www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kromiranje brez elektrolize

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2004 4:12 pm    Naslov sporočila: icon_question Kromiranje brez elektrolize Odgovori s citatom

Zanima me ali je že kdo poskusil kromiranje železa.

Nekje sem zasledil, da za to potrebujemo:

- Kromov anhidrit
- Žvepleno kislino
- Destilirano vodo

V to mešanico potopimo svinčene plošče in kovinski del, ki ga želimo kromirat.

Zanima me v kakšnem procentualnem deležu so posamezne sestavine mešanice.
Kje nabavit Kromov anhidrit, ki ga je v tej mešanici, tako po spominu največ itd.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene tudi zanima kakšen poceni način za kromiranje...
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj o tem so nas učili celo v šoli, pri vajah smo celo cinkali ali kromali, se ne spomnim natančno. Sem se takrat zanimal da bi kaj takega tudi doma počel, pa sem naletel na problem.

V tistih mešanicah so poleg elektrolita, ki omogoči prevodnost (žveplena kislina recimo) in ionov, katere mislimo nanašati (recimo krom) še neki dodatki, da vse skupaj lepo izpade. Kaj je v teh dodatkih, niso vedeli ne učitelji ne vodja šolske galvane, vsi so odgovorili da je to tovarniška skrivnost, oni dobijo samo napisano koliko mora biti koncentracija v raztopini.

V navodilih za vaje mislim da je celo pisalo katere dodatke je treba dodati, vendar ne najdem več teh navodil. Če jih bom našel bom napisal.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
mdolsa
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Dec 2003 13:43
Aktiv.: 0.18
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 03, 2005 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No daj napiši ker bi to jest ful rabil
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 8:23 am    Naslov sporočila: icon_warning Cr: Odgovori s citatom

Bodi skrajno previden s kromanjem ker nekatere valence Cr zo zelo ,zelo strupene - beri rakotvorne. Pazi kaj boš delal z odpadki in če se boš kako se boš cele zadeve lotil , ker slabi kuharsk recepti znajo met posledice. Exclamation
mdolsa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem vem. Hvala za opozorila. Nekje sem že zasledil da so npr. pri pouku kemije pokromirali epruveto, ali pa kaj podobnega. Zato me pač zanima, zadevo pa bi seveda mogoče tudi preizkusil.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 9:14 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Zdi se mi da se pri pouku kemije , delalo poskuse s živosrebrovim oksidom - rdeč prahec ki ga segreješ pa dobiš na stenah zrcalno prevleko . No tudi to je strupeno Exclamation

Sicer se mi zdi da za kromanje rabiš naredit podlago da bo krom sploh prijel se pravi galvansko naneseš Ni ali Cu.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si lahko malo sposodim robertosovo temo z zelo podobnim vprašanjem ... Smile

... mene pa zanima pozlatitev vezja-bakra brez elektrolize. V trgovinah se dobi nekakšen GOLD spray, vendar po nanosu na baker skoraj ni sledi o pozlatitvi ... baker le malce spremeni barvo.
Sicer sem bolj pristaš pocinkanja in lakiranja vezja, vendar se ravno ukvarjam s priklopom Nokijinega 96x65 LCD-ja, ki ima zelo minijaturen priključek (priponka) na vzmetenih kontaktih, ki se samo stisnejo ob vezje. Mislim, da je za tak sistem zlatenje kontaktov skoraj edini način za zagotovitev normalnega delovanja.

Pozlaceni_kontakti.JPG
 Opis:
Kontakti LCD Nokia 7110
 Velikost datoteke:  51.79 KB
 Pogledana:  54 krat

Pozlaceni_kontakti.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 10:03 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

iztok zdi sem mi da bolj kot problem pozlatitve je problem kolika je stična površina vzmetenega kontakta s podlago ( če nima kašnega čepka na koncu vzmeti ali vzmet ni pobrušena na ravno , oziroma ti nimaš sedeža -jamice na podlagi da vanjo vstaviš vzmet ) je ta površina mala in zato je slbši stik.

kaj če bi poskusil z Grafit - sprejem ? naredit bi moral masko za PCB in čez našpricat grafit nato pa lepo položit kontakte gor

Mumbley
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 16:30
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 7:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje sem slišal za kromiranje pod pokrovom v obliki zvona, kjer se ustvari megla. Na ta način naj bi bilo možno nanašati tudi zlato na katerikoli predmet.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 7:46 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Ja tudi to se dela - CSI Confused - za jemanje prstnih odtisov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 3:05 pm    Naslov sporočila:  Re: re: Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
iztok zdi sem mi da bolj kot problem pozlatitve je problem kolika je stična površina vzmetenega kontakta s podlago ( če nima kašnega čepka na koncu vzmeti ali vzmet ni pobrušena na ravno , oziroma ti nimaš sedeža -jamice na podlagi da vanjo vstaviš vzmet ) je ta površina mala in zato je slbši stik.

kaj če bi poskusil z Grafit - sprejem ? naredit bi moral masko za PCB in čez našpricat grafit nato pa lepo položit kontakte gor

Stična površina je zelo majhna. Na originalnem tiskanem vezju so samo gladke pozlačene ploščice. Kontakti iz displeja pa so majhne, ozke, zaokrožene in vzmetene ploščice katere imajo tako majhno stično površino, da bi se lahko pogovarjali o stotinkah kvadratnega milimetra. Če pogledaš sliko kjer je poleg kontaktov priloženo merilo s polmilimetrskim rasterjem boš hitro razumel minijaturo. Ko zadevo pogledaš v realnosti 1:1 pa izgleda vse skupaj še dosti drobnejše.

Zaenkrat bom to aplikacijo itak postavil na stranski tir, ker je programiranje grafičnih displejev malo obsežnejše kot sem si predstavljal Smile ... za preprost izpis imena in smajlija (v priponki) sem porabil kar nekaj časa. Izdelat je namreč potrebno vse alfanumerične simbole itd., za kar v PIC-ih hitro zmanjka prostora ...

Vseeno hvala za nasvete.

LP

DSPLY7110.JPG
 Opis:
Displey - Nokia 7110
 Velikost datoteke:  93.43 KB
 Pogledana:  59 krat

DSPLY7110.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mdolsa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2005 3:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je že kdo ugotovil kako se nanaša krom na druge kovine?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni