|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Apr 30, 2007 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, malo si ostal zadaj. Sem že zgoraj ugotovil, da ne potrebuje nič, tudi šunta ne, ker je napajalnik že prirejen za uporabo teh modulčkov (razen če ni Reber priredil kaj preveč po svoje)!
Torej + pol napajanja gre na ST10 in ST11, - pol na ST12 in ST13, potem pa + pol vhoda A-m na sponko A, - na sponko B, pri V-m + vhod na sponko C in - na sponko D.
Transformator ima štiri ločena navitja, dve močnostni za izhod napajalnika in dve 8V za napajanje krmilnega dela in teh dveh merilnih modulčkov.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Pon Apr 30, 2007 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlično. Prvič sem se srečal z temi moduli za napajalnike in sem najprej mislil, da so tiste sponke za priključitev V in A metra posebej. Hvala za razlago.
Moduli sicer rabijo 9V ampak mislim, da jim +5V in -5V (10V) ne bo škodovalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Iztok, malo si ostal zadaj. Sem že zgoraj ugotovil, da ne potrebuje nič, tudi šunta ne, ker je napajalnik že prirejen za uporabo teh modulčkov (razen če ni Reber priredil kaj preveč po svoje)!
Torej + pol napajanja gre na ST10 in ST11, - pol na ST12 in ST13, potem pa + pol vhoda A-m na sponko A, - na sponko B, pri V-m + vhod na sponko C in - na sponko D.
Transformator ima štiri ločena navitja, dve močnostni za izhod napajalnika in dve 8V za napajanje krmilnega dela in teh dveh merilnih modulčkov. |
No, ne vem kje je kdo ostal? Jaz sem opisal univerzalni priklop modulčkov - instrumentov tip DVM 210 za na vse vrste usmernikov.
Če govoriva o tem usmerniku potem tale trditev:
japek je napisal/a: |
Oziroma tudi za napajanje modulčkov je poskrbljeno, tako da ne potrebuješ ničesar dodatno. Galvansko ločeno napajanje je že 2 x 8V, tako da ostane le še decimalna pika na pravem mestu. |
gotovo ne drži in je vprašanje kaj bodo DVM 210 kazali ... če sploh še bodo ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sponke St10-ST13 so napajalne sponke. Na njih je napetost +5V in -5V tako da lahko dobiš napetost 10V.
Na strani 3 PDFja pa je narisano kam se priklopita modula za merjenje.
Prenesel sliko na server VolkD
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
83.4 KB |
Pogledana: |
52 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
gotovo ne drži in je vprašanje kaj bodo DVM 210 kazali ... če sploh še bodo ...  |
Iztok, navedba je bila mišljena za moj prejšnji post. V zadnjem odstavku pdf datoteke, ki si jo tudi ti navedel piše o priklopu merilnih modulčkov za tok in napetost, (pa govorim le o tem napajalniku, ne nasplošno, ker se tudi vprašanje nanaša na ta napajalnik) sicer sem pa v enem izmed zgornjih postov pripel sliko tega odstavka. Kolikor razumem nemško, je to to. Imam pa sicer tudi jaz pri mojem napajalniku posebaj napravljeno napajanje za ta dva modula, ker si nisem dobro prebral članka, bi pa imel veliko dela, če bi sedaj to probal vseeno preizkusiti.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
dojaja je napisal/a: |
Sponke St10-ST13 so napajalne sponke. Na njih je napetost +5V in -5V tako da lahko dobiš napetost 10V.
Na strani 3 PDFja pa je narisano kam se priklopita modula za merjenje. |
@dojaja, na drugi strani pa je narisano tisto kar pripenjam jaz:
V rdečih kvadratkih je napajalna napetost 10V, ki jo nameravaš uporabit za napajanje instrumentov. Rdeča debela črta pa kaže, da ta napetost ni galvansko ločena od merjene napetosti, kar lahko pokvari meritev ali celo instrumente. Ali veš kaj pomeni galvansko ločeno napajanje kar zahteva večina digitalnih merilnikov?
BTW, sreča ali pa smola zate ... če ti po takšnem priklopu DVM 210 ne bodo delovali bom verjetno ravno jaz tisti, ki bo odločil o upravičenosti reklamacije na kupljeni (nedelujoč?) izdelek ...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok ima popolnoma prav, namreč DVM morajo imeti galvansko ločene vhode!
Imam točno tak napajalnik (dva) in sem zadevo rešil z dvema transformatorjema moči 2,4VA, izhodnih napetosti 2X9V in štirimi regulatorji 78XX.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na koncu sem zadevo vseeno razdrl in preizkusil z nekim DVM modulčkom kupljenim pri velikem C in z Neuholdovimi, ki so v ohišju napajalnika.
Rezultat je tak, da modulčka ne uničiš, če bi v to dvomil, nebi niti testiral , vrednosti pa vseeno kaže čisto mimo. Tako da sem imel kar srečo, da so mi na transformatorju navili štiri navitja za 8V, od katerih sem dve uporabil za napajanje modulov.
Tako da dojaja, moral boš vseeno poskrbeti za ločeno napajanje, na moji strani, ki sem jo linkal nekje v prejšnjih postih, imaš že narisano majhno tiskanino z dvema napajalnikoma, ki imata na sebi greza, stabilizatorja 7809 in šest kondenzatorjev. To lahko uporabiš, ali pa si napraviš kaj svojega.
To velja seveda le za napajanje modulov, napetostni nivoji vhodov, na sponkah A do D so že prilagojeni za te modulčke in se priklopijo direktno na merilne vhode modulov.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore in podrobnosti!! Vidim, da mi bo veliko živcev prihranjenih!
Bom definitivno izvedel ločeno napajanje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.57 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Čet Jun 21, 2007 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre za isto temo:
Imam merilni modul DVM 210 in toroidni transformator 1×15V - ta je uporabljen za napajalnik. Ker mora imeti merilni modul svoje napajanje, mislim narediti sledeče:
Na toroid bi navil ca. 100 ovojev 0,45mm žice (pride okrog 10 V), ter tako dobil še en izhod. Ta izhod bi nato usmeril, zgladil in speljal preko regulatorja 7809 na napajanje modula.
Bi tako šlo?
še shema celotnega merilnika
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.06 KB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 22, 2007 7:56 am Naslov sporočila: |
|
|
po moje bo namanj kompliciranja nabava trafota 12 V en watt ali podobno. Jazsemza svoj dvojni usmernik nabavil dva taka mini trafota in zadeva je rešena. Brez nepotrebnega dela in kompliciranja.
Ampak po moje bi tudi tvoja ideja šla---
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Pet Jun 22, 2007 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Manj kompliciranja bo seveda, mislim pa da je moja ideja cenejša ...
Razmišljam pa tudi o uporabi 9V baterije - modul porabi le 0,6 mA. Baterija bi morala tako zdržati preeeecej dolgo. Morda kdo ve kako dolgo?
Vseeno pa bom dodal navitije, je le bolj trajno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Pet Jun 22, 2007 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem imel to podobno realizirano, ampak kot ponavadi je baterija najbolj prazna takrat ko to najmanj potrebuješ. Lahko sicer imaš kakšno na zalogi, bi pa ti osebno vseeno priporočil, da se prvič malo bolj potrudiš, pa imaš potem mir za vedno.
_________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Sob Jun 23, 2007 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa pogledaš v kakšno staro satelitsko ali videorekorder in ga ven potegneš!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Sob Jun 23, 2007 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem včeraj že navil 100 ovojev žice in s tem dobim 9,3 V izmenične.
Nato sem tudi izoliral s haj-tek nitto tape.
Sem mislil uporabiti še en transformator, edini primerni ki ga imam, ima pa 6V sekundarne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni