|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
| igor_k je napisal/a: |
Mešaš reset z inicializacijo.
Pri resetu napajanja je stanje v statičnem ram-u nedefinirano in ga moraš inicializirati programsko. Reset napajanja ne pomeni reset ram-a! |
Skozi komentiram, to kar si ti napisal. Kar po mojih izkušnjah NE drži.
| Igor K je napisal/a: |
| Reset na zunanjem reset pinu vedno resetira vsak kontroler ali procesor. Če to ne gre tudi odklop napajanja ne bo pomagal, ker odklop napajanja sam po sebi ne resetira - vsak MCU se po priklopu napajanja najprej resetira preko pina. |
Prva trditev seveda drži. Tudi zadni del drži. Tisto vmes pa ne.
Odklop napajanja lahko pomaga v primeru, ki sem ga navedal v prvem mojem spopročilu. _________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Proteus je napisal/a: |
....
Potencialna težava namreč niso samo "zmrznjeni" procesorji, temveč tudi zunanja periferija (npr. modem, senzor na I²C ali kakšni drugi komunikacijski čipi), ki lahko obstane v nedefiniranem stanju. V takem primeru noben reset procesorja ne bo pomagal, takrat potrebuješ dejanski power-cycle celotnega sistema. Za to obstajajo namenske naprave in specializirani load switchi z vgrajenim časovnikom, ki ob odsotnosti "heartbeat" signala za določen čas fizično prekinejo napajalno linijo celotne naprave. To je edini način, da zagotoviš, da se vsa elektronika postavi v začetno stanje. |
Točno to sem doživel kak mesec nazaj. Nadgradnja internetnega radia. Sestra je menjala internetnega ponudnika. Radio ni podpiral novejšega wep protokala. Žal se tudi po nadgradnji ni hotel povezati na splet. Ni javil nobene napake a povezava ni uspela.
Vsaj 2x sem izvedel tovarniške nastavitve. Pa nastavitve z reset gumbom.
Nič ni pomagalo. Na koncu sem zadevo za par minut odklopil z napajanja.
Po ponovnem vklopu je stvar startala normalno.
Očitno je "nekaj" ostalo "nekje" česar noben reset ni znal resetirati - razen odklop napajanja. _________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni problem v kodi (vsaj ne v moji) vse je spisano kot mora, tudi interni WD opravlja svoje delo. Ampak kot sem napisal. V hribih so drugačni pogoji, kot v hiši doma. Se dogaja in se bo dogajalo, da se kaj obesi. Pač ko kaj delam hočem, da je stvar kot se šika! _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Še enkrat, odklop napajanja ne pobriše registrov in ram, samo postavi jih v nedefinirano stanje po vklopu. Šele reset postavi stvari na svoje mesto in (odvisno od procesorja) postavi registre na privzeto vrednost. Zato mora imeti vsak kontroler POR (Power On Reset), zunanji ali notranji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Igor K je napisal/a: |
| Še enkrat, odklop napajanja ne pobriše registrov in ram, samo postavi jih v nedefinirano stanje po vklopu. Šele reset postavi stvari na svoje mesto in (odvisno od procesorja) postavi registre na privzeto vrednost. Zato mora imeti vsak kontroler POR (Power On Reset), zunanji ali notranji. |
Eh, daj no..... Ko procesor dobi napajanje se izvrši reset. Ali rešen z zunanjim reset vezjem, ali z RC, ali z internim vezjem, ... v vsakem primeru pa se MPU resetira! _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 608 Aktiv.: 3.26
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hribi, zanimivo
Aha izboji visoko energijskih delcev in em zaradi strel, pa to. Enkrat se se čudil konstrukciji sond Viking in Vojager. Tam na strani 158 je lepa slika s primerom vezave redundance procesorja. Pa tudi oni uporablajo občasne izklope posameznega sistema. In pa
seveda dvojni pomnilnik s primerjavo. Kdo bi si mislil, da lahko delec brez mase kljub kletki spremeni en bitek v besedi?
https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19880069935/downloads/19880069935_Optimized.pdf |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2026 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| Eh, daj no..... Ko procesor dobi napajanje se izvrši reset. Ali rešen z zunanjim reset vezjem, ali z RC, ali z internim vezjem, ... v vsakem primeru pa se MPU resetira! |
Kaj je to drugače od mojega zapisa? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Čet Feb 26, 2026 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
| SimonS je napisal/a: |
| Ampak kot sem napisal. V hribih so drugačni pogoji, kot v hiši doma. Se dogaja in se bo dogajalo, da se kaj obesi. Pač ko kaj delam hočem, da je stvar kot se šika! |
Potem potrebuješ t.i. "System Power Cycling", ki dobesedno izklopi napravo (ne samo CPU) in jo ponovno vklopi. Nisi edini, ki ima takšne probleme:
https://www.analog.com/en/resources/analog-dialogue/articles/driving-a-high-side-mosfet.html |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Čet Feb 26, 2026 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha šele sedaj zastopim zakaj se meni tudi občasno obešajo nekatere naprave skupaj z kvazi Shelly moduli. Ker mi te moduli niso bili nekaj zelo pomembni sem jih, kar odstranil in naredil drugače. Z 4G modemom, ki mi je bolj pomemben pa tega ne znam saj kakšen krat ob izpadu elektrike potrebujem še 3 ponovne zagone, da se postavi kot se zagre. Žal OEM firmwarja za nadgradnje ni in bi moral telovaditi z alternativami in vprašanje, če sploh obstajajo. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dober_Dan Član

Pridružen-a: Ned 27 Mar 2022 20:13 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 27, 2026 9:36 pm Naslov sporočila: Latch-up |
|
|
Latch-up efekt
Če reset ne pomaga, gre lahko za t.i. latch-up efekt,
do katerega pride tipično kadar na kakem I/O pinu napetost,
preseže napajalno napetost čipa. Za razlago vprašajte UI.
Kdaj se to zgodi?
Tipičen primer so ESD motnje ali razelektritve, ki se ujamejo na I/O linijo.
Drug možen primer je dvojno napajanje dveh vezij ki sta med seboj povezani z nekim signalom.
Če eno od obeh napajanj počepne (npr. motnja v omrežju), dobimo opisan scenarij.
Niti ni nujno da gre za dvojno napajanje, lahko je del vezja, ki ohranja napetost (kondenzator).
Kakšne so zaščitne strategije?
Izogibati se dolgih linij ali žic direktno na čip.
Če gre za počasen signal, lahko pomaga že RC filter ali feritna dušilka pred čipom.
ESD zaščita! Zaščitne diode signalne linije proti napajanju in GND.
Elektronika v ozemljenem kovinskem ohišju. Zunanji kabli z ozemljenim opletom.
Dvojnega napajanja se je bolše izogibati ali narediti (optično) ločitev signalov.
Lahko pomagajo tudi elektroliti v napajanju, ki preprečijo, da ta ne počepne ob motnji.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni