www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ABC kartica
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Odpiram staro temo, ker mi pri prehodu rampe včasih napiše "ni tablice". To imam že več kot 8 let. Zanima me, ali je kdo že uspešno zamenjal baterijo?

LP,
Mare

O tem je bilo napisano mislim na forum to
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odprl, pogledal baterijo, pomeril in videl, da res malo peša. Dodal paralelno drugo baterijo in odcvikal staro preč. Ker nisem imel manjše sem dal kar dve zunaj. Vse je nakem viselo preč.
In takoj na preizkus. Stvar je delovala !

Kasneje sem zamenjal z dvemi manjšimi baterijami in vse skupaj strpal v škatlo. Uporabil sem kar baterije s starih matičnih plošč. Koliko časa bodo delale bom pa še videl. Zaenkrat je skoraj leto.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno včeraj je sodelavec prinesel svojo. Napetost na bateriji je bila 0,75V. Notri je pa statični ram, ki potrebuje 2V za ohranitev podatkov. Se splača menjati beterijo?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi!
Pojdi s tablico z novimi baterijami najprej na kombinirano stezo (da ne zabašeš hitre steze). Mogoče ima sistem vgrajeno takšno rutino, ki ob pokvarjeni vsebini kartice le to zapiše na novo?

poročaj!

salvador
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Okt 2004 18:51
Aktiv.: 0.37
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še ena diplomska naloga na temo delovanja abc sistema.
http://hopsasa/f/3q/Pa/4AMM730r/abc.pdf
P.S.:Najdeno nekje na internetu

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po napisanem v tej nalogi bi sklepal da se ob zanič bateriji izbriše ves kredit na kartici. Pomeni da kar si imel gor, gre adijo. Torej, v najboljšem primeru jo bo treba le ponovno napolnit, v najslabšem bo kartica na črni listi in zrela za najbližjo kanto...
Menjava baterije se (po moje) vsekakor splača, saj je notri standardna litijeva 0.5 Ah (podatek iz diplomske - CR 2450 recimo ima 560 mAh) in je sigurno dosti cenejša kot nova ABC kartica (v Conradu 2.9 €). Samo menjavo bi moral izvesti takoj ko kaže znake slabega delovanja (tako kot VolkD), kajti takrat so podatki še prisotni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aleš
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Okt 2006 22:12
Aktiv.: 0.07
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem poskusil zamenjati baterijo na ABC tablici, ko mi je le ta ˝crknila ˝po 7 letih. Menjava je bila neuspešna ( tablica ni delala), je pa res da pri menjavi nisem priklopil pomožni vir napajanja na mestu baterije.
Nato je zadeva ležala v predalu nekaj mesecev preden sem šel po novo.
Vendar so mi ves krediti, ki je ostal na tablici prepisali na novo tablico.
Po tem sklepam, da tudi če ti gre baterija, ostane kredit. Misli, da je tablica namenjena samo identifikaciji, vse ostale podatke pa shrani DARS na svojem sistemu.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2007 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je bilo načeloma tudi moje mišljenje - ker je namreč pri DARS kartici tako. Pa tudi če bi te poratke hranila kartica bi se hitro našel kdo, ki bi to znal delat in za majhne denarje povečeval kredit na ABC karticah...

Je pa zanimivo zakaj ti je kredit ostal, kartica je pa nehala delat...izgleda da ima vpisano ID številko, ki se je očitno brisala pri odstranitvi baterije, mogoče pa celo že prej, če je baterija čisto crknila...
Pri DARSu je sicer politika da se teh kartic ne popravlja ampak menja, tako da oni baterij ne menjajo. Po moje si naredil napako ker nisi priklopil backup napajanja Sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je tudi moja ABC kartica kupljena junija '99 začela kazati znake "pešanja" pri odpiranju rampe, sem se spravil menjat baterijo in pri menjavi naredil nekaj fotk (priponke). Na sliki odprtega ohišja s TIV se vidi položaj in izvedba jezičkov (zaklepov), ki držijo obe polovici ohisja skupaj. Jezički so na "zadnji" stranici ohisja, t.j. stranici z nosilcem za pritrditev na vetrobransko steklo. Moja kartica je bila kupljena junija '99, datirana pa je celo z '98, tako da je možno, da se novejše kartice odpirajo / zapirajo drugače. S primerno velikim izvijačem, olfa nožem za začetno razmikanje obeh polovic ohišja ter zobotrebci za "podložitev" ohišja pri že razklenjenih zaklepih se da kartica odpreti lepo in brez poškodb ohišja.

Na TIV sta pri moji kartici dva ICja. Večji v PLCC44 je verjetno kateri od Philipsovih 8 bitnih kontrolerjev z vpisanim uporabniškim programom, odtod nestandardna oznaka ICja. Drugi IC je 3V Dallasov statični RAM. Tako kot so napisali tudi že predhodniki sem predvideval, da so v njem zapisani podatki, ki jih ne bi bilo pametno izgubiti, zato sem med menjavo baterije prek dveh žičk in upora na TIV začasno prispajkal pomožno 3V baterijo in jo po menjavi odstranil.

Baterijo originalne velikosti Panasonic BR3032 sem uspel najti najbližje pri www.reichelt.de po 1,75 EUR kos. Ob priliki, ko bom kaj naročal od njih, si jo bom seveda nabavil, do takrat pa sem začasno montiral manjšo CR2032. Izvedbo z lotnimi prikjučki, ki se jih da izrabiti z minimalnim popravkom, sem našel za ca. 2 EUR pri ASWO (AV Kolar) v MB. Zanimivo in precej večjo 3V Li baterijo velikosti 2450 sem videl pri Radiotonu (MB). Žal nima lotnih priključkov, tako da bi bilo treba za montažo s spajkanjem nanjo "privariti" žičke. V ohišju je dovolj prostora tudi za tako debelo baterijo, je pa treba malce "obrezati" oba plastična distančnika, ki držita originalno baterijo čvrsto med obema polovicama ohišja. Za učvrstitev oz. preprečitev vibriranja baterije neoriginalne velikost sem na pokrov ohišja prilepil košček penaste gume v vlogi "antivibratorja".

LP, Sandi

ABC_TIV.jpg
 Opis:
TIV v ohišju z novo manjšo baterijo CR2032
 Velikost datoteke:  68.15 KB
 Pogledana:  29 krat

ABC_TIV.jpg

Antivirbrator.jpg
 Opis:
"Antivibrator"
 Velikost datoteke:  45.99 KB
 Pogledana:  4 krat

Antivirbrator.jpg

Baterija_original.jpg
 Opis:
Originalna (stara) 3V Li baterija BR3032
 Velikost datoteke:  34.01 KB
 Pogledana:  5 krat

Baterija_original.jpg

Nazadnje urejal/a s56al Sob Sep 01, 2007 4:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Conrad naj bi imel te baterije - vsaj v katalogu imajo tudi CR2450 z lotnimi priključki..poglej...
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Conrad naj bi imel te baterije - vsaj v katalogu imajo tudi CR2450 z lotnimi priključki..poglej...

Kataloška koda 650522, 560mAh, videti je uporabna... Hvala za namig.

LP, S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni kaj...samo preveri dimenzije če ti gre v kartico..teoretično je fi 24mm in debeline 5 mm, ampak če je originalna 2032 (fi 20mm deb. 3.2 mm), potem se iz slike vidi da bi šla tudi večja notri. Oznake teh baterij so neposredne dimenzije - CRxxyy, pri čemer je xx premer v mm, yy pa debelina v mm.
V skrajnem primeru vzameš za eno manjšo...itak jo boš moral naročiti in počakati par dni da jo dobijo iz Nemčije, ampak to gre hitro.
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ni kaj...samo preveri dimenzije če ti gre v kartico..

Gre, prostora je dovolj, je pa treba nekoliko obrezati one bele distančnike, ki fiksirajo baterijo ko se zapre ohišje. CR2450 ima po datasheetu podobno kapaciteto kot originalna BR3032, tako da bi morala trajati...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, važna je samo napetost, kapaciteta pa...čim večja, tem dlje bo trajala kartica. Glede delovanja pa nima veze. Samo ne pozabit na stalno napajanje Twisted Evil
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi pa raje priključil na akumulator preko adapter.Nerodno bi bilo če vzameš ven za drug avto.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni