|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Avg 17, 2007 10:57 pm Naslov sporočila: Re: Vrtenje celic za soncem |
|
|
PrimozL je napisal/a: |
Živijo,
Jaz sploh ne bi dosti pomišljal. AVR ali ARM in malo matematike s plavajočo vejico (enojna natančnost) za izračun usmeritve. Uro in lokacijo bi pa nastavil s preprostimi ukazi preko terminala, da ni treba pisat menujev.
LP Primož |
Plavajočo vejico za to, da se celice obračajo za soncem? Se ti ne zdi to čisto overkill?
Vzameš 4 senzorje, jih razporediš v diamant, ter meriš osvetlitev. Če je na eni strani večja, obrneš v tisto smer. Tisti dodatek, da se premaknejo zvečer na vzhod pa tudi ne bi bil problem naredit. Sam plavajoče vejice pa res ne nucaš.... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Narejeno imam s PIC-om, stvar deluje OK! je pa v programu narejeno tudi, da se zvečer, ko se stemni, obrne nazaj na vzhod... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
imam načrt, TIV, vse kar te zanima...men deluje noro dobro...če potrebuješ, javi na PM! |
Narejeno imam s PIC-om, stvar deluje OK! je pa v programu narejeno tudi, da se zvečer, ko se stemni, obrne nazaj na vzhod... |
Je to taka skrivnost? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domnevam, da gre za tole ?
Zgoraj je bilo nekaj kritike na vezje, zato se v debato nisem vtikal. Naredil sem tri primerke regulacije. Žal nobene nisem sam montiral - zato ne vem a so v funkciji oz. kako delujejo. Nisem pa dobil kakih povratnih informacij o (ne)delovanju. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, men deluje tvoja zadeva super že eno leto...!!!
Je pa res, da fotocelic nimam direkt na soncu, ampak zmontirane v dozi, svetloba do obeh pa pride po starem optičnem kablu od fotocelice (podaljšek fotocelice)..to sem pa naredil zato, ker mi je do fotocelic prišla vlaga pod steklo..zdej je pa stvar narejena u nulo...super deluje!
Hvala Silvo!  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem hotel slišati!
Pozdrav obema,
Brane _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes je bil pri meni član tega foruma, ki si je kolektor pobliže ogledal....zadeva se mu zdi zanimiva in mislim, da se bo odločil tudi on za to varianto....
Silvo, vprašanje zate...: Če ti obljubim kakšno , a bi mi dopisal program za PIC-a, da bi imel malo zakasnitve? se pravi, da bi kompariral na analognih vhodih pic-a in imel zakasnitev cca.5min? To se mi zdi rešitev, da bi kolektor potem obrnil za soncem, počakal na poziciji, štel teh 5 min. in spet poiskal sonce... bi lahko?  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes je bil pri meni član tega foruma, ki si je kolektor pobliže ogledal....zadeva se mu zdi zanimiva in mislim, da se bo odločil tudi on za to varianto....
Silvo, vprašanje zate...: Če ti obljubim kakšno , a bi mi dopisal program za PIC-a, da bi imel malo zakasnitve? se pravi, da bi kompariral na analognih vhodih pic-a in imel zakasnitev cca.5min? To se mi zdi rešitev, da bi kolektor potem obrnil za soncem, počakal na poziciji, štel teh 5 min. in spet poiskal sonce... bi lahko?  |
Nekaj zakasnitve mislim da je. Tisto sem pisal že davno. Moram najti source. Če je zakasnitev že narejena potem, podaljšanje časa ne bo problem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Sob Avg 18, 2007 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim, da je narejena...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Avg 28, 2007 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu je ena od rešitev: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Tor Avg 28, 2007 9:35 pm Naslov sporočila: Re: Vrtenje celic za soncem |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Živijo,
Jaz sploh ne bi dosti pomišljal. AVR ali ARM in malo matematike s plavajočo vejico (enojna natančnost) za izračun usmeritve. Uro in lokacijo bi pa nastavil s preprostimi ukazi preko terminala, da ni treba pisat menujev.
LP Primož |
Plavajočo vejico za to, da se celice obračajo za soncem? Se ti ne zdi to čisto overkill?
Vzameš 4 senzorje, jih razporediš v diamant, ter meriš osvetlitev. Če je na eni strani večja, obrneš v tisto smer. Tisti dodatek, da se premaknejo zvečer na vzhod pa tudi ne bi bil problem naredit. Sam plavajoče vejice pa res ne nucaš.... |
Vsak ima pač svojo rešitev. Mogoče nisem bil dovolj natančen. Usmeritev bi izračunal iz datuma, ure in geografske pozicije brez vsake meritve jakosti svetlobe na senzorjih. Osebno se ne bi želel ukvarjati z različno občutljivostjo senzorjev, ptičjimi iztrebki in še kakšnim podobnim (analognim) problemom. Poleg tega imam vedno rajši, če se problem analitično reši. Cena procesorjev je danes itak skoraj zanemarljiva.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 8:10 am Naslov sporočila: Re: Vrtenje celic za soncem |
|
|
Vsak ima pač svojo rešitev. Mogoče nisem bil dovolj natančen. Usmeritev bi izračunal iz datuma, ure in geografske pozicije brez vsake meritve jakosti svetlobe na senzorjih. Osebno se ne bi želel ukvarjati z različno občutljivostjo senzorjev, ptičjimi iztrebki in še kakšnim podobnim (analognim) problemom. Poleg tega imam vedno rajši, če se problem analitično reši. Cena procesorjev je danes itak skoraj zanemarljiva.
LP Primož. |
Potem takem tudi računanje znotraj procesorja praktično ni potrebno, saj lahko koordinate zračunaš še predno vpišeš program. Le ta pa potem samo bere in korigira polozaj glede na v naprej izračunane parametre.
Vsak ima svojo rešitev, vendar se mi vseeno zdi da je rešitev z senzorji bolj univerzalna, saj jo lahko postaviš na vsako pozicijo na strehi, brez da bi se ukvarjal z koordinatami. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni