www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Set orodja za začetnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.72
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 1:05 pm    Naslov sporočila:  Set orodja za začetnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Hči obiskuje 3. letnik srednje šole za računalniškega tehnika.
Razmišljam, da ji kupim en set ročnega orodja za servis in popravilo prenosnikov, hišnih računalnikov, tablic.....
Poznate kakšen dober set, ki ima vse osnovno orodje ali je bolje kupovati vsako posebej?
Sem mislil nekaj podobnega temu: https://www.amazon.de/dp/B08SGM6F79?th=1
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.87
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Močno priporočam orodja od "iFixit" : https://www.ifixit.com/en-eu/Tools

So sicer malenkost dražja, ampak kvaliteta je pa v faktorjih višja od teh kitajcev... Sam osebno si lastim " Pro Tech Toolkit" in če se mi bi kar koli polomilo / zgubili brez oklevanja kupim identičen set...

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Sama cena ni huda za komplet, ki ga omenjaš, sem tudi sam pripravljen plačati nekaj več, če je govora o kvaliteti.
Ali je v tem setu vse potrebno za odpret in zamenjat osnovne komponente v prenosniku, namiznemu računalniku ali bi priporočal še kaj dodati?
Sam tega nisem počel že kar nekaj let, tako, da danes res ne vem kaj je v modernih računalnikih.
Morda to:
https://www.ifixit.com/en-eu/products/laptop-cleaning-kit
Nazaj na vrh
ogblaz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08
Aktiv.: 1.47
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem skoraj prepričan, da je dovolj vsega v tem kitu. Kar se tiče prenosnikov sem prepričan 100% za namizne računalnike načeloma rabiš le dober križni izvijač.

Jaz sem si kupil manta izvijače, imaš malega in velikega in vse nastavke kar rabiš tudi posebne za nintendo apple... Razne jimnije in podobno sem našel kopije na aliexpress in naročil po potrebi.
Cleaning kit pomoje ne rabi, obni se na alix in kupi blower za pihat, ter kakšen čopič, za ušesa pucat palčke imate ziher doma Smile . In kak liter 99% izopropanola.

Če bi prenosnike in ostalo le odpirala in menjala komponente bo to dovolj, če se popravlja rabiš poleg spajkalnika še vsaj postajo za vroč zrak, lupo ali še raje mikroskop.
Če jo zanima imaš na youtube electronic repair school, northwestrepair, northridgefix, parts people dell in ostale vidiš kaj imajo in si delaš spisek Very Happy

PS: če mogoče ne veš nekaj ifixit robe celo pri nas drži bauhaus.

Srečno
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 8.72

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ogblaz je napisal/a:
Kar se tiče prenosnikov sem prepričan 100% za namizne računalnike načeloma rabiš le dober križni izvijač.

Malo znižaj teh 100% za Torx izvijače

hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ogblaz je napisal/a:

Jaz sem si kupil manta izvijače, imaš malega in velikega in vse nastavke kar rabiš tudi posebne za nintendo apple... Razne jimnije in podobno sem našel kopije na aliexpress in naročil po potrebi.
Cleaning kit pomoje ne rabi, obni se na alix in kupi blower za pihat, ter kakšen čopič, za ušesa pucat palčke imate ziher doma Smile . In kak liter 99% izopropanola.

Srečno

Vseeno bom kupil v enem kompletu, ker bo darilo za rojstni dan in prvo samo njeno orodje.
Nazaj na vrh
ogblaz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08
Aktiv.: 1.47
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem je Sebastjan dobro predlagal, čeprav je možno, da bo kdaj kakšen torx premalo.

Srečno
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.01
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2026 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa pri iFixit je res večen komplet. Sem bratu zgubil 2 nastavka iz ta velikega kompleta in mislim da je z poštnino prišlo cca 7€ , ker prodajo posamezne dele.

je pa tudi Bauhaus zastopnik za njih in imajo načeloma iste cene(in zastonj ti dostavijo v BH koper).
primer: https://www.bauhaus.si/orodni-seti/ifixit-set-orodij-pro-tech/p/27727557

samo pazi, da te ne bo zasrbelo in si boš začel "sposojat" Smile

hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 22, 2026 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kar naročil iz Nemčije, zastonj poštnina nad 65€.
Hvala vsem.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni