|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 4:26 pm Naslov sporočila: Re: Bojler se nonstop izklaplja in vklaplja |
|
|
| bostjang je napisal/a: |
| wuzako je napisal/a: |
| Sosed ima identičen bojler, vgrajen istočasno in dela normalno. |
Kar še ne pomeni, da ga ima nastavljenega na enako temperaturo ali da je skozenj šla enaka količina vode ali da je bila porabljena enaka količina energije. |
Nastavljenega ima na enako temperaturo, oziroma jaz poleti še znižam pod ECO 55. Je pa res, da ima manjšo porabo tople vode. Po drugi strani ga jaz prižgem samo enkrat na dan, da segreje vodo medtem, ko ga ima on vklopljenega cel dan in vodo samo dogreva.
Kamna je veliko, to sem prepričan, ampak vseeno v treh letih in vedno nastavljen pod 58 stopinj, ko bi se naj kamen pospešeno izločal.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
| jospeti je napisal/a: |
Se pridružujem mnenju, da je kamen v bojlerju problem.
Sem imel enak problem, ker je varnostni termostat (termostat s tipko za ponovni vklop na sliki, ki je priložena) izklopil bojler in ni bilo tople vode.
Primerjava s sosedom pa ni na mestu. ker dvomom, da uporabljata enako količino tople vode.
LP |
Meni še vedno v dveh urah vodo segreje na željeno temperaturo, samo se izklaplja za 15 sekund vsaki 2 minuti. V varnostnem termostatu po mojem ni težava. Prej bi rekel, da je grelec zvilo zaradi kamna in je preblizu delavnemu termostatu in zato izklaplja (kot je nekdo višje omenil).
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojstra se mi ne splača, ker računajo 150+ EUR za čiščenje, nov neumen bojler je pa 120 EUR plus 80 EUR montaža.
Bi ga pa mogoče probal sam očistiti. Če kaj zafrknem, lahko potem še vedno novega nabavim. Kable bom poslikal in že zvezal nazaj. Bolj me zanima, če mi kdo lahko svetuje, kako ga najlažje sprazniti, da bo čim manj svinjarije
Bo spodnji postopek učinkovit?
| Citiram: |
| Ali bo vsa voda stekla čez varnostni ventil, če zaprem dovod vode, odprem vse pipe na toplo stran in odvijem varnostni ventil? Ne bi rad, da mi večina vode potem steče čez glavno odprtino pri prirobnici. Kaj.pa ekspanzijska posoda. Cev desno od hladnega priključka gre v ekspanzijsko posodo. Lahko tukaj kaj narobe naredim? Ali moram potem, ko očistim kamen na kaj posebej paziti? Varnostni ventil, ekspanzijsko posodo ne rabim nič menjati? |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1413 Aktiv.: 7.09 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varnostni ventil je tam zato, da spusti prevelik tlak v bojlerju na prosto, skozi tisto luknjico, ki jo ima. Zapri dovod mrzle vode in odpri pipo tole vode. Potem odpri varnostni ventil s tisto ročico, ki je za testiranje, če dela. Pa bo voda (počasi) stekla ven.
_________________ lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
V forumu Pod svojo streho, je pokojni @arbajter dal sledeče navodilo:
| Citiram: |
Re: Izpust vode iz bojlerja - arbajter - 3.12.2016
Kot je že M|HA napisal. Bom morda bolj podrobno napisal: Najprej zapri glavni ventil. Nato na armaturi (pipi) odpri toplo vodo. S tem boš sprostil pritisk v bojlerju. Ventil nato zapri nazaj. Nato si pod bojler podstavi škaf in počasi odvij cev z modro oznako (dovod mrzle vode v bojler). Voda bo začela teči iz bojlerja, vendar ne močno. Na tisti pol colski priključek lahko natakneš tudi kako cev in jo spelješ npr. v banjo. Nato pa ponovno odpri ventil tople vode. Voda iz bojlerja bo sedaj pričela iztekati precej močneje, saj na vrhu bojlerja ne bo več vakuma. Vsekakor pa, ko boš bojler izpraznil odvij še prirobnico z elektro grelnikom in ga očisti morebitnega kamna. Tako lepe prilike za to opravilo potem ne bo več, saj je to opravilo vezano vsakič na izpraznitev bojlerja. Ob tem zamenjaj še tisto tesnilo na prirobnici, mora imeti okrogel in ne ploščat profil.
|
Seveda pred tem izklopi elektriko.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to sem videl. Samo to bo svinjarija. Bojler imam v niši na hodniku, spodaj imam parket. Pri roki nimam ne cevi, ne vodovodarskega orodja. Če bojler odprem spodaj se bo vsula voda in kamen dol. (sem videl pred mnogimi leti pri babici, kako se je vsulo po kopalnici)
Zato sprašujem, če lahko (skoraj) vse iztočim čez varnostni ventil, ne da ga poškodujem in da ne poškodujem ekspanzijsko posodo. Da mi ni treba šraufati cevi stran. Pol bi pa samo ga odprl in pobral kamen dol ter nazaj sestavil.
Slika napeljave (cev desno gre v ekspanzijsko posodo)
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
2.83 MB |
| Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
| Peter123 je napisal/a: |
@jozkoc
Težava je v detajlih.
Če želiš vodo v bojlerju segreti na npr. 50C morajo biti grelci segreti na npr. 80C.
S tem se segreva tudi voda v bližini grelca na 80C. |
Ja, sem že tudi jaz o teh stvareh razmišljal. Odvisno je tudi od velikosti grelca, ker je razlika ali je grelec, moči za primer 2kW, velik in je površina s katero greje vodo velika, ali pa je isto 2kW in je grelec majhen in je potem tudi površina s katero greje vodo majhna, ker bo voda, v času vklopljenega termostata, okoli manjšega grelca bolj vroča kakor pa okoli velikega grelca, in to pomeni da se bo vodni kamen na manjšem grelcu nabiral bolj kakor na večjem grelcu. Ravno zaradi tega je običajno več težav glede vodnega kamna pri manjših (kuhinjskih) bojlerjih ki imajo tudi manjše grelce.
Sem že tudi razmišljal da bi težavo lahko nekoliko odpravil če bi grelec bojlerja napajal preko triak regulatorja in bi namesto 2kW grelec porabil samo naprimer 1kW, tako bi se seveda manj grel in bi bil termostat dlje časa vklopljen da bi segrel vodo na željeno temperaturo, ampak dosegel bi pa da voda okoli grelca v času vklopa ne bi bila tako vroča in posledično se potem tudi vodni kamen ne bi nabiral na grelec tako močno kot sicer.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1716 Aktiv.: 7.73 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko že boš pri tem opravilu, preveri še v kakšnem stanju je magnezijeva anoda.
Lahko pa narediš tudi tako:
- zapri dovodni ventil v bojler
- odpri toplo vodo na pipi, da izteče nekaj tople vode, oziroma da se sprosti pritisk
- na vrhu bojlerja je običajno privita magnezijeva anoda, velikost ključa 27-32 mm ponavadi. Odvij jo, potegni ven.
- spet odpri toplo vodo na pipi, da izteče kak liter ali dva vode več ni treba
- v odprtino na vrhu vsipaj citronsko kislino, mislim da bo 0,5 - 1 kg dovolj
-pusti kakšno uro da raztopi kamen in potem odpri toplo vodo na pipi (odstrani perilator) da to izteče ven.
- privij magnezijevo anodo nazaj (menjaj jo po potrebi če je požrta) in odpri dovod
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pogosto je magnezijeva anoda v neposredni bližini grelca oziroma je v kompletu z grelcem, ni nujno, da je posebej in tudi ni nujno da sploh obstaja.
@wuzako
Bojler lahko odstraniš sam, ne rabiš posebnega orodja, saj imaš priklop izveden z gibljivimi cevkami ki imajo integrirana tesnila.
Priloži še nekaj fotografij, kako imaš izveden priklop.
Zapri dovod mrzle vode v bojler.
Odpri toplo vodo na pipi, da se sprosti pritisk, odteče nekaj malega vode iz bojlerja.
Vodo iz bojlerja lahko iztočiš na dovodu, ne gre drugače, ker je dovod spodaj.
Preden odklopiš dovodno cevko, zapri pipo s toplo vodo, s tem preprečiš da zrak pride v bojler, da s tem upočasniš iztekanje.
Ko boš cevko za dovod odklopil in napeljal v odtok ali v vedro, je priporočljivo da odpreš pipo za toplo vodo, da gre zrak v bojler, voda hitro izteka.
Seveda to delaj pri hladnem bojlerju, ne boš iztekal vroče ven.
Ko bo bojler prazen, ga snameš dol ...
Seveda lahko odstraniš grelec in čistiš vodni kamen kar tam, ampak moraš vedeti, da nekaj litrov vode ostane notri tudi če jo iztočiš na mrzlem priključku.
To je to, nič posebnega torej.
Če boš točil v vedro, boš iztekanje lahko ustavil s prstom, imej vsaj enega pomočnika, da odnaša vedro in enega da sproti briše s prej pripravljenimi cunjami, kar boste poškropili...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nimam Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2025 14:46 Prispevkov: 12 Aktiv.: 2.95 Kraj: Laze
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Peter123 je napisal/a: |
| Glede legionele, samo enkrat jo boš staknil. In če preživiš se boš naučil, da je treba toplo vodo periodično segrevat nad 60C. In ne pozabi, da se bora segreti tudi voda v cevi! |
Kaj pa v neogrevani vodi ali se tudi ustvarja legionela?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi je prav žal. Ampak, ko nekomu svetuješ že skoraj vse, pa mu niti en niti drugi nasvet ni všeč, potem kaj še manjka.
Konec koncev, kupi nov bojler in nakami nekoga, ki ti bo bojlerja fizično zamenjal.
Ja, se strinjam in tudi opravičujem, če se mi je porodil sarkazem.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
@nimam
Da se leigonela razmnožuje rabi neko temperaturo.
Mislim, da je najbolj optimalna 30-40C.
Lahko preveriš na spletu.
Pri nizkih (cca 5-15C) se ne ali zelo malo razmnožuje. Je pa nizka temperatura ne uniči. Mogoče zmrzal???
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nimam Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2025 14:46 Prispevkov: 12 Aktiv.: 2.95 Kraj: Laze
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2025 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za pojasnilo.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2025 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kalkschutz elektronika, oviješ dve žici okoli železne vodovodne cevi preko katerih pošiljaš elektromagnetne impulze v cevovod do bojlerja kjer naj bi razbijalo vodni kamen, ali je kdo ki je to že preizkusil? Kakšne so izkušnje, pomaga, ne pomaga, samo delno pomaga?
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1413 Aktiv.: 7.09 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem preskusil tega ampak če sodiš po reklami, imenitno deluje. Tako kot glede na reklamo imenitno deluje tudi tista reč ki jo vtakneš v vtičnico in imaš potem pol manjšo porabo elektrike.
_________________ lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni