|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
milan57 Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2023 14:24 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.52 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
| hamm je napisal/a: |
To bo vedno slabše. Na vseh platformah. Na android telefonih se vse preveč apliakcij veže na google play services, brez vsake potrebe (preverba google play integrity). Preprosta aplikacija, ki z lokalne baze prikazuje vsak dan drug tekst, nenadoma ne deluje, ker nimam nameščen google play services oz. google play na svojem telefonu, uporabljam namreč lineage os, ker ni bloatware-a, ni googla, ni neskončno pop up oken, kjer se moraš z vsem strinjat, da lahko uporabljaš telefon. Ni nadležnih reklam in čudnih tekstov. Dokaz da je to brezveze, so aplikacije, ki delujejo povsem isto stvar, le da so open source, dobi se jih pa na tržnici F-Droid.
Bančne aplikacije ne delujejo, ker ni nameščen google! (android je v osnovi open source, zakaj bi pogojevali da mora biti na telefonu google?), ali ker je odklenjen bootloader. Zakaj že? A na PC-ju pa je bootloader lahko odklenjen in zadnjih 15 let je banka vseeno lahko normalno delovala? Na svoj PC ali telefon si lahko namestim kar si želim.
Hipotetično (oziroma kot smo videli v videu, ki ga je delil @brezimenko to ni več hipotetično) predstavljajte si, da na svoj PC ne smeš naložiti ničeasr drugega, razen OS ki je že priložen. Če karkoli spremeniš, programi ne delujejo, ker opa, odlklenil si bootloader! Pa recimo da odklenete bootloader in namestite Linux. Banka ne deluje, ker ni nameščen M$ in ker imate odklenjen bootloader na svojem PC, ki ste ga sami kupili.
PC, telefon, sedaj pa še avti (kjer podobno kot na telefonu, poleg mikrofona ki vas snema, vedo še vašo lokacijo, kam hodite v službo, dnevne poti, ...)
Zato pa jaz sedaj doma na svojih PC-jih uporabljam Linux Mint in Fedora (razen v službi, kjer je pač M$), ne telefonu Lineage OS in Graphene OS. Lani sem naredil prehod in mi ni žal. Vse idelano? Seveda ne. Vendar deluje kot si jaz želim in veliko bolje, kot če bi vztrajal na M$ in Android s stock ROM-om. |
Še eden tak tukaj. Do zdaj sem imel na telefonih CyanogenMod, Lineage, Calyx in Graphene. Telefonov, ki se jim da bootloader odkleniti, je vedno manj, zato se je trg začel prilagajati in počasi prihajajo telefoni s prednaloženim alternativnim (degooglanim) Androidom. Lani sem kupil enega takega, Brax3. Ima 5 Ah baterijo, 3,5 mm izhod za slušalke, FM radio in prostor za SD kartico. Vse to sem pogrešal na Pixlih. Na njem teče IodeOS, evropska inačica degooglanega Androida.
Za banke imam edini googlan telefon, prižgem ga po potrebi. Na Brax3 bi sicer bančne aplikacije naj delovale, ker ima zaklenjen bootloader. Zanj prilagajajo tudi linux distribucijo, Ubuntu Touch, naj bi že delovala. Obljubljajo celo dual boot, Iode in Ubuntu. Telefoni imajo namreč dve sistemski particiji za primer, da se zalomi upgrade in to bodo uporabili.
Na računalniku mi je najljubši Mint mate, v virtualki imam za vsak primer Ghost Spectre distribucijo Windowsa.
Počasi bo treba začeti "degooglat" že avtomobile:
https://www.youtube.com/watch?v=pA0zYTmi5ck |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.45 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
@milan57 Kako si zadovoljen z Brax3? Ravno prejšnji teden sem "opazil" ta telefon. Predvsem me zanima IodeOS, ki je fork Lineage OS-a. Jaz sem pred enim mesecem svoj Pixel telefon dal ženi, ravno zato, ker nima 3,5mm jack izhoda in sd kartice. Sam sem pa popravil svoj redmi note 8t (zamenjal zaslon in baterijo in je kot nov) in nanj namestil Lineage 23 (android 16). Potem sem si naložil magisk in nekatere module, ki uspešno skrivajo odklenjen bootloader, da mi deluje bančna apliakcija in še nekatere navadne.
Pa doma sem mulcem namestil Fedora kde plasma linux, prav tako pa ženi. Sploh otroci so zadovoljni, ker je v repozitorijih fedore veliko iger ki jih lahko preizkusijo. Še opomba: otroci niso obremenjeni z dejstvom, da nimajo windowsov. Sploh niso porajtali, mislili so, da sem samo grafično temo zamenjal
Sem pa ugotovil, da najbolj zanesljivo deluje Mint, ker ne uporablja najnovejših paketov (včasih je to lahko tudi slabo) ampak programi ravno zato delujejo stabilno in zanesljivo. Npr. nanj sem brez problema namestil Davinci Resolve za urejanje videa, kar mi na fedori ni uspelo (oz. mi je, ampak ne deluje v redu).
Za urejanje fotk pa uporabljam Rawtherapee (prej sem bil suženj Adobe Lightroom-a in Premiere Pro).
@milan57 Kateri program uporabljaš za virtualke na Mint? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
milan57 Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2023 14:24 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.52 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brax3 dela kot vsak drug degooglan Android, dodatno ima že vgrajen malo bolj sofisticiran ad blocker, za katerega se sicer plačuje naročnina, v tem telefonu je pa brezplačen. V njem se da za vsako aplikacijo posebej nastaviti par stopenj blokiranja prometa na DNS nivoju:
https://iode.tech/documentation/iode-adblocker-the-iode-blocker/
Sam si na vsak telefon dam najprej Netguard firewall in večini aplikacij blokiram dostop do interneta. Tudi na tega sem ga dal in se ne tepe z adblockerjem. Netguard in Orbot se na primer tepeta.
Na začetku so imeli nek nasty bug v Lineage, na katerem Iode temelji, in se ni hotel povezati na nakatere Wi-fi AP, je pa delal na repetitorju (extenderju). Tega imam vedno vključenega, zato me bug ni motil. Odpravili so ga komaj novembra. Updati so vsak mesec, trenutno so na Android 16. Ne bojim se, da bi z updati prekinili. Njihov prejšnji telefon, Brax2, jih še sedaj dobiva.
Dodatno sem dokupil folijo za ekran, ki blokira gledanje s strani in ovitek s preklopnim okencem za kamero. Malo me moti, ker prekrije tudi lučko, bom vanj na tem mestu izvrtal luknjo. Na degooglanih Androidih se poklopca niti ne potrebuje, ker imajo tipko Sensors off v Quick settings developer tiles. Ta izključi vse senzorje s kamerami vred, razen mikrofona.
Za virtualke na računalniku uporabljam KVM/QEMU. Namestiš ga tako:
- najprej posodobiš repozitorije:
sudo apt update
- potem namestiš kvm in ostalo:
sudo apt install -y qemu-kvm libvirt-clients libvirt-daemon-system bridge-utils virt-manager
- dodaš kvm med sudoers, besedo "uporabnik" zamenjaj z imenom svojega uporabniškega računa:
sudo usermod -aG kvm uporabnik
- nazadnje računalnik znova zaženeš.
Quemu ni narejen za blondinke, kot Virtualbox, je pa malo hitrejši. Pomembno za nas, ki kupujemo 10 let stare računalnike, jih poservisiramo in uporabljamo naprej. Kot osnovo imam Mint, v virtualkah pa debian z LXDE. Bi imel debian kot osnovo, ker nisem mahnjen na novosti, a ne podpira hibernacije. Z virtualkami je malo več svobode. Eno delujočo kloniraš, se z njo igraš in jo zbrišeš. Naj bi se dale kopirati med različnimi računalniki, da bi prenašal surove qcow2 datoteke, a mi to še ni uspelo. Deluje pa to, da vtakneš ključek s Clonezillo, ga v virtualki bootneš in narediš image, ki ga neseš v drug računalnik v Qemu. Paziš le, da imaš particijo večjo ali enako originalni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ANTE_Z_AMBULANTE Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Feb 2026 18:36 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.49
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2026 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
| brezimenko je napisal/a: |
| Se malo izobražujem o novi tehnologiji TPM 2.0 v navezi s Win11. Na kratko, za bruhat, zraven bi pa fasal še krvavo diarejo. Pri novi matični plošči bi ga najraje kar odspajkal proč: https://www.youtube.com/watch?v=t1eX_vvAlUc |
TPM sam zase ni napačen. Kaj WIn poćne z njim pa ne vem.
TPM lahko dobiš tudi v "odprtokodni" izvedenki - specifikacije so javne in obstaja tudi odprta implementacija, če ne verjameš zaprti.
Fora TPM-a je,d a gre za enostaven HW, ki je s ssitemom povezan preko enostavnih, pčasnih vret, ki jih je moč nadzirati.
BISTVENO pa je, da je TPM izven teh vrat LOČEN od sistema.
Nateg v modernih sistemih je, da je TPM "modul" že v CPUju.
Ker ne veš, kaj se notri dogaja, temu ne moreš verjeti.
Pa ne da je to edini backdooor, tega je še veliko.
Leta nazaj je Semiaccurate poročal o "Pluton" "varnostnem" "IPju znotraj AMDjevega čipovja, ki ga je zasnoval Microsoft.
Drugi (Intel, Qualcom ipd) imajo svoje verzije.
Zgornjih 0.1% rabi vpogled v vsako mašino, sploh sedaj ko mislijo vsem vsiliti centralno upravljan kripto - CBDC. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2026 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ampak Microsoft si je s tem zamislil drugačno početje in ne tistega za kar bi prvotno to moralo biti. Na koncu pa tako ali tako ni več važno, še zmeraj imam nekaj možnosti izbire ampak kaj, ko je ponavadi hudič v detajlih. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 204 Aktiv.: 3.10 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2026 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz si ravno sestavljam nov Gaming PC, ki ne bo uporabljal oken ampak pingvina. Pozdravljen CachyOS! Windows 11, ne bom te pogrešal.  _________________ Umetna inteligenca ni nadomestilo za lastno pamet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 181 Aktiv.: 0.73 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2026 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Brusli: predlagam Bazzite. Ga uporabljam in do sedaj nobenih težav. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 204 Aktiv.: 3.10 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2026 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Bazzite je zaklenjen OS oz. uporablja fiksno jedro, ki ga uporabnik ne more spreminjati.
CachyOS pa te omejitve nima. Res pa je, da je namenjen naprednim uporabnikom, saj je osnovan na Arch linux platformi. _________________ Umetna inteligenca ni nadomestilo za lastno pamet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Microsoft je z Win11 enostavno prestopil rdečo linijo in to je to.
Glavni razlog je njihov sistem vohljanja in enolične identifikacije strojne opreme prek TPM, kar je eden izmed večjih problemov, a daleč od edinega.
Drugič, registracija/instalacija Win11 brez Microsoft računa in OneDrive je postala muka. Uradno te silijo k prijavi z MS računom, sicer blokirajo setup (OneDrive pa takoj ponuja, da "varno" shraniš vse dokumente, slike, ... ja seveda). Bypass še vedno deluje, ampak zakaj se moram sploh boriti za lokalni račun na svojem računalniku? To ni več prijateljski OS, to je posiljevalski "lock-in".
Tretjič, vsi moji malo starejši računalniki in laptopi (nekateri še odlično delujoči) so v MS očeh postali odpadek, ker Win11 zahteva TPM, starejši HW pa ga nima. Windows 10 je uradno mrtev brez varnostnih posodobitev in zdaj hočejo, da kupim nov PC, ko so cene RAMa in SSDjev zaradi AI booma šle v nebo (DDR5 kompleti so se v zadnjih mesecih podvojili ali potrojili, nekateri +200–300 %, SSDji podobno).
Popoln timing, Microsoft!
Zato sem v celoti prešel na Linux, trenutno mi Ubuntu super teče, hitreje, brez MS telemetrije in reklam. Za redki Windows software imam virtualko z Win10, deluje brezhibno in ne onesnaži glavnega sistema.
Je pa zanimiva statistika, ki potrjuje eksodus iz Win na Linux:
- Statcounter (januar 2026): Linux desktop globalno ~4 %, v ZDA že prek 5 % (rekordno).
- Steam Hardware Survey (december 2025, revidirano): Linux pri 3,58 % – all-time high, rast iz ~2 % pred dvema letoma.
Ljudje bežijo iz Win in to ne samo geeki. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni