|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
curious_owl1 Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2026 11:21 Prispevkov: 6 Aktiv.: 2.50 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2026 11:29 am Naslov sporočila: Slab LTE signal na solarni kameri - ideje za izboljšavo |
|
|
Živjo!
Imam LTE kamero s solarnim panelom, ki jo uporabljam na precej odročni lokaciji - elektrike ni, LTE pokritost pa je slaba. Kamera sicer dela brez problema, ko je na območju z dobrim signalom, ampak na tej lokaciji se zatakne. Sam dostop do slike je preko mobilne aplikacije, torej je vmes še kak kitajski strežnik
Nimam točnih podatkov iz modema kamere, ampak field test na lokaciji z iPhona kaže tole:
Band 20
Bandwidth: 30 MHz
RSRP: -116 dBm
RSRQ: -10 dB
SINR0/SINR1: -20 dB
Najbližja bazna postaja je cca 1,5 km stran, ampak ni direktne vidljivosti - vmes je manjši grič in drevje.
Kamero sem razstavil in pogledal modem - gre za A7670E Cat-1 HAT. Ima en u.fl konektor, antena pa je v plastičnem ohišju (verjetno flex PCB), direktno priklopljena brez SMA konektorja.
Kaj sem že poskusil:
- Obračal in nastavljal kote originalne antene
- Zamenjal kabel s SMA konektorjem in priklopil Bingfu 4G LTE anteno (omnidirectional, https://www.amazon.de/-/en/dp/B086J9NBQ8)
- Anteno dvignil na višino, kolikor kabel dopušča (cca 3m)
- Skrajšal kabel (da zmanjšam izgube)
- Preiskusil sem tako SIM kartico Hot mobil (A1) kot tudi Moj Mobi (Telekom).
Nič od tega ni dalo opazne izboljšave. Aplikacija kamere mi vztrajno javlja da je signal šibek, zato je treba kamero premakniti na drugo lokacijo.
Iščem ideje, kako bi signal izboljšal. Mogoče ima kdo izkušnje s podobnimi situacijami?
Hvala za vse predloge! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
simon2245 Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2025 13:34 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2026 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče se dobi kaj z aktivnim boosterjem Lte signala
in pa zunanje napajanje za boster na foto celico in pa povezava
od boster ja do antene na kameri z kablom
Koliko sem razbral je lte sprejemnik v kameri in gre sim v njo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.78 Kraj: Maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
curious_owl1 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2026 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
@simon2245
[quote]Koliko sem razbral je lte sprejemnik v kameri in gre sim v njo.[/quote]
Drži.
Booster bi bil nekaj, kar bi lahko poizkusil, ampak zahteva še razmislek kako rešiti napajanje, da bo stabilno tako zanj kot za kamero. Morda bi najprej probal še usmerjeno anteno.
@baresi, to se mi zdi smiselno probati. V oči mi sicer pade 10m dolg kabel, ki pride s to anteno. V praksi bi ga potreboval max 1m, ampak če bi se izkazalo, da je signal ok, me seveda ne bo motilo.
Hvala obema za odgovore. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
curious_owl1 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2026 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
@qwertz Hvala!
Ok, naj dodam še frekvenčne pasove baznih postaj za LTE na tem območju.
A1: LTE 800, LTE 1800
Telekom: LTE 900
Telemach: LTE 800, LTE 1800
Vir: https://gis.akos-rs.si/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2026 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nisem siguren da se bo multiband antena bolje obnesla na tem področju.
Kar se tiče kabla, obvezno ga je treba skrajšati in zmontirati SMA konektor. _________________ lp
baresi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2026 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj predlog za log anteno P-22 od Iskre za band 20, sloni na tem, da je iPhone zaznal signal na bandu 900 MHz. Mislim da je to najcenejša varianta za test, ali je projekt sploh izvedljiv. Osebno mislim, da se je pri takšnih projektih bolj pametno držati nižjih frekvenc, posebej v krajih kjer še "frekvenčna nesnaga" ni tako velika kot v urbanih področjih. V prid temu je tudi dejstvo, da je slabljenje signala pri nižjih frekvencah pri vseh medijih prenosa manjše.
Če bi P-22 antena dala določene rezultate, jaz bi razmišljal o kakšni yagi anteni za to področje, boljša impedanca,večji dobitek ...
To je samo moj predlog in mišljenje. _________________ lp
baresi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
curious_owl1 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2026 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predloge in razmišljanje.
Bom šel v test s P-22 in objavim tukaj kako se je obneslo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
curious_owl1 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2026 12:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Se ponovno oglašam po opravljenem testiranju.
tldr; Signal boljši s P-22 anteno, vendar kamera postane nedostopna po ~30min, domnevno je lahko kriv tudi firmware.
Kako je potekalo testiranje
Na lokaciji sem testiral povezavo s pomočjo Huawei B-315s LTE routerja. Razlog za to je, ker se podatkov signala ne da pridobiti direktno iz kamere. Dostop do kamere je namreč preko mobilne aplikacije, ki pa nima namenskih "servisnih" funkcij, kjer bi lahko spremljal podatke RSRP, RSRQ, itd. Testiranje antene bi bilo tako zelo na slepo.
Precej manj na slepo pa je bilo z omenjenim routerjem. Nanj sem se povezal s prenosnikom preko wi-fi in nato na web vmesniku spremljal parametre LTE signala.
Antena P-22 je prišla z dolžino kabla 1m, tako da se minimizira izgube v vodniku, in z vertikalno polarizacijo.
Rezultati so bili naslednji:
rsrq: - 8 dB
rsrp:- 109 dBm
rssi: -83 dBm
sinr: 9 dB
Kar se tiče samega signala sklepam, da bi to moralo zadostovati za stabilnejšo povezavo. Testiranje povezave na kamero preko aplikacije je dalo temu primeren rezultat - dostop je bil mogoč, video stream zadovoljiv.
Po cca. 30min se kamera ni več oglašala. Zdaj domnevam, da je za to kriv tudi firmware, ki kamere ne zbudi iz spanja, če je "ping" na strežnik slučajno neuspešen. Pomagalo je le na kameri fizično premakniti OFF in ON gumb.
Kakšne rešitve bi bile še možne? Iskal sem tudi po bolj industrijskih rešitvah, a nisem našel produkta, ki bi imel kamero, LTE router in solarni panel + baterijo. Takih hobij kamerc, ko je moja, pa je kar precej (praktično iste, a pod drugim brandom).
To je moj pri tak "off grid" projekt in sem še precej zelen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
simon2245 Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2025 13:34 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2026 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
sam sem imel kamero reolink z panelom poleg pa routar 4g. Je lepo delovala ampak tudi po določenem času izpad kot pravite, dokler nisem nadgradil na novejši firmware je kamera občasno prenehala delovati stream slike.
kar nekaj časa ni bilo novega firmware, da bi ga naložil, sem pa ugotovil, da ko sem večrat zagnal program od reolinka da se je slika vzpostavila, vendar je bilo to motoče.
mogoče pišete na podporo od proizvajalca kamere da je to narobe in bodo naredili popravek za firmware.
niste napisali katero kamero imate... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni