www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Diy esp32 in mini kamera

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SpaceOne
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Jan 2023 11:12
Aktiv.: 0.18

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 2:07 pm    Naslov sporočila:  Diy esp32 in mini kamera Odgovori s citatom

Pozdravlljeni

Pri vhodnih vratih bi rad vgradil kamero, ki bi snemala oz. prikazovala obiskovalce. Mora biti čim manjša, da jo lahko spravim v ohišje zvonca oz. zvočnika za domofon. Gledam za bolj diy varianto.

Kolikor sem raziskal, potrebujem:
- ESP32 z wifi
- pretvornik napetosti (iz 12v -> 5V)
- kamero

Je kdo delal kaj podobnega?

Predvsem me zanima, glede kamere in softwarea.
Katero kamero kupit? So OV2640 OV5640 OV5647. Recimo Aliexpress kamere
Kakšne so razlike? Vem samo, da bom rabil malo daljši kabel, da bom lahko imel več svobode pri vgradnji, obiskovalci pa bodo tam med 0,5m do 1m stran. Poleg tega bi morala snemati tudi v temi.

In pa kakšen (odprtokodni) software se uporablja ? Rad bi spremljal na telefonu oz. tablici v LAN-u. In pa, da bo se aktiviralo oz. shranjevalo posnetke ob kakšnem premikanju. Imam na voljo rpi4 server.

Ima kdo kake izkušnje in bi lahko svetoval kaj kupit in kater software uporabit? Hvala.

Nazadnje urejal/a SpaceOne Čet Feb 12, 2026 4:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kamera, ki ima napajanje 12V in komunicira preko WiFi je nekaj standardnega. Torej se seznam skrči na:
- kamera

In kamera, ki ima UTP priklop in možnost PoE tudi ni nič posebnega. Običajno je vgrajen spletni strežnik, ki omogoča dostop do slike tudi brez posebnega programja.
Nazaj na vrh
SpaceOne
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Jan 2023 11:12
Aktiv.: 0.18

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem dodal v prvotni post, da mora biti kamera čim manjša. Poleg tega bi rad, da je stvar čim bolj poceni in diy.

Zdaj če obstaja kakšna čim manjša plugin mini kamera, bi prosil za link. Drugače se pa bolj nagibam za diy rešitev.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno koliko konkretno je prostora. Tale in tale bi skorajda šla v navadno dozo. Sta med prvimi zadetki pri iskanju.

Lahko pa kupiš video-domofon in imaš vsaj ohišje urejeno.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ESP32-CAM ni majhna kamera, ker si samo s kamero ne moreš pomagat nič, rabiš še ESP32 z nadgradnjo CAM in to je precej večje, kot že fertik kamere za take namene... da programiranje ESP32 sploh ne omenjam.

Lahko uporabiš ESP32-CAM in uporabiš kamero z dolgim flat kablom 75mm, obstaja tudi daljši, do 100mm. Kamera naj bo vsaj OV3660, ni pa nujno da je več, ker potem je lahko že težava z zmogljivostjo samega ESP32.

https://www.aliexpress.com/item/1005009344685330.html
https://www.aliexpress.com/item/1005006028916640.html

Glej ali išči kamere v obliki kukala za vgradnjo v vrata, lahko se vgradi tja kamor je namenjena ali kam drugam.

Pravkar pripravljam eno kamero za soseda, montirana bo ob vhodnih vratih in priključena na DVR. Uporabil sem kamero za vzvratno vožnjo AHD/CVBS, majhna in s širokim kotom. Ker je kabel že napeljan in ima video nadzor že od prej, je to najcenejša rešitev, pod 10eur. Pri vratih je že ČB kamera, žal je slika dokaj spacana, za prepoznavo neuporabna. Ker je DVR nekoliko starejši z 1MP CVI/CVBS vhodi in še ne podpira AHD, sem kamero nastavil na CVBS.

Neverjetno je, da tudi navadne kamere ki dajejo kompozitni signal, omogočajo razmeroma lepo sliko. Če je CVI 1MP oziroma 720p, je slika za večino več kot dovolj. Razlika med 1MP in 2MP, ki je full HD, se komaj opazi. Da je razlika opazna, mora biti 4MP, 4K je pa že 8MP.

Poskušal sem še z eno Policetech skrito kamero v IR senzor iz Digitklik 2MP, v PTZ meniju spremenjena v 1MP oziroma 720p, slika zelo čista, žal je kamera prevelika, bi jo moral vzet iz ohišja in vgradit.

Seveda, pogosto je WiFi verzija najbolj priročna in uporabna, sploh če se to uporablja samo na aplikaciji brez DVR.
Če naj bi bila kamera del obstoječega video nadzornega sistema, je treba uporabiti kompatibilno kamero.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2026 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ESP32 CAM... sem že ogledoval, ker mislim v sadovnjak postaviti ptičjo valilnico. WiFi AP imam le 20m stran
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni