|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2025 9:56 pm Naslov sporočila: Talno gretje - pretrgan kabel |
|
|
Pozdravljeni,
V ploščice sem moral prevrtat luknjo in sem zavrtal naravnost v kabel za talno električno gretje. Ploščico sem odprl, sedaj pa moram poštukat kabel. Namen sem imel samo podaljšat z bakrenim pletenim kablom in izolirat s termoskrčko.
Problem je, da ima kabel v sredini dve žički zaščiteni s plastično izolacijo, okoli tega pa oplet žic (slika spodaj). Ni mi jasno, zakaj je na sredi ta ločena žila in ali jo moram ravno tako ločeno štukat - sam ne vidim smisla? Talno gretje ima sicer tudi nek merilni upor (19,4kOhm) za meritev temperature tal, ampak to ni to . ta upor ni prekinjen.
Kabel sem misli spet z votlico. Imam sicer klešče za stiskanje votlic, ampak take, da se jih ne da razklenit - se pravi ne bi moral odstranit klešč. Ali kdo ve, kakšne kleše so to, da se odpirajo na koncu.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
800.33 KB |
| Pogledana: |
31 krat |

|
|
800.33 KB |
18 krat |

|
_________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 163 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2025 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dve žici v sredini sta dejansko grelni žici, zunanji oplet pa služi kot ozemljena zaščita.
Popravilo takšnega kabla v estrihu ni ravno enostavno. Votlice za spajanje niso primerne, saj temu niso namenjene. Zelo pomembna je tudi uporaba ustreznega izolacijskega materiala, ki prenese višje temperature in pogoje v estrihu.
Za takšne posege običajno obstajajo reparaturni kompleti proizvajalca grelnega kabla.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.19 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2025 7:37 am Naslov sporočila: Re: talno gretje - pretrgan kabel |
|
|
| trot je napisal/a: |
| Ali kdo ve, kakšne kleše so to, da se odpirajo na koncu. |
|
349.29 KB |
19 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hans25 Neznanec

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2025 4:56 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.24
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2025 5:30 am Naslov sporočila: |
|
|
ve notranji izolirani žili
To nista senzorja in tudi ne “nek odvečen vodnik”.
Gre za:
grelno žilo
povratno žilo
Pri večini sodobnih kablov je grelni element izveden tako, da tok teče po eni žili in se vrača po drugi. Zato morata biti obe žili ločeno in pravilno spojeni.
Če ju spojiš “skupaj”, grelni kabel ne bo deloval ali bo povzročil izpad FID stikala.
_________________ Die Website oyostepper.de bietet folgende Produkte online an: CNC Spindelmotor, linearer Schrittmotor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Sem šel gledat še enkrat navodila za Ebeco grelno folijo (thermoflex kit 200 je bil vgrajen), in je res, kabel ni položen v zanki, se pravi mora biti na koncu sklenjeno.
Z bakrenim silikonskim kablom bom povezal (pač ta podaljšek ne bo grel) vse tri kontakte - dva srednja in oplet. In zaščitil s termoskrčko. Msilil sem stisnit z votlico, potem pa še pospajkat - vem da naj se ne bi s spajkanjem podaljševalo kablov, ampak če čez votlico zaspajkaš pa najbrž ni problem?
_________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni