|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
randomX Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Jun 2007 20:07 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2007 10:40 pm Naslov sporočila: Navijalna naprava pri lupilcu furnirja |
|
|
Pozdrav vsem.
Trenuto se ukvarjam s projektom, katerega cilj je avtomatizirana linija za lupljenje, navijanje in rezanje furnirja na določeno mero.
Rezanje in doziranje(odvijanje) furnirja v "škarje" smo našturirali, nekoliko sivih las nam povzroča navijanje furnirja v valj iz lupilca:
Lupilec deluje neodvisno, ima dve hitrosti in se lahko med delovanjem tudi ustavi, se furnir pretrga itd...
Iz lupilca gre furnir na navijalno napravo. Problem je očiten; kako regulirati hitrost navijanja navijalne naprave? Problem je z ustrezno senzoriko, frekvenčnikom in dovolj zmogljivim krmilnikom seveda rešljiv, a se seveda zatakne pri denarju .
Zanima me, a je kdo videl kje kak takšen delujoč sistem in kako je narejen?(varianta z ročnim nastavljanjem hitrosti s potenciometrom ne pride v poštev)
Hvala za odgovore
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2007 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna fotografija bi vsekakor pomagala ...
Drugače pa se te zadeve rešujejo s kakšno ročko na kateri je valj, ki sledi gibanju furnirja po višini (med izhodom iz stroja in navijalnim bobnom). Na osi te ročke je potenciometer (klasični ali še bolje induktivni analogni senzor z napetostnim izhodom) ki je priključen na frekvenčni pretvornik ... ta pa krmili hitrost motorja za pogon navijalnega bobna.
Zraven sta na osi takšne ročke ponavadi še dva stikala. Eno za stop ob max. napetosti vlečenega materiala, drugo pa za stop stroja, če motor navijalca ne dohaja ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
randomX Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 04, 2007 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
To varianto sem že videl, ampak imajo z njo težave, ker se furnir včasih ujame oz. zatakne za ta mehanzem in se strga... problem skratka. Boljši način je svetlobna zavesa, ki analogno meri oddaljenost... ampak je precej €€€€.
Razmišljal sem, da bi namesto takšne zavese uporabil dva para fotocelic, ki bi detektirala, ali se je furnir preveč povesil, ob tem bi povišal hitrost navijalne napravae, če bi se preveč napel, pa bi zmanjšal...
tega sistema nisem še nikjer videl, nimam pa pojma, če bi to delovalo...?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Namesto svetlobnega merjenja lahko uporabiš tudi ultrazvočni merilnik razdalje, ki se sestoji iz merilne glave in elektronskega modula z displejem. Tak modul ima možnost relejskih izhodov, ki se jim programsko nastavi mere za preklope in poleg tega še analogni izhod, ki je sorazmeren z razdaljo. Nekaj podobnega imam še nekje doma, vendar tudi ta sistem stane kar nekaj €€€
Varijanto z dvema dig. fotocelicama (ali tremi) pa sem tudi enkrat prakticiral na stroju za izdelavo - navijanje bužirk, vendar zna povzročat probleme, če hitrost stroja ni popolnoma enakomerna, ker potem vseh hitrosti preprosto ne moreš uskladit ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
V lesni industriji zna biti problem prah, ki se nabere na najboj neugodnem mestu na fotocelici in prekine žarek .
Ultrazvok zna imeti težave v hrupnem industrijskem okolju.
Lahko bi pritrdil navadno Anteno na ročico občutljivega končnega stikala.
Lahko bi usmeril curek zraka v ploščico na ročici končnega stikala.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
randomX Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok:
Citiram: |
....
Varijanto z dvema dig. fotocelicama (ali tremi) pa sem tudi enkrat prakticiral na stroju za izdelavo - navijanje bužirk, vendar zna povzročat probleme, če hitrost stroja ni popolnoma enakomerna, ker potem vseh hitrosti preprosto ne moreš uskladit ... |
Ta varianta se mi zdi privlačna. Bi te prosil če lahko malo več poveš o tem. Kaj pa so to bužirke?
Problem usklajevanja... a si s fotocelicami digitalno krmilil hitrost (se pravi samo nekaj, 2, 3 izbire hitrosti)?
sam sem imel namen te fotocelice priključiti na krmilnik in potem programsko krmiliti frekvenčnik preko analognega izhoda - se pravi zvezna regulacija.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
... Ultrazvok zna imeti težave v hrupnem industrijskem okolju. |
... v prostorih industrijskega obrata, kjer je brez problemov delovalo kar nekaj teh merilnikov, so morali imeti delavci ušesne čepke ...
Za povrhu so bili ti merilniki montirani na samem stroju, ki je vibriral in bil povrhu še izvor zvoka ... tako, da to ni problem za takšne merilnike.
Pa tudi prah jih ne moti, ker so merilne glave ponavadi obrnjene navzdol ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo tole je moj na hitro narisan umotvor. Je malo bolj mehanski kot ostali predlogi, vendar lahko direktno meriš pritisk oz. silo, če poznaš lastnosti vzmeti (F=k*x). Desni valj je tisti končni, navijalni, levi pa pritiska furnir ob srednjega. Srednji ni stacionaren, ampak se lahko premika gor in dol. Za stalen pritisk na furnir lahko skrbi vzmet ali pa gravitacija. Njegovo premikanje pa zaznavamo s spremembo napetosti na potenciometru (vrtljivem preko zobnika ali pa tistim drsnim, ravnim), ki je pritrjen na gibljivi del. Potem pa samo še malo matematike in preizkušanja.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Predlog.JPG |
Velikost datoteke: |
8.95 KB |
Downloadano: |
34 krat |
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Bužirke so nekaj mm debele cevke iz črne plastike.
Med izhod stroja (extrudor) in navijalni boben sem postavil tri fotocelice (kasneje pa še dve na skrajnih točkah za zaustavitev komplet stroja). Zadevo sem krmilil s prilagojenim usmernikom in DC motorjem od brisalcev kamiona. Naredil sem logiko, ki je na podlagi signalov iz FC povečala ali zmanjšala obrate - napetost usmernika za cca. 10% od srednje vrednosti, ki sem jo ob vgradnji na stroj nastavil čimbolj ustrezno normalnim pogojem delovanja - groba sinhronizacija.
Sedaj bom opisal samo sistem za 3 FC. Srednja FC je vedno vključila osnovne obrate, ki jih je bilo treba ročno čimbolj ujeti. Ko je bužirka prekinila spodnjo FC so se obrati povečali za 10% dokler se ni spet prekrila srednja FC. Če pa se je prekrila zgornja FC pa so se obrati zmanjšali za 10% do prekritja spet srednje FC ...
Upam, da je razumljivo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi za pretrganje furnirja uporabil poseben senzor, ki bi gledal od zgoraj/spodaj, pravokotno na furnir. Takoj ko se furnir pretrga, bo žarek neprekinjen in imaš alarm.
Če imaš fotocelice ob strani, se verjetno lahko zgodi, da pri določeni napetosti furnirja žarek ni prekinjen, ker je furnir med dvema žarkoma, pa ne veš zagotovo, ali je vse v redu.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Še en senzor, ki bi bil primeren za ta namen. Ultrazvočni, analogni izhod 0-10V, območje 30-500mm, itd.
PDF data
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni