www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z diskom
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 3:51 pm    Naslov sporočila:  Problem z diskom Odgovori s citatom

Zadnje čase se mi dogaja to, da se mi en od diskov oglaša kot da bi bil stružnica. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Mislim, da se mi oglaša starejši disk (star 3-4 leta), ker je novi čisto nov (nekaj več kot en mesec).

Včeraj se je samo vsake nekaj časa oglašal kot stružnica, danes pa odkar sem prižgal računalnik. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Kaj bi lahko bilo narobe?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem povedati še nekaj detajlov: Disk ima kapaciteto 40GB in št. obratov 7200.

Ali je mogoče kaj narobe z ležaji?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si prepričan, da to ni kakšen od ventilatorjev?

Drugače pa če je možno izklopi napajanje diska iz katerega se ne naloži operacijski sistem. Tako boš vsaj vedel kateri hoče pritegniti tvojo pozornost.

Magična beseda je Drive fitnes test, če seveda tvoj disk to podpira. Poišči na internetni strani diska, ki ropota. In stestiraj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sicer izven teme. Sam sem imel zadnji čas v podjetju šest crashov diskov. Šlo je za fujitsu-ve diske, ki so bili v siemesovih "scenicih" stari ca 3 leta. K sreči so vsi začeli "upozarjat" , da se bližajo koncu. Namreč kar na enkrat PC- ni več boot-al. Ko sem ga izključil za dlje časa, da se je disk ohladil sem ga uspel nekako oživeti. Včasih je bilo potrebno več resetov - tako, da sem z vseh PC-jev uspel prepisati podatke. Očitno se na sami elektroniki nekaj pregreva. Še mogoče oznaka diska:
MODEL MPG3204AT, če ima kdo tak disk, da se pripravi. Nekje na netu sem pred časom zasledil naj bi pri teh diskih šlo za serijsko napako.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaj s pomočjo sluha in s pomočjo vibracij na disku predivdevam da je stari disk.

Cviljenje izvira iz dela računalnika, kjer sta diska, ko sem se diska dotaknil je bilo čutiti vibracije, katere verjetno povzroča cviljenje.

Bom pa probal odklopiti novi disk da vidim, če bo cviljenje prenehalo.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam problem z enim IBM 40GB diskom 7200rpm, delal je ene 2,5 leti sedaj pa je menda postal malo čuden. Leto in pol je bil to sistemski disk, nato ga je zamenjal večji in je postal podatkovni disk. Podatki na njem so se začeli izgubljati PC se občasno kar brez veze obesi in podobne zadeve, včasih se sploh ne zažene ko ga prižgem. Ko sem ga odklopil je vse v redu in PC deluje brez težav in težavic OS je win98se

Ali je mogoče krivo to, da je formatiran tako, da primarne particije sploh nima ima samo podaljšano particijo. Vzrok za tako formatiranje je ta, da so črke pogonov po vrsti, saj je sistemski disk 80GB in razdeljen na 2 enaka dela in v primeru da je ta 40GB disk formatiran običajno, se njegova črka vrine med oni dve. Ko sem nekaj delal z ghost programom mi tega diska 40GB sploh ne vedi črko pogona, opazi sicer disk vendar se ne da pisat nanj.

Zaenkrat je ta disk na stranskem tiru odklopljen, drive fitness pravi da je vse v redu tudi po natančnem in dolgotrajnem testu čez noč. Mogoče bi bilo dobro, da bi ga formatiral običajno, kakšen low level format ne vem če bi bil smiselen, saj mi drive fitness ni javil napak, ali pač?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ko sem pri sebi montiral novi 160G SATA disk mi tudi na začetku ni dodelilo črke novemu disku. V win xp to narediš tako, da z desnim gumbom klikneš na my computer - properties - manage v tem oknu imaš možnost poleg ostalega disk management tam je pogon zaznan, moraš ga pa formatirati.
Zdaj, če nimaš kaj pametnega na tem disku poiskusi narediti to.
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 4:12 pm    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

POZDRAV!

V win xp lahko zaženeš tudi: Start; zagon; in vpišeš ukaz diskmgmt.msc , s tem poženeš program za urejanje diskov. Wink
Zanimivo, da ima win xp kar 22 takšnih orodij s končnico .msc in da nekateri od njih drugače sploh niso dosegljivi kot pa tako kot sem opisal zgoraj preko ukazne vrstice.
Poskusite v raziskovalcu, najdi in *.msc pa se čudite.... d'oh!

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Djurodrljaca je napisal/a:
Ali je mogoče kaj narobe z ležaji?

Ne verjamem, običajno so za tako "žaganje" krive glave. Včasih se to dogaja dokler je disk hladen, v nasprotnem primeru pa začni razmišljati o njegovi upokojitvi.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2004 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ta star disk zdele uporabljal predvsem za boot windowsov, ki so na novem disku.

Zdaj me pa zanima katere datoteke moram prenesti iz starega ("stružnica") na drug disk (še starejši 4GB, ki deluje Wink ), da bi sistem deloval kot doslej, ker ne bi rad še enkrat inštaliral win XP, ki so na novem disku.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 1:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Djurodrljaca je napisal/a:
Sem ta star disk zdele uporabljal predvsem za boot windowsov, ki so na novem disku.

Zdaj me pa zanima katere datoteke moram prenesti iz starega ("stružnica") na drug disk (še starejši 4GB, ki deluje Wink ), da bi sistem deloval kot doslej, ker ne bi rad še enkrat inštaliral win XP, ki so na novem disku.

Najenostavneje z ghostom preneseš image "stružnice" na drugi disk in po fizični zamenjavi vrneš image. Če pa je problem velikost še prej premakni-očisti čimveč podatkov.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izsledil sem datoteko boot.ini in me zanima, če je ta datoteka zadosti za boot win XP, ki je na drugem disku.

Ali se da boot datoteko narediti tudi s pomočjo CD-ja Win XP?
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 11:51 am    Naslov sporočila: icon_idea  Odgovori s citatom

Čudim se zakaj sploh kupujete diske teh podjetij... Saj če ste jih dobili zastonj, sicer ni nič narobe, ampak kupil pa kakega Fujitsovega ali IBMovega jaz ne bi nikoli. Vsaj ne tistih v cenovnem rangu povprečnih uporabnikov. Saj verjamem, da so poceni, ampak vseeno.
Če sprašujete zakaj: Fujitsovi diski, so (bili?) pogosto tarče takozvanih serijskih napak. Vsak prodajalec rač. opreme, ki da kaj na svoje ime jih ni priporočal, saj so imeli prenekateri težave z reklamacijami. Nekaj podobnega se je dogajalo tudi s Seagate diski. Tako je bilo tam nekje 1998 pa do 2000. Kaj se je dogajalo kasneje ne vem (če koga zanima se da pozanimat).

Reber ti praviš, da imaš IBM-a. Vkolikor je meni znano IBMovi diski niso prenašali dosti tresljajov. To je bilo v času 2-7GB diskov. Kolega je enega takih vozil v avtu (koristil ga je za mp3 predvajalnik) in ga vsakih nekaj mesecev nosil menjat (kakšni osli, da niso posumili kaj se dogaja, so bili v servisu ne vem). Kar pa se tiče tega(40GB 7200). Če imaš morda kako serijo, ki se je izdelovala v pozni drugi polovici 2001 in začetek 2002 je najverjetneje serijska napaka, za katero najbrž še pri IBM-u niso vedeli, ker se je v hujši obliki pokazala pri IBM-ovih 80GB 7200rpm, ki jih je folk nosil na servise že po nekaj mesecih. Simptomi pa so bili enaki, kot jih navajaš ti.
Ravno nekje v tistem času sem kupoval disk, od tod mi tudi te informacije. Takrat sem kupil 60GB 7200rpm Maxtorja, ki je poleg Western Digitala, edini še ponujal 3 leta garancije. Edino tem dvema firmama zaupam. Imam tudi WB 1.2GB; star je okrog 8 let. Ko je postala kapaciteta problem sem ga rabil za servisiranje, tako da kadar sem hodil h kolegom kaj popravljat sem ga vedno nosil s seboj. Dvakrat mi je padel na tla z 1,5m, enkrat po stopnicah. Še vedno brez slabih sektorjev dela; na njem pa imam varnostne kopije nekaterih podatkov. Takih diskov ne delajo več! Applause
Kar se tiče formatiranja: svoje čase sem uporabljal Partition Manager, popolnoma enostaven program; zagnal se je z diskete(kar zna biti danes že problem), podpiral vse žive vrste particij,nastavljal pa sem lahko tudi, katero črko bo disk prevzel v operacijskem sistemu (beri: Oknih). Natančno pa je določal tudi velikost particije, tako da je ostalo zelo malo neizkoriščenega prostora(kar za fdisk ne bi mogel reči).

Djurodrljaca: boot.ini nikakor ni dovolj za boot. Raje naredi image in ga prenesi na drug disk. Pa še to ne vem če bi delovalo. Najbrž ne. Obstaja tudi MBR = Master Boot Record. To je majhna particija(?), kjer je zapisano kaj se dogaja ob bootanju. Tam so mislim da zapisane informacije o boot datotekah, ki jih OS rabi za zagon. Če imaš WinXP boot cd uporabi repair mode, namenjen 'administratorjem', tam imaš orodja s katerimi je 'baje' možno vse porihtat. Moj nasvet? Ponovno izvedi inštalacijo- brez težav boš vse skupaj naredil v recimo 45 minutah. Druge variante te bodo stale kar nekaj preživetih uric za ekranom in tudi nekaj sivih las.

To je kar sem izbrskal z glave... Idea
Bodi to dovolj za danes... Pray
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kdo pozna ukaze in postopek za delanje boot datoteke z Win XP CD-jem v repair mode?
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2004 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega pa res ne rauzmem.

Pred enim tednom sem stari disk, ki je piskal, odstranil iz računalnika in namesto njega vstavil še starejši disk (4GB, Segate), ki je deloval normalno in je bil odstranjen zaradi najnovejšega diska (160GB).

Po parih urah muk sem v soboto naložil kompleten sistem na 4GB disk. Naslednji dan pa se je ta disk (ob inštalaciji ene igre) začel potiho oglašati na enak način kot 40GB diskm ki je že odstranjen. Po kakšnem dnevu je disk spet utihnil in delal normalno do sedaj. Nerazumljivo mi je zakaj se je začel tudi ta disk uničevati. Ali je mogoče problem v tem, da je postavljen nad 160GB diskom in ga matra temparatura?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni