www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Montaža hladilnika na PGA478 procesor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 8:31 pm    Naslov sporočila:  Montaža hladilnika na PGA478 procesor Odgovori s citatom

Trivialno enostavna operacija, pa mi vseeno dela probleme Confused . Videti je da povsem pravilno sede v ležišče - ne pritisne pa se na procesor. Posledica je pregrevanje in izklop. Je tukaj kakšen trik ali sem kaj spregledal? Kakšen nasvet? Hladilnik je nov in po specifikaciji pravi.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70780.68

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kavlji primejo do konca. Občutek imam kot bi procesor sedel pregloboko, hladilnik pa nasede na plastičnem obroču ki je pritrjen na plato.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja možnost, da imaš ponaredek hladilnika.
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi hladilnik obrnit za 180° in poglej če se da montirat. Ko sem kupoval računalnik (hotel sem ga sestaviti sam) so mi serviserji oz. prodajalci namestili hladilnik, ker drugače nebi imel garancije na procesor. Po njihovih besedah ravno zaradi 50/50 možnosti napačne montaže - izgleda da na eno stran "tesni", na drugo pa ne.
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole z obracanjem hladilnika sem preveril, ampak ne resi problema. Zaenkrat sem izvedel "po domace" - 1mm debela ploscica aluminija 2x2cm, malo paste na vsako stran in podlozena med hladilnik in procesor. Trenutno kaze da kar resi problem. Verjetno gre res za kak slabo narejen ponaredek, ceprav se sprasujem komu se to splaca. Hladilnik (cca 0.5kg aluminija, ventilator, bakreno jedro, ...) pride v lokalni trgovini cca 8EUR.

Mare ce gre za toplotno prevodno keramiko bi se priporocil za kos, da poskusim podlozit in vidim razliko.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali si poizkusil še enkrat prebrati navodila? Mogoče je potrebno tisti plastični del, ki pride na motherboard obrniti na kakšen drug način. Ali pa centrirne luknje od nosilne plastike (če so) niso vtaknjene v motherboard (1 mm previsoko).

Pri tavelikem zalmanu sem vsaj trikrat prebral navodila, pa še zmeraj hladilnik ni šel gor (za milimeter). Sem že pripravil žago in vrtalko za predelavo, pa še enkrat prebral. Pa je šlo brez žage. Mehanizem kljub izgledu ni bil simetričen. Hladilnik gre pravilno na CPU samo v eni smeri od možnih štirih.

Za 8 eu bi rekel, da prej dobiš ponaredek, kot dober hladilnik.

Jur
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober hladilnik gor ali dol, povsem vseeno mi je. Bistvenega pomena zame je, da rec dela. Prodali so mi tole:

Glede procesorja pa velja enako. Sele danes sem malo gledal po internetu kako je s tem. Obstajata dve varianti (mogoce tudi vec) procesorja za PGA478 podnozje. Ena z nekaksnim kovinskim pokrovom in druga (v mojem primeru) z vidnim kosom silicija na sredini. Prva kot na sliki:

bi verjetno lepo sedla skupaj s hladilnikom. Za drugo (v mojem primeru) pa bi verjetno rabil drugacno resitev hlajenja. Kakorkoli ze, skatla je z uporabo zgoraj omenjene resitve prizgana od vceraj zvecer in se vedno dela. Ce ne bo drugega, bo tako ostalo, ce pa dobim kako boljso resitev - recimo kos Maretove keramike - pa bom poskusil se s tem.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MarE69, kakšna pa je kaj razlika med toplotno prevodnostjo aluminija in keramike, ki jo vi uporabljate? Je tista keramika boljši prevodnik?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 10:00 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Dolgo nazaj sem imel iste probleme pri nastvljanju tega hladilnika na procesor
( ravno takrat se mi zdi da sem menjaval Northwooda s Prescotom 3.0GHz/(512kB/1Mb)/800FSB )
ko sem ga vrnil nazaj sem imel enake probleme. Podnožje enostavno ni prijelo zadosti. Rešil sem tako da sem med vsako režo na plošči in zatič na kletki ventilatorja vstavil košček mehkejšega kartona. S tem sem povečal stisk.
Kako jaz sestavljam hladilnik in procesor :
- procesor očistiš s alkoholom, namažeš s termlno pasto s britvico v zelo tankem
sloju v sredi postiš majhno kapljico
-na spolirno površino hladilnika narediš enako brez kapljice
-vstaviš procesor
-na MB vstaviš hladilnik brez ventilatorja pravokotno na površino in v sredino procesorja (staknila naj bi se kapljic na procu in pasta na hladilniku ( s nežnim stiskom se kapljica razleza in iztiska zrak navzven) Tanek sloj termalne paste na procu in hladilniku je zaradi površinske napetosti da se razlivajoča kapljica ne trga in slučajno dela lunkerje.Ko pritisneš dokonca malo zavrtiš hladilnik levodesno da izrineš odvečno pasto in jo obrišeš.
-pozicionirš hladilnik
-nastaviš plastično kletko z ventilatorjem zelo nežno ne premikaš hladilnika
-z kazalcem in palcem leve in desne roke stisneš zatiče kletke v utore
-po potrebi jih založiš s končki kartona 0,5-0,75mm( prerazporedijo pritisk in ga porazdelijo da ni zategnjena kaka stran preveč)
-s levim palcem in desnim kazalcem stiskaš kletko navzdol , levim kazalcem in desnim palcem zvrtiš vzvoda do 90° . ko dosežeš to točko morata počasi s obemaprstoma na vsaki roki spuščt ročko - ne sme skočit.
Enakomeren pritisk- to je pogoj za kvaliteten spoj.
Izogibaj se raznih gumi zadev keramik ipd ker so samo temperaturne ovire in daljšajo pot odvoda ter večajo toplotno kapaciteto .Polno obremenjen proceor ima okoli 100W odpadne toplote ki jo je treba spravit proč.

Mogoče je moj opis banalen in podcenjujoč - (nehote z dobrimi nameni), vendar tako zadeva res deluje ob končnih nizkih temperaturh procesorja. Ponavadi je prav prevelika hitrost in nezbranost kriva za tako enostavno delo.

Priporočam ti da se izogibš takih hladilnikov , ker so nekvalitetni ( ne izdelava ampk način hlajenja) .
- ti hladilniki delujejo tako da zajemajo topel zrak iz ohišja ( pomaga luknja v stranici in jogurtov lonček do ventilatorja da zajema hladnejši znanji zrak) , odvzamejo toploto na hladilniku IN VROČ ZRAK S PREVZRAČEVANJEM NAVZDOL RAZPIHUJEJO PO STABILIZACIJSKIH ELEKTROLITIH. Posledica so napihnjeni kondenzatorji in ...saj veš.
Prioročam hladilnike tega stila :
https://www.cool-pc.org/cgi-bin/b2cshop.cgi?action=showproddetail&id=1306&cat=56 Ker toploto odvzemajo procesorju , jo s pomočjo heatpipov odvedejo proč od MB ventilator pa direktno iz hladilnih reber odpihne ven iz ohišja. Če dovedeš še svež zrak do začetka ventilatorja je zadeva morilsko učinkovita ( pri nas v službi optične kontrole kolektorjev)

Zdaj vidim(mislim) da je tvoj ventilator obrnjen navzgor torej sesa mrzel zrak spodaj in piha navzgor vročega. To je boljše + izstop toplote skozi stranico

lp

Nazadnje urejal/a lucca brassi Pet Avg 31, 2007 10:07 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 10:15 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

http://www.accuratus.com/alumox.html
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni