www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Galvanska ločitev pri napajanju vozila

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Primozzz
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 13 Avg 2007 22:18
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 5:13 pm    Naslov sporočila:  Galvanska ločitev pri napajanju vozila Odgovori s citatom

Lepo pozdrav!

Imam en majhen problemček... V vozilu imamo 220V porabnike ki pa se napajajo kar preko vtičnice ki je nameščena na vozilu, vtičnica pa je varovana samo z varovalko 16A!Sedaj sem pa jaz zasledil da bi se pa to moralo galvansko ločiti (ločilni transformator)! Mogoče kdor koli kaj več ve o tem ker na ta pravila se ravno ne spoznam najbolše in pa če bi bilo potrebno še kaj dodati polk galvasnek ločitve?!

LP
Primož

P.S.: Upam da sem tole temo dodal v tapravi forum!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je mogoče avtodom ali prikolica?
Nazaj na vrh
Primozzz
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ni ravno avtodom! Gasilsko vozilo je če sem natančen. Je mogoče pri avtodomu kaj podobnega?
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen porabnik pa je za 220V?Še nisem videl da ima vtičnico.Če bi uporabil ločilni trafo na primer velike moči bi bil težak.Obvezno je pa ozemljitev. V avtodom ali prikolici je montirana vtičnica,ki na kampu priključi na omrežje.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za potrebo po ločilnem transformatorju prvič slišim, čeprav sem pred leti sodeloval pri opremljanju kar nekaj rešilcev, ki imajo med pripravljenostjo z 220V ogrevan motor (in celo olje v karterju motorja), usmernike za napajanje sekundarnih akumulatorjev, itd. Skupno kar nekaj kW moči.

Glede varnosti je bilo poskrbljeno tako, da je imela vsaka vtičnica na zidu garaže kamor se je napajanje rešilca vključilo, svoje grebenasto in FID stikalo.
Aja, pa še vtičnice so bile v izvedbi konektorjev kot npr. "motorna puša" kjer se malenkost pred fazo in nulo sklene GND vodnik - ima malenkost daljši štift.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Primozzz
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No mogoče za nekatere nism ravno najbolš razloživ zadeve! Vtičnica je zmontirana na vozilu nanjo pa se priključi dovodni kabel, za vtičnico pa je razvod po vozilu!
JA jaz sem slišal da bi moral bit ločilni transformator in pa FID stikalo samo ali je to sploh smiselno dati oboje?!
Ima mogoče kdo kakšno idejo kako bi izvedev izklop napajanja pred odklopom napajanja(se pravi preden odklopiš)?
Nazaj na vrh
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pripelješ dovod iz hišne instalacije je tako vse zaščiteno (fit ozemljitve..) če pa iz agregata pa mora biti takšen, ki ima vse to vgrajeno, ozrmljitev pa je potrebno zabiti ozemlitveni klin (kot predpiše proizvajalec).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni