www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kakšen kabel skozi plastično cev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tlogar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Aktiv.: 2.14

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2026 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
Za lažjo odločitev prilagam presek razporeda vodnikov različnih presekov v izolacijski cevi.
Moje mnenje je, da bi bilo pvsem dovolj preko trifaznega C16A odklopnika napeljati vodnike 5 x 1 x 2,5 mm2. To omogoča priklop skupne moči porabnikov v garaži 11 kW. Pri takšni moči je možno polniti tudi EV.
Lahko pa tudi preko C20A napelješ 4 x 1 x 4 mm2 (3 x faza in PEN) s tem, da si glede PEN vodnika v neskladju s standardom glede mehanske trdnosti. Nulo potem formiraš v razdelilniku v garaži, tako da imaš tri fazne zbiralnice PE zbiralnico in s povezavo preko RCD stikala še zbiralnico N. V tem primeru je možno priključiti porabnike v skupni moči 13,8 kW. Odločitev je pa seveda tvoja.
Obvezno upoštevaj tudi, kar je napisal @qwertz.

Lahko potegneš dovod 5x1x2,5mm2 preko C16 inštalacijskega odklopnika kot si predlagal, vendar s tem ne zagotoviš selektivnosti v primeru dodajanja inštalacijskih odklopnikov C ali B16 v tej dodatni omarici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.60
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2026 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
Za lažjo odločitev prilagam presek razporeda vodnikov različnih presekov v izolacijski cevi.
Moje mnenje je, da bi bilo pvsem dovolj preko trifaznega C16A odklopnika napeljati vodnike 5 x 1 x 2,5 mm2. To omogoča priklop skupne moči porabnikov v garaži 11 kW. Pri takšni moči je možno polniti tudi EV.
Lahko pa tudi preko C20A napelješ 4 x 1 x 4 mm2 (3 x faza in PEN) s tem, da si glede PEN vodnika v neskladju s standardom glede mehanske trdnosti. Nulo potem formiraš v razdelilniku v garaži, tako da imaš tri fazne zbiralnice PE zbiralnico in s povezavo preko RCD stikala še zbiralnico N. V tem primeru je možno priključiti porabnike v skupni moči 13,8 kW. Odločitev je pa seveda tvoja.

Misliš to, da moram vse kable vleči v eni cevi - zakaj je to potrebno, ker ravno to sem imel v mislih za alternativo - poleg imam še eno cev v kateri imam 4 ethernet kable, in sem mislil, da bi te mogoče lahko zoptimiral na manj, in poleg speljal npr. zemljo.

Glede skic mislim da nimaš prav - 10mm2 ima premer 5,5mm, ne 6mm2 kot je narisano pri tebi : vir. To sem dejansko preizkusil na krajšem odseku cevi, ker sem imel en konec kabla 5x10mm2, in je šlo.

Nazadnje urejal/a trot Pon Jan 05, 2026 10:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2026 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To že drži. Lahko pa razdelilnik opremi z 10A inštalacijskimi odklopniki. V tem primeru lahko na en enofazni tokokrog priključi breme moči 2,3 kW ali na trifazni 6,9 kW.
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.90
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kratke razdalje lahko uporabiš žice z manjšim presekom če imajo izolacijo XLPE ki prenese višje temperature. Silikonska izolacija tudi prenese višje temperature ampak je premehka za vlačenje po ceveh ker se lahko natrga. Obstaja še teflonska izolacija vendar se jo zaradi visoke cene običajno ne uporablja.

Nazadnje urejal/a jozkoc Sre Jan 07, 2026 12:16 am; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trot je napisal/a:
kvarkel je napisal/a:

Misliš to, da moram vse kable vleči v eni cevi - zakaj je to potrebno, ker ravno to sem imel v mislih za alternativo - poleg imam še eno cev v kateri imam 4 ethernet kable, in sem mislil, da bi te mogoče lahko zoptimiral na manj, in poleg speljal npr. zemljo.

Glede skic mislim da nimaš prav - 10mm2 ima premer 5,5mm, ne 6mm2 kot je narisano pri tebi : vir. To sem dejansko preizkusil na krajšem odseku cevi, ker sem imel en konec kabla 5x10mm2, in je šlo.

Ti si meril premer vodnika v 5-žilnem kablu. Tam so izolacije posameznih vodnikov tanjše od izolacije samostojnega vodnika, kar pa si ti zapisal, da imaš namen uvleči v cev.
V viru poglej premere v prvi tabeli singl-core 1 x 10 mm2 v stolpcu max exernal fi (10,9 mm) in v tabeli five-core 5G10 v stolpcu approx. conductor fi in average insulation thickness (4+2 x 0,7 mm = 5,4 mm) Pa to velja za kabel z XLPE izolacijo, v moji skici pa so mere za kable s PVC izolacijo.
Da se vsi vodniki enega tokokroga uvlečejo v skupno cev, je predpisano (glej smernico TSG-N-002). Je pa tako kot povsod. Dokler se nič ne zgodi, je vse vredu.
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, dejansko sem mislil posamezne žile vzet iz kabla - podret kabel. Saj to verjetno ni problem, ker na koncu v omarici itak kabel razparaš in so te žile ločene.

Hvala za nasvete - bom sporočil kako je šlo Smile

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi kupil kabel, če lahko kupiš žice?
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je cenejši in so žile v njem tanjše (tanjša izolacija).
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.schrack.si/trgovina/kabli-in-vodniki/vodniki-s-pvc-izolacijo/h07v-r-10-mm2.html

155 eur/m za 1 vodnik

https://www.schrack.si/trgovina/catalogsearch/result/?q=5x10

Najcenejši je 792 eur/100 m za 5x10. Kar je več kot posamezni vodnik in še ni ti treba luščit izolacije.
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2026 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak pri schracku moraš vzet minimalno 100m, če vzameš samo en vodnik (manj ti ne pusti). Potem bi moral vzet isto barvo.

5 žilni kabel sem zdaj že kupil, 4,54Eur/m, je že slečen - 10 min dela Cool

trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2026 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam povem: kabel je šel skoz, sem pa moral pri garaži pol metra odṣ̌temat cev, ker je bil takoj en dvojni ovinek in niti foršpona nisem spravil skoz (sem mel enega debelejšega, cca fi 6mm). Potem sem fino pomazal kabel in je šlo bp.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni