|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 10:00 am Naslov sporočila: WIN 98 reinstalacija |
|
|
Pozdravljeni,
prosim za nasvete. Moj PC je že dalj časa 'bolan' in vedno na slabše gre. Sedaj se večkrat postavi v situacijo, ko pridem iz nje samo s tipko Reset. Mislim, da je zrel za reinstalacijo sistema.
Imam WIN 98 CDROM, ki sem ga pred leti dobil zraven računalnika. Predpostavljam, da z njim lahko reinstaliram sistem, potem ko formatiram disk C:
Tisti, ki imate iskušnje s tako operacijo, prosim opozorite me, na kaj moram paziti pri reinstalaciji, in kaj vse me lahko čaka in udari po hrbtu, ne da bi kaj takega pričakoval.
Svoje podatke imam shranjene na NERO CDromu, tako, da izguba mojih podatkov ne bi smela biti problem.
Hvala.
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če je potrebno biti na kaj posebno pozoren. Mogoče se splača narediti še prej zagonsko disketo, če se ne bo hotel računalnik bootati iz cd roma. Če formatiraš disk je itak vseeno
Mogoče je vredu, če imaš vse gonilnike na cd romih, ker je lahko problem, če nimaš gonilnika za modem, ker potem ne moreš iskati gonilnikov po internetu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 10:34 am Naslov sporočila: Ja, priklop na internet me skrbi |
|
|
Ja, priklop na internet me skrbi.
Na internet so me priklopili telekomovci, so prišli, prinesli opremo (ADSL) CDROM SIOL in nekaj instalirali, potem je stvar delovala in jih nisem več gnjavil.
VIlko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
shrani oz. zapiši si vse nastavitve konfiguracije, info od driverjih za posamezne enote (grafika, modem...) preveri če imaš takšne driverje na CD-jih oz. disketah.
Ali lahko bootaš s CD-ja?, če ne si napravi zagonsko disketo win 98!
Jaz imam vedno pri roku tudi disketo z "fdisk" programom (za pripravo particij, formatiranje...).
Napravi vse backupe važnih podatkov.
Ko imaš vse to zbrano pa veselo na delo ; format C:.....
Če nisi siguren kako in kaj, poišči kolega z dovolj izkušen.
Obilo uspeha!
P.S.
prvič se sliši malce komplicirano, ampak vse je enkrat prvič
Lp _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
webmartin je napisal/a: |
P.S.
prvič se sliši malce komplicirano, ampak vse je enkrat prvič
|
...in velikokrat je to treba ponoviti na leto.
Glede fdiska ti priporočam da si poiščeš najnovejšo verzijo, ker boš imel s tastaro probleme na večjem disku (če se prav spomnim ti ne prikaže pravilno podatke). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 3:30 pm Naslov sporočila: Kaj pa update? |
|
|
Prisrčna hvala za vse nasvete.
Kaj pa potem, ko uspem? Ali ni potrebno potem instalirati vse popravke napak in varnostnih lukenj, ki se jih dobi na mikrosoftovi strani? Gre to brez problemov?
Hvala
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko,
Citiram: |
Moj PC je že dalj časa 'bolan' in vedno na slabše gre. Sedaj se večkrat postavi v situacijo, ko pridem iz nje samo s tipko Reset. |
Preden se česarkoli lotiš preveri najprej sam hardwer. Za opisanje težave je dostikrat kriv le ta. Preveri ventilator na procesorju. Glede operacijskega predvidevam, da je v strojčku kak PII ali PIII. Če odpove ventiraltor se dogaja, da ob "mučenju" začne delati počasneje ali pa zmrzne. Vzrok je lahko tudi ram. Pri nalaganju na novo običajno največ težav povzročajo gonilniki. Preden se stvari lotiš mogoče na netu poiščeš gonilnike za svoj hardware. Glede na današnje cene diskov ti priporočam, da kupiš en nov 80G disk, ter vse skupaj poskusiš naložit na novega. (starega daj vstran ter ga priključi kasneje, ko boš Windovse že naložil - ob enem imaš tam varen backup) Če bo šlo vse po sreči si potem s starega prepišeš pomembne stvari ter ga kasneje formatiraš. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 3:59 pm Naslov sporočila: Kako pa naj preverim hardware? |
|
|
Kako pa naj preverim hardware? Ali so za to na voljo kakšni programi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je z ventilatorji vse vredo boš videl, če boš odprl škatlo. Za test ram je običajno dober kar sam setup računalnika. Po default-u je tisti test rama običajno izključen oz. je vključen kot "hitri" test, da se računalnik prej zažene. Poglej, če ti bios omogoča kompletni test rama- če in če ni vključen ga vključi ter restartaj računalnik. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 03, 2004 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa kar mislim, da je "feler" v windowsih in ne hardware-ski. Če bi bil slednji bi se pomoje pojavil blue screen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 04, 2004 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Komunikacijo procesorja in spomina lahko preveriš z programom memtest86+ ki ga dobiš tule: http://www.memtest.org/
Tam dobiš sliko(image) programa, ki ga lahko zapečeš na CD s katerega se program zažene, ali pa disketo z enako funkcijo. Glede na količino spomina in hitrost računalnika test kar nekaj časa traja.
Drug test, ki ga narediš je recimo z programom Prime95 Prime95, ki obremeni procesor 100%. Procesor mora zdržati test, v nasprotnem primeru se lahko procesor pregreva, ali pa ima težavo z komunikacijo z spominom.
Preverjanje spomina z Bios-em, ni preveč zanesljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2004 11:22 am Naslov sporočila: Re: Ja, priklop na internet me skrbi |
|
|
vilko je napisal/a: |
Ja, priklop na internet me skrbi.
Na internet so me priklopili telekomovci, so prišli, prinesli opremo (ADSL) CDROM SIOL in nekaj instalirali, potem je stvar delovala in jih nisem več gnjavil.
VIlko |
Zato se ne rabiš sekirat, ker so zraven cd roma "trotl ziher" navodila in stvar mora skoraj 100% delovati, edino mrežno kartico moraš inštalirati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2004 11:25 am Naslov sporočila: Računanje praštevila? |
|
|
Hm, lokacija, ki si mi jo ponudil, highlag, hvala, ne nudi drugega, kot program za računanje novega velikega praštevila. Ne razumem, kako mi lahko to pomaga.
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2004 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
....včasih sem testiral procesor in nj. vzdržljivost kar z igro Doom.
Res pa je, da je že večkrat bil problem ventilator za hlajenje procesorja; odpri in ga poglej kako se vrti.
Imel sem že tudi težave z ventilatorjem v napajalniku; le ta se je zaradi slabega ventilatorja pregreval (ohišje PC-ja je na vrhu nad PS vroče), WIndowsi pa so delali oz. nedelali čudno....
Na tvojem mestu bi prvo na hitro pregledal hardware, naredil vse backupe, zbral driverje, na novo naložil svež software. Če napaka ni čisto rešena potem pristopi k testiranju z raznimi programi.
LP _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni