|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
JakaK Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2026 12:36 Prispevkov: 6 Aktiv.: 4.08 Kraj: Slo
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 12:42 pm Naslov sporočila: Nadgradnja solarnega sistema |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj.
Planiramo nadgradnjo solarnega sistema (novi paneli, novi razsmernik z baterijo) in imamo vprašanje o izvedljivosti (tehnično in "papirološko" glede elektra):
1) imamo SE z net-meteringom, paneli na strehi hiše, ki nam zaenkrat na letnem nivoju zadošča, bo pa zaradi predvidenega nakupa dveh EV postala premajhna
2) letos planiramo izgradnjo nadstreška za dva avta, njegova streha bo iz solarnih panelov
Obstoječega sistema, ki ima net-metering ne bomo spreminjali ali dograjevali. Njegov SolarEdge inverter nima možnosti priključitve baterije.
Dilema: ali lahko legalno instaliramo drugi (tokrat hibridni) inverter, ki bi ga napajali novi paneli iz nadstreška, nastavili bi ga na zero export (da ne spreminjamo net-metering pogodbe), njegova moč pa bi se porabljala direktno (EV polnilnica) in del prenašal v novo baterijo? Če pride do izpada omrežja se bo novi inverter izključil (ni planiran kot back-up UPS sistem), enako kot se že zdaj izključi SolarEdge od net-meteringa.
Predvidevam, da je potrebno drugi razsmernik tudi prijaviti na Elektro, ker bo vseeno vezan na omrežje, preko katerega se bo sinhroniziral. Ne bo pa nič oddajal.
EV polnilec mora namreč imeti napajanje ne glede na to, ali sonce je ali ga ni in če je baterija izpraznjena (itak ne bo zelo velika); torej novi sistem ne more biti off-grid ampak deluje na sonce (če ga je), sicer pa iz omrežja.
Glavno vprašanje: Ali bo tak sistem Elektro sprejel in mi ne bo ukinil obstoječe net-metering pogodbe?
Upam, da sem dovolj razumljivo razložil.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JakaK Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2026 12:36 Prispevkov: 6 Aktiv.: 4.08 Kraj: Slo
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor UI je bil tak:
Da, takšna nadgradnja je tehnično izvedljiva in zakonsko dopustna, ne da bi pri tem izgubili obstoječo net-metering pogodbo, vendar zahteva upoštevanje specifičnih pogojev distribucijskega operaterja.
Ključne ugotovitve za vaš primer:
1. Ohranitev Net-meteringa
Vaša obstoječa pogodba za samooskrbo (net-metering) ostane veljavna, dokler ne spreminjate nazivne moči obstoječega razsmernika ali ne posegate v staro elektrarno. Dodajanje ločene naprave (hibridni razsmernik z baterijo) obravnavajo kot ločen sistem, ki ne vpliva na status starega sistema, če je pravilno prijavljen.
2. Prijava na Elektro (Soglasje)
Čeprav bo novi hibridni inverter nastavljen na "zero export" (brez oddajanja v omrežje), ga morate obvezno prijaviti.
Vloga za novo soglasje: Oddati morate vlogo za spremembo/dopolnitev soglasja za priključitev ali novo soglasje za sistem s hranilnikom.
Omejitev moči: Distributer bo v novem soglasju verjetno določil, da je oddaja v omrežje za to novo napravo omejena na 0 kW. Ker se moči naprav na istem priključnem mestu seštevajo, je ključno, da novi inverter tehnično preprečuje oddajanje.
3. Tehnična izvedba (Zero Export in Hibridni sistem)
Delovanje: Novi hibridni inverter bo preko pametnega števca (Smart Meter) spremljal porabo v hiši. Prioritetno bo napajal porabnike (EV polnilnico) iz novih panelov ali baterije. Če je energije preveč, bo omejil proizvodnjo ("zero export"); če je premalo, bo energijo vzel iz omrežja.
Sinhronizacija: Sistem bo sinhroniziran z omrežjem, kar omogoča nemoteno preklapljanje med viri brez prekinitev.
Baterija: Baterija bo služila za shranjevanje viškov iz novih panelov na nadstrešku, kar je idealno za nočno polnjenje avtomobilov.
4. Zakaj to ni "off-grid"?
Ker je inverter povezan na hišno inštalacijo, ki je pod napetostjo omrežja, se šteje za omrežno povezan sistem. V primeru izpada omrežja se bosta oba inverterja (stari SolarEdge in novi hibridni) izklopila zaradi varnostnih standardov (anti-islanding), razen če bi hibridni inverter imel posebno "backup" ali "island" funkcijo z ločenim tokokrogom.
Priporočilo:
Pred nakupom opreme se obrnite na svojega elektrodistributerja (npr. Elektro Ljubljana ali Elektro Maribor) in preverite pogoje za priklop hibridnega sistema z omejitvijo oddajanja v kombinaciji z obstoječim net-meteringom.
Ampak ker UI ne verjamem brezpogojno, sprašujem še tu, preden grem na Elektro...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor na glavno vprašanje:
legalno lahko dodaš panele/inverter samo z novim soglasjem/pogodbo.
Seveda v tem primeru obstoječa net-metering pogodba ne velja več.
Nazadnje urejal/a tretjic Čet Mar 05, 2026 2:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.17 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Na obstoječi sistem lahko panele vedno dodaš brez soglasja.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 519 Aktiv.: 2.22 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko tudi z tem sistemom oddajaš v omrežje bi ga pustil, da oddaja.
V primeru, da bi oba delala na polni kapaciteti bo solaredge na prvem zmanjšal svojo oddajo, da skupna ne preseže dogovorjene - viški pač gredo v nič če ni baterije oziroma je že polna.
Prednost bo, da bo povečalo oddano energijo na letni ravni.
Edino pazit moraš, da ni toliko večji od primarnega, da bi presegel dejansko dogovorjeno oddajno moč, katero predvidevam da že omejuje Solaredge.
_________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
| igor_k je napisal/a: |
| Na obstoječi sistem lahko panele vedno dodaš brez soglasja. |
Uradno ne. Število in moč panelov si imel napisano v soglasju za priključitev. Je pa res, da vprašanje, če bi to kdo pregledoval ... Je podobno, kot če bi ti npr. toča sesula panele, pa bi jih zamenjal z novimi, močnejšimi (ker se originalnih itak ne dobi več). Ampak verjetno da dokler ne presegaš dogovorjene moči, ne bi smelo biti težav.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.17 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
To pomeni, da če odstraniš 1 panel rabiš novo soglasje? Zagotovo ne.
Pri meni v soglasju nič ne piše o maksimalni moči panelov, tudi o številu ne, samo 13,6kW delovna moč, in to je osnova za subvencijo. Pri priklopu me nihče ni niti vprašal koliko je panelov, kje so in kakšne moči so.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na enopolni shemi, ki je obvezna priloga, je zagotovo to vse napisano (in narisano)!
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
| igor_k je napisal/a: |
| Pri meni v soglasju nič ne piše o maksimalni moči panelov, tudi o številu ne, samo 13,6kW delovna moč, in to je osnova za subvencijo. Pri priklopu me nihče ni niti vprašal koliko je panelov, kje so in kakšne moči so. |
Pri meni na zapisniku o priklopu (sploh pa na soglasju in dokumentaciji za soglasje) vse to piše, zahtevali so tudi točno oznako panelov, pa seveda ustrezne certifikate. Ob priklopu jih sicer niso šli štet, so samo imeli v naprej pripravljen obrazec, kjer naj potrdim ali je vse točno in po potrebi popravim/dopolnim. Čudno, da pri tebi nič ne piše, ker sem predvideval, da gre za nekaj strani standardiziranega obrazca.
| Citiram: |
| To pomeni, da če odstraniš 1 panel rabiš novo soglasje? Zagotovo ne. |
Če odstraniš, potem zagotovo ne. Če pa želiš legalno dodati, potem pa zagotovo ja
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če smo čisto natančni, če rabiš soglasje za dodajanje panela potem ga rabiš tudi za odstranitev, ker gre za spremembo.
In kaj se spremeni na AC strani, če dodaš panel? Popolnoma nič.
Kot sem rekel, nikjer v soglasju ne piše ničesar o panelih, tudi o inverterju ne.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomemno je, da poskrbite, da ne presežete oddajne moči, pa bo vse v redu.
Dodajanje novih panelov za polnjenje EV je lahko tudi v smeri otočne elektrarne, ki nima z elektrom popolnoma nič, tako da... če kdo kaj vpraša, dodatek je otočni
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igor K
Ne pametuj in ne zavajaj. V zapisniku piše vse! Evo del izseka iz mojega.
Praviloma je potrebno VSAKO spremembo javiti elektru. Vsaka sprememba lahko pomeni tudi padec obstoječe letne sheme.
Kot pravi Vili je najbolje narediti na tiho. Če narediš otočno načeloma ni vezano na elektro omrežje in ti nihče ne more nič. Le viški bodo pač podarjeni soncu.....
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
29.33 KB |
| Pogledana: |
23 krat |

|
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS, kaj so tebe vprašali in kaj so pri tebi zapisali me res ne zanima.
Povem kako je bilo pri meni na šestih različnih lokacijah: doma, firma, svak, ...
Nikjer nihče ni vprašal za panele, kje so, kakšni so, vpisal je samo tip inverterja, pogledal če je vgrajeno stikalo za odklop in to je to.
Zdaj pa lahko pametuješ naprej...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 31 Aktiv.: 1.84
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni ob vklopu SE tudi niso preverjali opreme, vendar pa je za izdajo elektro soglasja pogoj enopolna shema, kjer je navedena vsa oprema.
Kadarkoli lahko pridejo in preverijo stanje.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2026 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, vse nas so vprašali (glede na gornje odgovore) samo tebe in tvoje bližnje niso......
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni