www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje temperatur in tlaka z PC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 17, 2007 11:59 am    Naslov sporočila:  sem poklical Odgovori s citatom

Sem poklical,
tista bolj hobby varianta, ki je dovolj precizna za pritisk v sistemu centralne kurjave pride tam grobo okrog 30.000.-Sit
Hm, ni mala malca, bo treba malo premisliti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 17, 2007 1:25 pm    Naslov sporočila:  Re: sem poklical Odgovori s citatom

Vilko, kolikšna pa je resolucija tistega senzorja za 30k sit? Bi lahko pokazal nihanje nivoja vode pri odprtem sistemu hišne centralne kurjave (cca. 12m višine) na 1cm natančno?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 17, 2007 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzorje izdeluje tudi Endress+Hauser, cene so verjetno še višje od Eltre...

Proizvajalcev bolj hobby zadev žal ne poznam...

Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 17, 2007 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlog za izdelavo tlačnega senzorja.

LP, Jani

neimenovana.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  29.74 KB
 Pogledana:  39 krat

neimenovana.JPG

Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 4:33 am    Naslov sporočila:  Iztok Odgovori s citatom

Iztok,

Citiram:
Vilko, kolikšna pa je resolucija tistega senzorja za 30k sit? Bi lahko pokazal nihanje nivoja vode pri odprtem sistemu hišne centralne kurjave (cca. 12m višine) na 1cm natančno?

ELTRA dela, kot sem videl na njihovi spletni strani, dva tipa,
eden cenejši, (30.000.-Sit) z natančnostjo 1% in drugi dražji z natančnostjo 0.2%.

1 cm na 12m je hudičevo zahtevna natančnost, se ti ne zdi?
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 4:36 am    Naslov sporočila:  Jani, Odgovori s citatom

Jani, hvala za idejo.
Prosim, da mi malo več poveš o uporovnem lističu, ki je na skici kot element pretvorbe sile v električno vrednost, kako izgleda, kje se ga kupi, v kakšnih gabaritih je, o tem ne vem nič.
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporovni listič hm Smile
Poznam delovanje, vse ostalo, kje se ga dobi, kakšen je, koliko stane, pa na faxu žal niso povedali Smile Saj vem najbolj pomembne stvari. Najboljše bi bilo, da napiše nekdo, ki je z njimi že delal.

LP, Jani[/quote]
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:56 am    Naslov sporočila:  Re: Iztok Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Iztok,

Citiram:

ELTRA dela, kot sem videl na njihovi spletni strani, dva tipa,
eden cenejši, (30.000.-Sit) z natančnostjo 1% in drugi dražji z natančnostjo 0.2%.

1 cm na 12m je hudičevo zahtevna natančnost, se ti ne zdi?

Po eni strani to niti ni takšna natančnost. Primer: v hiši imamo odprt sistem centralne z rezervoarjem na vrhu. Če bi želel nadzirat nivo preko pritiska, ki ne sme pasti za več kot 20cm pod max. je resolucija 0.01bar komaj zadostna ... to je le na vsakih 10cm razlike višine.

BTW, zadnjič sta me poiskala dva vodovodarja, ki sta želela imeti precizno tlačno stikalo po možnosti mehansko, ker elektronska po njunem mnenju niso dovolj točna oziroma imajo preveliko histerezo. Ker mehanskih pač nimam sem jima dal na test elektronskega z resolucijo 0.01bar in jima ga za nek vaški vodovod nastavil na 4 bare s histerezo 0.2 bara, ker sta pač želela kar veliko točnost. Po nekaj dneh sta se vrnila s prošnjo, da jima histerezo povečam na 0.5, ker "ta hudič čuti odpiranje vsake pipe v vasi posebej" ... Laughing
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma se mi valja en senzor tlaka 0 do 10 bar. Ohišje in membrana je iz nerjavečega jekla. Je brez vgrajene elektronike, tako da bi bilo potrebno dodati ojačevalnik.
Če te zanima mi piši na ZS.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ Iztok:
Tudi sam letos prehajam na odprt sistem CK-pac imam zalogovnik,ki ne prenese tlaka.
Ker se vedno velja,da je simpl tanar tabuls bom v "ekspanzijo" na podstresju vgradil ventil WC splakovalnika Shocked
Ta bo drzal najnizjo tocko nivoja,ko pa se bo voda segrela in s tem posledicno raztegnila bo pac sla preko najnizje tocke.Varovanje pred morebitno poplavo na podstresju bo zagotovila cev v zleb hise Very Happy

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@robert, tudi jaz imam nekaj podobnega. Ampak tukaj je konkretna debata samo o tlačnih senzorjih, ki bi jih vgradili na kotel in na njih opazovali nivo ... Wink ... drugih varijant nadzora in izvedb regulacije pa je itak še mnogo ... Smile
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zakaj pa nebi kar direktno meril nivoja? precej bolj enostavno - plovec z magnetom in reed stikala, pa direkt na mikrokontroler....
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
zakaj pa nebi kar direktno meril nivoja? precej bolj enostavno - plovec z magnetom in reed stikala, pa direkt na mikrokontroler....

Rolling Eyes zato ker debata teče o meritvah nivoja s TLAČNIMI SENZORJI in ne o plovcih, merilnikih razdalje od vode ...
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2007 3:52 am    Naslov sporočila:  IN Odgovori s citatom

In zato, ker so tudi zaprti sistemi centralne kurjave, kje plovcev ni kam montirati.
Nazaj na vrh
TIBET
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39
Aktiv.: 0.75
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No malo prej sem oddal pri IC-ju spisek za nakup materijala. Sprašujem Vas ali mi lahko kdo sprogramira PIC16F84-04/P? Rolling Eyes Glede na to, da sem delno lajik (TIV sem delal ko so bile v modi elektronke in tranzistorji) z elektroniko sem se ukvarjal v osnovni šoli in nekaj malega v srednji, me zanima :
-ali PIC-e sprogramiraš"univerzalno" ali po priloženem načrtu (glede na način uporabe)
-kateri program mi priporočate za moj namen in se ga da dobit na netu - free

Je kto pripravljen naredit to uslugo?
PIC pošlem po pošti z načrtom ali pa se oglasim če nisi predaleč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni