individual segments per digit to display the word "On"
const uint8_t on[] = {
  0x00,
  0x00,
  SEG_A | SEG_B | SEG_C | SEG_D | SEG_E | SEG_F,  // O
  SEG_C | SEG_E | SEG_G                           // n
};

// Create an array that sets individual segments per digit to display the word "OFF"
const uint8_t off[] = {
  0x00,
  SEG_A | SEG_B | SEG_C | SEG_D | SEG_E | SEG_F,  // O
  SEG_A | SEG_E | SEG_F | SEG_G,                  // F
  SEG_A | SEG_E | SEG_F | SEG_G                   // F
};

Kaj pomeni 0x00 v kodi?
Kot lahko vidite, so za vsako besedo uporabljene 4 vrstice v tabeli. Besedi sta poravnani na desni, zato so prazni ugasnjeni digiti na levi. Ugasnjen digit pomeni 0x00
Tak način je preverjeno dober in preprečuje da od prejšnjih prikazov ostanejo kakšne "smeti" na zaslonu.

Seveda je možno pisati lokacijsko kot npr na alfanumerični zaslon, ampak je večinoma bolj enostavno da se tem ukazom izogibamo in vedno pošljemo na display vsebino vseh 4 digitov.

Žal je protokol tak, da ne uporablja naslovov in zato ne moreš na istem vodilu imeti več zaslonov, na katere bi prikazoval različno vsebino. Da, lahko priključiš več zaslonov na isto vodilo, na vseh zaslonih bo prikazana ista vsebina.

Če bi želel npr 2 zaslona s prikazom različne vsebine, ju priključiš na ločene arduino pine, lahko prikazuješ različno vsebino, oziroma razširiš število digitov, če je 4 ali 6 premalo.

Verjetno ste že vsi ugotovili zakaj so tovrstni displayi uporabni, ker je dovolj samo 2 pina za prikaz informacij in dodatno se uC ne rabi ukvarjat z multipleksom. Za 4-digit multiplex z decimalnimi pikami bi potreboval 12 pinov. Razlika je velika, 12 ali 2.
Pozabil sem omeniti še regulacijo svetilnosti, deluje programsko, ne vem pa ali gre za tokovno ali PWM krmiljenje, kar pa verjetno niti ni pomembno. Na voljo je 8 stopenj svetilnosti od 0 do 7. Ukaz npr display.setBrightness(5); je večinoma v setup, bi pa moral delovat normalno tudi v loop, nisem še preizkusil.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2025 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
....
Žal je protokol tak, da ne uporablja naslovov in zato ne moreš na istem vodilu imeti več zaslonov, na katere bi prikazoval različno vsebino. Da, lahko priključiš več zaslonov na isto vodilo, na vseh zaslonih bo prikazana ista vsebina.

Če bi želel npr 2 zaslona s prikazom različne vsebine, ju priključiš na ločene arduino pine, lahko prikazuješ različno vsebino, oziroma razširiš število digitov, če je 4 ali 6 premalo.
...

.

Res je. Ima pa zato Holtek in zanimiv čip z oznako HT16K33 ki pa je I2C. Obstajajo tudi modulčki z displejem.

Pri meni v delavnici v "kotu" deluje že par mesecev eno tako testno vezje.
Na plati sta dva displeja z HT16K33 eden z TM1637.
Velik displej sem sestavil z led traka WS2812. Vse skupaj poganja en ESP32. Prikazuje uro in temperaturo. Uro pobira s spleta.
Sem pa bil presenečen nad natančnostjo interne ure ESP-ja. Uro nastavi ob inicializaciji. Koliko preverjam je še vedno natančna v sekundi. Res pa je da ne vem koliko izpadov napajanja je doživela.

Tole sem naredil na željo kolega ji je želel uro z velikim zaslonom za firmo. Projekt je ostal v "povojih" in ga nisem dokončal, ker so kupili narejeno uro Wink .

Še "drobovina" bolj od blizu.

Če bo kdo primerjal cas nastanka sporočila in prikaz ure - je še na starem času Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni