www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira mikrokontrolerja (AVR / PIC / ARM)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Picek:)
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Maj 2007 7:17
Aktiv.: 0.06
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2007 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je I2C clone?
Je to Microchipov klon,ki pa je cenejsi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Mikrokontrolerji so ob pravini uporabi takorekoč neuničljivi. Nobene potrebe ni, da bi bili na podnožjih, ki bi omogočala menjavo. Ravno podnožja so največkrat vir težav...

Podnožje ima dobro lastnost: čipe se enostavno reciklira. Ko v nedeljo zvečer zmanjka chipov, enega potegneš iz podnožja iz starega vezja in delaš naprej. Če naprava ne deluje in sumiš chip, ga chip in poizkusiš drugega.
Kvaliteta podnožij: Problemi so lahko z noname najcenejšimi podnožji. Profesionalna podnožja so malenkost dražja, vendar so brezhibna, tudi po večkratni zlorabi.

Kateri chip izbrati: Eni navijajo ze ene, drugi za druge. Realno gledano je izbira težka. Če nekdo začenja na novo in ne pozna nobenega, lahko vrže kocko. Karkoli bo zadel, bo z ustreznim znanjem delovalo.

Jur
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri čip izbrati? Če ne gre drugače, je najbolje, da izbereš tistega, katerega ima prijatelj - sosed, da se boš lahko še kaj naučil zraven. Moje mnenje.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je to. Najbližja pomoč je hitra pomoč.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Podnožje ima dobro lastnost: čipe se enostavno reciklira. Ko v nedeljo zvečer zmanjka chipov, enega potegneš iz podnožja iz starega vezja in delaš naprej. Če naprava ne deluje in sumiš chip, ga chip in poizkusiš drugega.

In obratno, če ne uporabiš podnožja ima naprava neko minimalno možnost, da konča v ohišju in tako mogoče preživi razdiralne napade njenega lastnega ustvarjatelja.

Nauk1: Nabavi vsaj en čip več kot jih potrebuješ.
Nauk2: Najprej napravi ohišje, šele nato vse ostalo.

Kar se izbire mikrokontrolerja tiče, je meni bolj pri srcu AVR, kot PIC. Razlog je preprost. Nekoč nekdaj sem bil sam pred isto dilemo. Imel sem oboje AVR in PIC. Naloga je bila časovno zahtevna, torej assembler. Začel sem preučevati nabor instrukcij in ugotovil, da PIC ne zmore deljenja v eni instrukciji, jaz pa sem potreboval ravno to. Odločil sem se za AVR. Ker sti skupini dokaj enakovredni se mi sedaj ne da učiti o PIC-ih, uporabim pač AVR-je.

MrPizza
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 11:17
Aktiv.: 0.24
Kraj: Okolica MB

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 9:20 pm    Naslov sporočila:  AVR Tabela Odgovori s citatom

Sicer je že trobida podal povezavo za AVR-je, tukaj je še povezava do primerjalne tabele AVR mikrokrmilnikov.
Bo morda marsikomu pomagala pri izbiri ustreznega.

AVR primerjalna tabela

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teh tabel je veliko:

http://www.nxp.com/products/microcontrollers/32bit/index.html
http://www.nxp.com/products/microcontrollers/80c51/index.html
http://focus.ti.com/mcu/docs/mcuhome.tsp?sectionId=101&DCMP=TIHomeTracking&HQS=Other+OT+home_p_micro
http://www.freescale.com/webapp/sps/library/prod_lib.jsp
.
.

vendar niso vredne nic ce ne ves kaj potrebujes.

LP Tomaz

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni