www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

FID stikalo ali ločilni transformator za v delavnico?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 1:20 pm    Naslov sporočila:  FID stikalo ali ločilni transformator za v delavnico? Odgovori s citatom

V hiši kjer je izvedeno ničenje si urejam delavnico. Zaradi varnosti bi rad uporabil neko zaščito, pa me zanima ali bi bilo bolje če montiram 30mA FID za kopalnice, ali pa ločilni transformator moči 2kW? Transformator že imam (Iz starega UPS-a), fid pa bi moral kupiti
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi definitivno uporabil locilni transformator!
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Jaz bi definitivno uporabil locilni transformator!

Ločilni transformator ni ukrep proti previsoki napetosti dotika. Koliko vem mora biti po sedajšni zakonodaji sekundar nevtralnega vodnika ozemljen. S tem ne dosežeš nič.
Vsekakor uporabi FID stikalo. Obstoječe ničelnje nima nobenega vpliva na obstoječo instalacijo. Če gre za moderno ničenje(trožilna enofazna instalacija 5žilna trofazna), potem ozemljitev napelješ mimo fid-a fazo in 0 pa žez fid. To je tudi vse. V koliko pa gre za klasično ničenje potem pa si naredi dodatno ozemljilo.

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za klasično ničenje (v vtičnici je nula vezana še na jeziček za ozemljitev).

Bo 30mA FID dovolj, ali ga bo metalo ven? Gor bodo pač vezani napajalci, PC, osciloskop, spajkalnik ipd., kar pač spada med opremo za v delavnico.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se gre za kvalitetnejše in občutljivejše aparate je priporočljivo poleg 30mA FIDa res uporabit še ločilni transformator. K varnosti oseb res ne bo dosti pripomogel, bo pa zato kar učinkovita zaščita aparatov pred hudimi napetostnimi špicami iz omrežja ... še posebej tistimi, ki nastajajo kot indukcija ob strelah in skurijo precej el. aparatov tudi v radiusu nekaj 100m od točke kjer udari strela.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 15, 2007 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi kar oboje, ločilni trafo in FID. Dobro bi bilo, če bi imel za svojo delavnico ločeno ozemljilo (ozemljena armatura tal povezana z nulo trafota). Imel boš svoj TN-C sistem, katerega potem razširiš na TN-C-S v katerem vključiš FID.
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 16, 2007 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jez nimam prave delavnice (beri: delam v dnevni sobi), zato sem si za varnost omislil FID stikalo, ki se vtakne v vtičnico. Kupil sem ga v Conradu in je 30 mA. V nasprotju s transformatorjem je lahka zadevica.
Večkrat pa mi je izklopilo brez potrebe, ko sem prižgal monitor, ki sem ga takrat popravljal. Najverjetneje zaradi tistih kondenzatorjev proti masi.
Nazaj na vrh
border
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 12:34
Aktiv.: 0.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skupni FID moreš imet zaradi varnosti. Kar se pa tiče preiskušanja, je pametno da si na nekem mestu (vtičnem gnezdu) zmontiraš še posebaj FID tako da ga imaš na dosegu roke ko kaj sprobavaš!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni