|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 1:20 pm Naslov sporočila: FID stikalo ali ločilni transformator za v delavnico? |
|
|
V hiši kjer je izvedeno ničenje si urejam delavnico. Zaradi varnosti bi rad uporabil neko zaščito, pa me zanima ali bi bilo bolje če montiram 30mA FID za kopalnice, ali pa ločilni transformator moči 2kW? Transformator že imam (Iz starega UPS-a), fid pa bi moral kupiti |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi definitivno uporabil locilni transformator! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Jaz bi definitivno uporabil locilni transformator! |
Ločilni transformator ni ukrep proti previsoki napetosti dotika. Koliko vem mora biti po sedajšni zakonodaji sekundar nevtralnega vodnika ozemljen. S tem ne dosežeš nič.
Vsekakor uporabi FID stikalo. Obstoječe ničelnje nima nobenega vpliva na obstoječo instalacijo. Če gre za moderno ničenje(trožilna enofazna instalacija 5žilna trofazna), potem ozemljitev napelješ mimo fid-a fazo in 0 pa žez fid. To je tudi vse. V koliko pa gre za klasično ničenje potem pa si naredi dodatno ozemljilo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre za klasično ničenje (v vtičnici je nula vezana še na jeziček za ozemljitev).
Bo 30mA FID dovolj, ali ga bo metalo ven? Gor bodo pač vezani napajalci, PC, osciloskop, spajkalnik ipd., kar pač spada med opremo za v delavnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se gre za kvalitetnejše in občutljivejše aparate je priporočljivo poleg 30mA FIDa res uporabit še ločilni transformator. K varnosti oseb res ne bo dosti pripomogel, bo pa zato kar učinkovita zaščita aparatov pred hudimi napetostnimi špicami iz omrežja ... še posebej tistimi, ki nastajajo kot indukcija ob strelah in skurijo precej el. aparatov tudi v radiusu nekaj 100m od točke kjer udari strela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi kar oboje, ločilni trafo in FID. Dobro bi bilo, če bi imel za svojo delavnico ločeno ozemljilo (ozemljena armatura tal povezana z nulo trafota). Imel boš svoj TN-C sistem, katerega potem razširiš na TN-C-S v katerem vključiš FID. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2007 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jez nimam prave delavnice (beri: delam v dnevni sobi), zato sem si za varnost omislil FID stikalo, ki se vtakne v vtičnico. Kupil sem ga v Conradu in je 30 mA. V nasprotju s transformatorjem je lahka zadevica.
Večkrat pa mi je izklopilo brez potrebe, ko sem prižgal monitor, ki sem ga takrat popravljal. Najverjetneje zaradi tistih kondenzatorjev proti masi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
border Neznanec

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 12:34 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 20, 2007 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
skupni FID moreš imet zaradi varnosti. Kar se pa tiče preiskušanja, je pametno da si na nekem mestu (vtičnem gnezdu) zmontiraš še posebaj FID tako da ga imaš na dosegu roke ko kaj sprobavaš! _________________ HAVE A NICE DAY!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni