|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 288 Aktiv.: 2.14
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2026 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
| kvarkel je napisal/a: |
Za lažjo odločitev prilagam presek razporeda vodnikov različnih presekov v izolacijski cevi.
Moje mnenje je, da bi bilo pvsem dovolj preko trifaznega C16A odklopnika napeljati vodnike 5 x 1 x 2,5 mm2. To omogoča priklop skupne moči porabnikov v garaži 11 kW. Pri takšni moči je možno polniti tudi EV.
Lahko pa tudi preko C20A napelješ 4 x 1 x 4 mm2 (3 x faza in PEN) s tem, da si glede PEN vodnika v neskladju s standardom glede mehanske trdnosti. Nulo potem formiraš v razdelilniku v garaži, tako da imaš tri fazne zbiralnice PE zbiralnico in s povezavo preko RCD stikala še zbiralnico N. V tem primeru je možno priključiti porabnike v skupni moči 13,8 kW. Odločitev je pa seveda tvoja.
Obvezno upoštevaj tudi, kar je napisal @qwertz. |
Lahko potegneš dovod 5x1x2,5mm2 preko C16 inštalacijskega odklopnika kot si predlagal, vendar s tem ne zagotoviš selektivnosti v primeru dodajanja inštalacijskih odklopnikov C ali B16 v tej dodatni omarici. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2026 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za lažjo odločitev prilagam presek razporeda vodnikov različnih presekov v izolacijski cevi.
Moje mnenje je, da bi bilo pvsem dovolj preko trifaznega C16A odklopnika napeljati vodnike 5 x 1 x 2,5 mm2. To omogoča priklop skupne moči porabnikov v garaži 11 kW. Pri takšni moči je možno polniti tudi EV.
Lahko pa tudi preko C20A napelješ 4 x 1 x 4 mm2 (3 x faza in PEN) s tem, da si glede PEN vodnika v neskladju s standardom glede mehanske trdnosti. Nulo potem formiraš v razdelilniku v garaži, tako da imaš tri fazne zbiralnice PE zbiralnico in s povezavo preko RCD stikala še zbiralnico N. V tem primeru je možno priključiti porabnike v skupni moči 13,8 kW. Odločitev je pa seveda tvoja.
Misliš to, da moram vse kable vleči v eni cevi - zakaj je to potrebno, ker ravno to sem imel v mislih za alternativo - poleg imam še eno cev v kateri imam 4 ethernet kable, in sem mislil, da bi te mogoče lahko zoptimiral na manj, in poleg speljal npr. zemljo.
Glede skic mislim da nimaš prav - 10mm2 ima premer 5,5mm, ne 6mm2 kot je narisano pri tebi : vir. To sem dejansko preizkusil na krajšem odseku cevi, ker sem imel en konec kabla 5x10mm2, in je šlo. _________________ lp, Klemen
Nazadnje urejal/a trot Pon Jan 05, 2026 10:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2026 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
| To že drži. Lahko pa razdelilnik opremi z 10A inštalacijskimi odklopniki. V tem primeru lahko na en enofazni tokokrog priključi breme moči 2,3 kW ali na trifazni 6,9 kW. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2026 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kratke razdalje lahko uporabiš žice z manjšim presekom če imajo izolacijo XLPE ki prenese višje temperature. Silikonska izolacija tudi prenese višje temperature ampak je premehka za vlačenje po ceveh ker se lahko natrga. Obstaja še teflonska izolacija vendar se jo zaradi visoke cene običajno ne uporablja. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazadnje urejal/a jozkoc Sre Jan 07, 2026 12:16 am; skupaj popravljeno 3 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2026 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
| trot je napisal/a: |
Misliš to, da moram vse kable vleči v eni cevi - zakaj je to potrebno, ker ravno to sem imel v mislih za alternativo - poleg imam še eno cev v kateri imam 4 ethernet kable, in sem mislil, da bi te mogoče lahko zoptimiral na manj, in poleg speljal npr. zemljo.
Glede skic mislim da nimaš prav - 10mm2 ima premer 5,5mm, ne 6mm2 kot je narisano pri tebi : vir. To sem dejansko preizkusil na krajšem odseku cevi, ker sem imel en konec kabla 5x10mm2, in je šlo. |
Ti si meril premer vodnika v 5-žilnem kablu. Tam so izolacije posameznih vodnikov tanjše od izolacije samostojnega vodnika, kar pa si ti zapisal, da imaš namen uvleči v cev.
V viru poglej premere v prvi tabeli singl-core 1 x 10 mm2 v stolpcu max exernal fi (10,9 mm) in v tabeli five-core 5G10 v stolpcu approx. conductor fi in average insulation thickness (4+2 x 0,7 mm = 5,4 mm) Pa to velja za kabel z XLPE izolacijo, v moji skici pa so mere za kable s PVC izolacijo.
Da se vsi vodniki enega tokokroga uvlečejo v skupno cev, je predpisano (glej smernico TSG-N-002). Je pa tako kot povsod. Dokler se nič ne zgodi, je vse vredu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, dejansko sem mislil posamezne žile vzet iz kabla - podret kabel. Saj to verjetno ni problem, ker na koncu v omarici itak kabel razparaš in so te žile ločene.
Hvala za nasvete - bom sporočil kako je šlo  _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
| Zakaj bi kupil kabel, če lahko kupiš žice? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker je cenejši in so žile v njem tanjše (tanjša izolacija). _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2026 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Ampak pri schracku moraš vzet minimalno 100m, če vzameš samo en vodnik (manj ti ne pusti). Potem bi moral vzet isto barvo.
5 žilni kabel sem zdaj že kupil, 4,54Eur/m, je že slečen - 10 min dela  _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2026 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam povem: kabel je šel skoz, sem pa moral pri garaži pol metra odṣ̌temat cev, ker je bil takoj en dvojni ovinek in niti foršpona nisem spravil skoz (sem mel enega debelejšega, cca fi 6mm). Potem sem fino pomazal kabel in je šlo bp. _________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni