|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TRIROG Član

Pridružen-a: Čet 30 Avg 2007 12:23 Prispevkov: 84 Aktiv.: 0.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 12:40 pm Naslov sporočila: Predelava/Dodelava vezja za zaznavo GSM signala |
|
|
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem dobil v roke svinčnik z ledico ki je utripala ko je svinčnik zaznal GSM signal ...
zadevo sem razdrl in jo imel namen uporabiti za avtomatsko utišanje radijskega sprejemnika v avtu, ko bi naprava zaznala da nekomu v vozilu ali bližnji okolici zvoni GSM ... za to bi uporabil rele ki bi sklenil stik med MUT žico na radiu in - ... za to pa potrebujem stalno napetost na releju ... ledica pa utripa ...
prišel sem na idejo da bi enostavno pred ledico vzporedno vezal kondenzator vendar ...
...sem naletel na problem ...
to je da zadeva za utripanje LED diode ne prekinja + temveč - ...
kako naj torej predelam vezje tako da bo na izhodu ko bo zaznan gsm signal stalna napetost ...( 3v?)
prilagam še slikice vezja ...
Hvala za pomoč ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Monostabilni multivibrator ( na primer chip NE 555) je prava stvar. Ko na vhod (TRIG) pripelješ en kratek impulz (blink diode), bo na izhodu (OUT) ven pljunilo daljši (vedno enako dolg) impulz. Dolžina je določena z Ra in Ca. Če Je dolžina izhodnega impulza daljša od periode blinka diode, bo izhod trajno aktiven. Chip lahko poganja majhen rele. Ali pa kar direktno mute signal.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.46 KB |
Pogledana: |
5721 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudovito!
pa obstaja tak čip ki bi delal na 3v?
kako bi pa povezal zadevo da mi nebi bilo treba releja uporabiti? glede na to da morem na MUTE od radia pripelat -( oz gnd)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
CMOS chipi delajo tudi na 3 volte. Tudi monostabili so vmes. Brez releja bi bil priklop na radio podoben. Namesto relejskega kontakta bi šel v radio signal iz chipa.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha ... bi lahko morda napisal kakšen konkreten čip?
em samo da preverim če sem prav razumel ... se na da čipu določiti da out da GND namesto neke napetosti? sem razumel da spusti na OUT pač neko napetost ... rabim pa GND in zato sem imel v mislih rele ...
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
74HC123. Za obrnjeno polariteto izhoda dodaj se inverter (en tranzistor) pred vhod.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
khm kaj ?!
kam dam kaj ? na vcc dam tranzistor? kateri kakšen?
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
en NPN tranzistor priključen v open-collector vezavi. Signal iz chipa preko upora na bazo tranzistorja. Emitor na maso (skupna masa radia in vezja). Collector pa na mute signal.
Ko bo na bazi napetost, bo tranzistor potegnil mute signal na maso.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni