www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

OBD napaka P00BC:64-27

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 27.57
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2026 12:01 pm    Naslov sporočila:  OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

Ko je že ravno debata o UI cvetkah, še ena na podobno temo. V armaturi sem dobil obvestilo "Engine Malfunction" in prižgano kontrolko za napako na motorju. Ok, dajmo se priklopit, da vidim v čem je stvar. Think

Tester pravi:
Koda:
===PCM DTC P00BC:64-27===
Code: P00BC - Mass or Volume Air Flow 'A' Circuit Range/Performance - Air Flow Too Low

Additional Fault Symptom:
 - Signal Plausibility Failure

Freeze Frame  #1:
-EVENT_TIME: 208431281 s (Thu Jan  1 15:16:02 2026) - Event time
-OUTDOOR_TEMPERATURE: 3 °C - Outside temperature
-MAP: 100.0 kPa - Manifold absolute pressure sensor
-IAT: 6 °C - Intake Air Temperature
-MAF: 2.30 g/s - Mass Air Flow
-BARO: 96.0 kPa - Barometric pressure

Pa poglejmo, kaj pravi UI:
Vprašanje je napisal/a:
Na Ford Mondeu dobim naslednjo kodo napake: PCM DTC P00BC:64-27 - motor je 2.0 diesel. Zanima me najverjetnejši vzrok za napako.

Takole pa UI je napisal/a:
Na podlagi informacij, ki ste jih navedli (Ford Mondeo, 2.0 TDCi diesel, koda P00BC:64-27), je najverjetnejši vzrok napake onesnažen ali okvarjen masni merilnik zraka (MAF senzor).

Oglejmo si podrobno:
Razlaga kode napake

P00BC: Generic OBD-II koda, ki pomeni "Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance". To pomeni, da elektronska krmilna enota (ECU) zazna izhodno vrednost iz merilnika zraka, ki je izven pričakovanega obsega za trenutne pogoje delovanja motorja.

64-27: Ta del je specifičen za Ford (oz. producenta). 64 označuje "Subsystem failure", 27 pa je tako imenovani "statusni bajt", ki nakazuje na "Stuck / Not Updating". To še dodatno potrjuje, da senzor ne pošilja spreminjajočih se (pravilnih) podatkov, ampak je njegov odziv "obtičal" ali nizek.

Najverjetnejši vzrok: Masni merilnik zraka (MAF)

V 95% primerov pri tej kombinaciji vozila in kode je kriv MAF senzor. Namenjen je merjenju količine zraka, ki vstopa v motor, in je ključen za pravilno razmerje zmesi (zrak/gorivo) in delovanje EGR sistema ter sistema za recirkulacijo gorivnih hlapov (purge).

Vzrok okvare: Senzor se s časom onesnaži z oljnimi hlapmi, delci iz sistema za recirkulacijo izpušnih plinov (EGR) ali prašnimi delci, ki preidejo skozi filter zraka.

Simptomi, ki običajno spremljajo to napako:

Zmanjšana moč motorja (avto "ne vleče").
Nihanje ob mirujočem motorju ali težje zaganjanje.
Povečana poraba goriva.
Morebitni dim iz izpuha.
V nekaterih primerih lahko pride tudi do "limp mode" (omejena moč).

Celotne solate, ki v nadaljevanju priporoča še korake za odpravo napake nisem lepil. Že ob napisanih cvetkah zgoraj se človek začne malo čohat za ušesi.

No, pa še dejanski vzrok za napako konkretno v tem primeru: popustila je objemka gumijaste cevi, ki se je posledično snela iz ohišja filtra zraka (označeno na sliki).

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2026 12:34 pm    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

Frenki, se mi je zgodilo podobno.

Na MB E220 CDI se mi je občasno prižgala lučka za motor. Takrat še nisem imel diagnostike. Vsi mojstri so ugotavljali, da je šla turbina. Turbino sem dal v Ajdovščino obnoviti, vendar se je napaka kmalu ponovila. Opazil sem, da ko sem zapeljal vzratno v hrib, da je imel takrat motor zelo čuden zvok in vedno se je za tem prižgala lučka za napako motorja.
Logično sem razmišljal in prišel do ugotovitve, da je morda kakšna cev počena. Izkazalo se je, da je bila cev do hladilnika zraka počena spodaj po šivu.

Menjava cevke zelo malo stane, če pa z brake cleanerjem očistijo turbino, zamenjajo cevko in prodajo zgodbo o popravilu turbine pa seveda lahko veliko več računajo. Liar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NOR_FLASH
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2025 9:38
Aktiv.: 0.46

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 1:26 am    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:

Celotne solate, ki v nadaljevanju priporoča še korake za odpravo napake nisem lepil. Že ob napisanih cvetkah zgoraj se človek začne malo čohat za ušesi.

ne štekam, kje je tu krivda AI.
Imel je samo en podatek - OBD kodo napake.

Vse, kar je lahko na podlagi tega naredil je, da je prečesal svojo zajeto in "brainlossy" skomprimirano kopijo interneta v iskanju vseh težav in rešitev, ki so vezane nanjo.

Drugih podatkov mu nisi dal. Sam pa ni mogel dvigniti havbe na tvojem avtu.

Glede na vse to se je odzval zelo dobro pravzaprav. Dal ti je začetno točko in nekakšen uvodni graf verjetnosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 9:58 am    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

NOR_FLASH je napisal/a:
ne štekam, kje je tu krivda AI.
... da prečesavanje kopije interneta pravzaprav ni ravno definicija AI ... ? Think

Sicer pa ... pri razlagi kode napake mu je šlo še kar dobro, zataknilo se je pa pri navajanju vzrokov okvare. Tukaj pa mislim, da niti ti, niti AI v svojem filozofiranju nimata ravno veliko pojma o problematiki.

AI je napisal/a:
Vzrok okvare: Senzor se s časom onesnaži z oljnimi hlapmi, delci iz sistema za recirkulacijo izpušnih plinov (EGR) ali prašnimi delci, ki preidejo skozi filter zraka.
Po tej trditvi sem nehal prebirat preostalo zelje ... kaj misliš, zakaj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 10:24 am    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:

AI je napisal/a:

Haha, šele sedaj sem dobro prebral ta nesmisel. Katalizator ni filter zraka, čeprav filtrira prašne delce, samo izpuhu težko rečemo zrak. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 10:48 am    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

Iztok_S je napisal/a:
frenki je napisal/a:

AI je napisal/a:

Haha, šele sedaj sem dobro prebral ta nesmisel. Katalizator ni filter zraka, čeprav filtrira prašne delce, samo izpuhu težko rečemo zrak. Very Happy
Ta bi bila šele kruta. Laughing No, v zgornjem primeru se je očitno malo zaplezal med MAF in MAP senzorjema. Vzroki, ki jih je navajal, bi bili lahko tipični za MAP, koda napake pa se nanaša na MAF ... in če bi se zanašal na njegova izhodišča ... bi še senzor težko lociral. Whistle
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 1:23 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Iztok_S je napisal/a:
frenki je napisal/a:

AI je napisal/a:

Ta bi bila šele kruta. Laughing No, v zgornjem primeru se je očitno malo zaplezal med MAF in MAP senzorjema. Vzroki, ki jih je navajal, bi bili lahko tipični za MAP, koda napake pa se nanaša na MAF ... in če bi se zanašal na njegova izhodišča ... bi še senzor težko lociral. Whistle

Ne vem kje vidita tu napako, meni se zdi popolnoma pravilno zapisano.
No Frenki, glede na opisano količino težav, ki si jih že imel z fordom, ga definitivno bolje poznaš kot jaz, prav tako verjetno tudi vgrajeni EGR sistem...
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 2:45 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Ne vem kje vidita tu napako, meni se zdi popolnoma pravilno zapisano.
Potem mi pa prosim razloži, na kašen način se lahko MAF senzor zasvinja z oljnimi hlapi ali pa vsebino EGR ventila?

Roby je napisal/a:
No Frenki, glede na opisano količino težav, ki si jih že imel z fordom, ga definitivno bolje poznaš kot jaz, prav tako verjetno tudi vgrajeni EGR sistem...
Opisano količino težav? No, glede na prevoženo in dejstvo, da je to Ford ... nimam občutka, da bi bilo ravno pretirano. Think Res pa je, da to ni Holzwagen, ki po trditvah nekaterih znancev servisa ne rabi sploh ... Whistle
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 3:52 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Potem mi pa prosim razloži, na kašen način se lahko MAF senzor zasvinja z oljnimi hlapi ali pa vsebino EGR ventila?

1. Oljni hlapi pridejo iz prezračevalne cevi.(Breather)Nekaj debate Ford-ovcev
2. Svinjarija iz avspuha : LP EGR je povezan na dovod zraka v motor, glede na fizično lokacijo je to najverjetneje direktno poleg MAF senzorja .

frenki je napisal/a:
No, glede na prevoženo in dejstvo, da je to Ford ... nimam občutka, da bi bilo ravno pretirano. Think Res pa je, da to ni Holzwagen, ki po trditvah nekaterih znancev servisa ne rabi sploh ... Whistle

Ja res je, eni še olja ne rabijo menjati, če že, potem na 30K Km... Potem pa avto na 80-120K.
Je pa tudi res, da moja francoska kripa z 400K Km še zdaleč ni imela toliko težav, kot si jih ti tu na forumu opisal. Naj ostane tako. Very Happy
No je pa tako: Po moji presoji AI diagnosticira napako vsaj tako dobro, kot dober mehanik. Konec koncev koliko se je AI zmotil pri lokaciji napake? Razdalja od MAF do mesta puščanja je bila 5-10cm?
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 5:06 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
frenki je napisal/a:

1. Oljni hlapi pridejo iz prezračevalne cevi.(Breather)Nekaj debate Ford-ovcev
2. Svinjarija iz avspuha : LP EGR je povezan na dovod zraka v motor, glede na fizično lokacijo je to najverjetneje direktno poleg MAF senzorja .
Ja, samo vmes je še turbina, pa intercooler, pa kar nekaj cevi. Think MAF je na prvi sliki označen kot 12B579 takoj za filtrom vstopnega zraka. Dodal sem še par slik, da je približno vidna pot vstopnega zraka do motorja. Na četrti sliki pa je pod oznako 12A697 viden MAP senzor, ki ga je AI po mojem mnenju zamešal - oziroma vsaj vezano nanj navajal simptome za vzrok okvare.

Nazaj na vrh
NOR_FLASH
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2025 9:38
Aktiv.: 0.46

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 5:25 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:

Motor ima cev za izenačevanje razlike pritiskov, ki jih povzroča gibanje batov ipd.
Ta cev je ponavadi speljana v dovod zraka.

Zrak, ki prihaja skozi to cev vsebuje oljne kapljice, ostanke nezgorelega benza ipd.
In ja,v praksi ta lahko sčasoma kontamimira MAF.

Tako kot vse drugo, je AI samo ORODJE. LLM, ki je pod njim je orodje za prepoznavanje TOKENOV(delov besed v grobem) in povezav med njimi.

V srži ne počne ničč drugega kot poskuša v prebranem tekstu uganiti tvojo naslednjo besedo in naslednjo besedo odogovra, ki bi te zadovoljil, glede na podatkovno bazo ( zatei internet), na katerem je bil treniran.

Odgovor torej vsebuje destilat tematike, ki jo je videl na internetu.
Če razumeš to orodje in njegovo naravo, je učinek pravzaprav neverjeten.
Dal ti je solidno začetno točko in razrez verjetnosti napak v takih primerih.
In vse to samo na osnovi analize povezanosti tokenov/besed, ki mu v osnovi ne pomenijo nič.

Mogoče bi moral odgledati kak video o tem kako to orodje v osnovi deluje ?

"Andrej Karpathy: How I use LLM"
https://www.youtube.com/watch?v=EWvNQjAaOHw

"Andrej Karpathy: Deep dive into LLMs like ChatGPT"
https://www.youtube.com/watch?v=7xTGNNLPyMI
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 7:26 pm    Naslov sporočila:  Re: OBD napaka P00BC:64-27 Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Ja, samo vmes je še turbina, pa intercooler, pa kar nekaj cevi.

No to je pri tvojem modelu/motorju/letniku.
Lahko pa je tudi drugače. Mislim, da so mondei po letu 2015 (EURO6) imeli dvojnega.
Na sliki imaš recimo en primer LP EGR. Obstajajo pa tudi dvojni... LP+HP

stt_dnox.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.1 KB
 Pogledana:  8 krat

stt_dnox.png

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni