|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TH30 Član

Pridružen-a: Pet 13 Jul 2007 13:56 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.09 Kraj: Nova Lipa
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Baterijo pusti v prenosniku ne je jemat ven. Na napajanje prek napajalnika se pa priklapljaj le ko bo baterija prazna. S tem ji boš zagotovil pravilno ciklično polnjenje in tudi daljšo življensko dobo. |
Kolikor vem ima vsaka baterija pač neko določeno stevilo ciklov polnjenja, če jo bom uporabljal le, ko bom res potreboval prenosnost bom te cikle razporedil na več časa. Sicer je pa res tudi, da se baterija če stoji neuporabljena prazni, ter tako izgubiš recimo polovico prejšnjega polnjenja.
Drugače pa ne igram veliko iger zdaj sem pač kupil nov prenosnik in sem želel odigrati Half Life 2, ker mi stari PC tega ni dovoljeval . Res je tudi, da se da čas porabiti za veliko bolj koristne, ter hkrati prijetne stvari. Bom enkrat poiskusil, kako bi bilo programirati pod krošnjo stare košate lipe. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 7:55 am Naslov sporočila: |
|
|
TH30 je napisal/a: |
mucek4:
Kakšen prenosnik maš (firma) ter do koliko se ti segreje? |
Za firmo zadaj piše "notebook", kar ti pove veliko o firmi. Segrevanje (predvsem grafika) je pa precejšnje. Pri grafiki lahko pride tudi do temperatur, ki jih z rokami ne moreš držati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Baterijo pusti v prenosniku ne je jemat ven. Na napajanje prek napajalnika se pa priklapljaj le ko bo baterija prazna. S tem ji boš zagotovil pravilno ciklično polnjenje in tudi daljšo življensko dobo. |
Kolikor vem ima vsaka baterija pač neko določeno stevilo ciklov polnjenja, če jo bom uporabljal le, ko bom res potreboval prenosnost bom te cikle razporedil na več časa. Sicer je pa res tudi, da se baterija če stoji neuporabljena prazni, ter tako izgubiš recimo polovico prejšnjega polnjenja.
|
Spet eden izmed mitov, da je boljše baterijo jemat ven...
Deloma drži, deloma pa ne.
Jemanje baterije ven med velikimi obremenitvami pomaga bateriji le v tem smislu, da bateriji prihraniš prekomerno segrevanje (kot sem že omenil, se polna baterija pri povišanih baterijah zelo pospešeno stara), če pa je prenosnik pravilno grajen, pa je baterija stran od najhujših proizvajalcev toplote in s tem varna pred staranjem. Drugače pa še nisem slišal za nobeno drugo prednost odstranjevanja baterije iz prenosnika pri priklopu na napajanje.
Drugače pa se med delom 'na omrežju' baterija nič ne ciklira. Samo narahlo se polni, ko se sprazni do določene mere (nekateri pravijo 95%). _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Baterije imajo pravzaprav več ciklov polnjenja, kot je omenjeno (na primer 500). Ko baterija preseže to mejo (ne gre za točno številko, ampak neko oceno; zakaj bi moralo biti ravno 500, ne pa 482?), napolnjena baterija drži manj časa delovanja, kot je deklarirano. Baterija torej zdrži bistveno več ciklov. Res pa drži manj energije. Pri gericom laptopih na primer, bo očitno baterija preživena vse ostale dele računalnika.
Pregrevanje računalnika (na kolenih): Gericom je tak, da mu z kolenom zamašiš ventilacijsko luknjo. Pa še nekaj drugih tudi.
Delo z laptopom pod drevesom:
1. Zakaj hudiča bi v gozd vlekel s sabo računalnik.
2. Klopi reagirajo tudi na toploto. Vroč računalnik (pregret) jih privlači. Šli bodo nad lastnika, ne na laptop.
Baterija: najbolje jo je pustiti v računalniku. Jemanje ven, če drugega ne spraska priključne kontakte. V navodilih za uporabo ni omenjeno izklapljanje baterije.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 31, 2007 9:04 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Delo z laptopom pod drevesom:
1. Zakaj hudiča bi v gozd vlekel s sabo računalnik.
2. Klopi reagirajo tudi na toploto. Vroč računalnik (pregret) jih privlači. Šli bodo nad lastnika, ne na laptop.
Jur |
Včasih je res kar prijetno, že taradi samega svežega zraka. Tudi sam včasih grem; no ne ravno v gozd, pač pa na teraso kjer je tudi nekaj dreves. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TH30 Član

Pridružen-a: Pet 13 Jul 2007 13:56 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.09 Kraj: Nova Lipa
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Glej ga zlomka, namestil sem nov program za merjenje temperature od Intela TAT (Thermal Analyser Tool) in mi kaže natančno 15 st. manj od Speedfana, kar pomeni, da mi ni več potrebno preveč skrbeti.
Sicer pa kdo ve, da ta kaže prav.
Drugače mam pa TRONa, za dobro ceno 742€ sem dobil ključek, protinapetostno zaščito pa še prenosnik:
Procesor
- Intel Core Duo 2050 1,6
Nabor čipov
- Intel 945PM+ICH7
Pomnilnik
- Vgrajeno 1 GB DDR2
- Razširitvena mesta 2 x SODIMM Sockets - DDR2 Max 4GB
Trdi disk
- 120GB SATA 5400 obr./min
Ekran
- 17' WXGA (1440x900)
Grafična kartica
- ATi M56 Radeon Mobility X1600 256MB
Kos em ga po pošti dobil sem bil še presenečen, ker sem dobil gratis še 1GB rama (verjetno so se zmotili pri sestavljanju)
Čas bo pa pokazal kako se bo obnesel. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 31, 2007 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
...verjetno so se zmotili pri sestavljanju... |
Zelo verjetno. Pri meni so se zmotili in namesto 1400x1050 vgradili 1024x768... (sem iskal smajlija ki strelja s pištolo, pa ga nisem našel) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni