|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 12:04 am Naslov sporočila: VDSL2 in vaše izkušnje |
|
|
Po dolgih letih Telekomovega ADSL-a mi bodo preklopili pipo na VDSL2. Tiste ki to že uporabljate bi prosil za kak komentar in izkušnje. Kako se obnese? Na kaj naj bom pozoren ob menjavi škatle? Komentarji dobrodošli...
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
VDSL2?
Res da ne spremljam prav pozorno tržišča, ampak kolikor mi je znano ima Telekom ADSL in ADSL2+.
Medtem ko VDSL ima pa firma T2. S slednjim imam mešane izkušnje. Na priklop sem čakal ene 2 meseca, ko pa je zalaufalo, je bil uptime v tistem letu 100%. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 6:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa vem - ponudili so mi VDSL2. Bom videl, kaj mi bodo pa priključili.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi4je Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 7:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Imamo VDSL 2 meseca-paket 20/20, stvar dela brez velikih pretresov, tud sam priklop je bil izveden v roku pol ure(prenos vseh nastavitev:IP, ...), sam dejanske hitrosti pa
primer:
ko se pa začneš menit okoli hitrosti je pa konec....zgubiš živce, če ne še kaj drugega  _________________ Lep Dan Še Naprej
MaTJaŽ
You'll never, never know, if you never, never go !! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Da bi dostojno izmeril prenosno hitrost, bi moral meriti nekaj, kar prenašaš znotraj T2 omrežja. Na zunanje ponudnike T2 nima upliva, niti SiOL niti nihče drug. Taki speedtesti so lepi za oči, bi pa moral biti tak test znotraj merjenega omrežja, kar pa v tvojem primeru ni (mislim, da je test lociran na AMIS-ovem omrežju).
Tisti, ki ste na SiOL omrežju, si lahko pomagate z http://file.siol.net/
Testni file je dovolj dolg, da boste imeli občutek, kaj sploh imate
Vse, kar je izven teh meja je odvisno še od marsičesa in še najmanj od vaše priključne hitrosti.
Pri T2 storitve delujejo in ni večjih težav. Velika težava se pojavi šele takrat, ko gre lokalno pri naročniku kaj narobe. Takrat se lahko zgodi, da si brez tudi teden ali dva.
Frenki oprosti za off-topic... _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
He, he, VDSL2 ... tako siol kot T2 imata velike pomisleke glede VDSL2 in večjih razdalj ... ni mi pa jasno zakaj, saj naj bi bila omenjena tehnologija namenjena prav večjim razdaljam
No, moja lokacije je cca 1300m od centrale in mi deluje T2 VDSL paket 1/1 že približno 1 leto. Na začetku upload ni bil poln, ampak nekaj manj, kar pa mi ne predstavlja večjega problema. Želel bi sicer višjo hitrost, zato občasno tečnarim tako na siolu, kot na T2 in zahtevam VDSL2. Pri siolu pravijo, da je nemogoče, pri T2 pa pravijo, da je sicer mogoče, vendar ni v redni ponudbi in priklapljajo samo problematične stranke ... torej izgovori, izgovori, izgovori ...
Kaj na rečem, lahko tečnarim še naprej, ampak ne preveč, saj mi linija deluje stabilno, je pa na svoji parici, ker pri tej razdalji s telekomovo telefonijo ne gre, sploh z ISDN. Imam tudi T2 telefonijo, tako za poskus, ki pa se mi izplača komaj za las, kar prihranim zaradi nižje cene klicev.
VDSL2 naj bi omogočal višje hitrosti tudi na razdaljah več kot 1km, naj bi, pravim, saj besede še niso obrodile sadov tako pravijo pri T2, ampak zakaj pravijo, če potem ne priklopijo Na siolu pa nič bolje, oni pa pravijo, da sploh ni mogoče, da sistem ne dopušča te možnosti, le ADSL, ampak v centrali pa VDSL2 imajo, zakaj potem ne bi priklopili? ali res priklapljajo samo tiste bližnje, ja seveda, pri bližnjih je manj ali pa nič problemov. Taka politika je jasna. Siolov VDSL2 bo definitivno delal, če ti ga lahko ponudijo, ker oni gredo bolj na zanesljivo kot pri T2.
Na kaj naj bi bil pozoren? mislim da ni treba biti v skrbeh, ker bo delalo. Nisi napisal razdalje od centrale. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Razdalje nisem pisal, ker pojma nimam kakšna je. Na telekomu so mi zadevo ponudili, meni pa tudi odgovarja višja hitrost za nižjo ceno . Kako se bo reč obnašala bom pa hitro videl saj so mi za jutri obljubili menjavo opreme - ob tem, da je bilo naročeno včeraj.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
T-2 prodaja VDSL tehnologijo, SiOL VDSL 2 + !
Ta tehnologija ni narejena za premagovanje večjih razdalj!!!!, ker je po razdalji še vedno rekorder navadni ADSL.
Tehnologije VDSL nikakor ne morejo premagovati večjih razdalj, saj VDSL2+ po testih zmore pičlih 500m od IP-BAN naprave. Nič drugače ni z VDSL-jem, ki ga ponuja T2, le da ta "nese" malo dlje.
V bistvu je VDSL primeren za veliko koncentracijo uporabnikov (ameriški stil s 100 nadstropnimi bloki) kjer že obstaja bakrena instalacija in se potem pripelje NxGb vlaken do samega vznožja take stavbe, naprej pa izkoristi interno obstoječo instalacijo.
Edina prava rešitev za vse nas je optika do doma (FTTH Fiber to the home)!
Vse do takrat pa fizike na bakru ne bomo posiljevali v nedogled, saj je frekvenčni, časovni in fazni spekter na bakrenem paru močno omejen, proti svetlobnemu v optičnem vlaknu. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
T-2 prodaja VDSL tehnologijo, SiOL VDSL 2 + !
Ta tehnologija ni narejena za premagovanje večjih razdalj!!!!, ker je po razdalji še vedno rekorder navadni ADSL.
|
Dobro bi bilo,ce bi kdaj precital neuradni T2 forum VDSL2 se ze dolgo prodaja pri T2,res pa je,da zaenkrat prilapljajo problematicne uporabnike.tam ne ibiras tehnologije,le brzino in oni dolocijo tehnologijo prenosa.
VDSL2 od dolocene razdalje naprej deluje kot ADSL
Siol pa ze zeloo dolgo oglasuje VDSL2,uporabnikov pa je bore malo enako kot Wimax ki ima enega celega testnega narocnika
jaz pa 2140 metrov od centrale se vedno pisem tale post preko Simobiovega GPRSa  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2007 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva dela . Do obljubljene hitrosti bo treba še malo delati, kaže pa zaenkrat kar OK.
Citiram: |
Tvoja trenutna pasovna širina je: 4.32 Mbps kar pomeni, da lahko download-aš z 552.33 KB/sec. s tega serverja. |
Kaj več bom lahko napisal po daljši uporabi.
p.s. Test je izveden znotraj SiOL omrežja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2007 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem dobil VDSL2 pri T-2, no, zamenjali so mi ...
Upload je sedaj boljši, dosega cca 1250kbit/s in ostajam na 1/1 liniji, ki sedaj vsaj polno dela. Žal 2/2 ne bo delalo
Download mi ni pomemben, menda ga pa je sedaj okoli 30M (sinhronizacija modema)
Razdalja od centrale po nhjihovih podatkih cca 1300m _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni