|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz bi dal vmes še en 20A rele, z 8A bo delalo, vendar ne prav dolgo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se pa še vedno zdi, da je 8A kontakt na releju dovolj. Kompresor tako ali tako ne štarta trenutno ampak z zakasnitvijo, pa tudi klime sedaj delujejo zvezno.
Če bi potrebovali tako velike varovalke (z a 4kW 20A) se mi zdi, da bi v starejših blokih s takšno porabo 3-4KW požgali marsikatero instalacijo in kurili tudi "pancarke". Tako pa je električna poraba za 4kW 1.08kW, kar pomeni 4.7A, ker naj bi pri gretju delovala kot toplotna črpalka.
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
8 amperski rele lahko napaja 1760 watno napravo. P = U*I = 8A * 220V = 1760 W.
Če še nisi nikoli montiral klima naprav: Za to potrebuješ specifične priprave (vakuumsko črpalko, manometre, rezala, momentni ključ,...). Samoinstalacija ne bo uspela.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snoopy Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko daš tudi SSR solid state relay, pa se izogneš slabostim navadnega releja.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, nisva se dobro razumela. Popolnoma razumem, da se črpalke, cevi, ... itd ne bodo kar same instalirale. Priznam, da tega res nisem še nikoli delal. Vse kar bi rad izvedel je v tem, kako so definirane moči na klimah. Klimo, ki je že zmontirana bi želel vkalplajti daljinsko preko stikala (releja). Tehničnio sem zadevo pregledal in je tak način mogoč. Zanimale so me samo moči naprave in sicer:
Če piše v prospektu, da je klima 3,2kW predpostavljam, da je to njena moč ohlajanja oz. gretja. Ker ima dober izkoristek in deluje kot toplotna črpalka, pa porabi manj električne energije kot je njena moč ohlajanja /gretja. (Ker črpa energijo toplote od zunaj preko zunanje enote)
Še vedno sem mnenja, da če piše:
Klima moč 3,2 kW,
vhodna moč 1.09kW,
da upoštevam ((1090W)P=U(230V)*I)>I=4,74A) za omrežno naspetost 230V, kar pa je bistveno manj od ((3200W)P=U(230V)*I)>I=13,91A).
Upam da sem s tem vprašanjem tudi že deloma odgovoril.
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, prav si si odgovoril. Za dimenzijo električnih delov (kabli, varovalke, releji) je pravi podatek vhodni električni tok klime. 3.3 kW ni električna moč grelca, ampak količina toplote, ki jo odda klima iz hladilnih (grelnih) reber. Tu gre dejansko za pretok vročega ali mrzlega plina in se v amperih ne da izraziti ali meriti.
8 amperski rele lahko napaja 1760 watno napravo. P = U*I = 8A * 220V = 1760 W > 1.09kW. Rele je primeren.
Nima veliko veze z vprašanjem o klimi:
Podatek o toku pri relejih je lahko rahlo zavajujoč. Če napajaš kakšno induktivno breme, se bodo zaradi iskrenja na kontaktih le ti hitreje izrabili pri nižjem toku, kot je nazivni. Če pogosto vključuješ, ali poganjaš iskreče breme, ne škoduje, če vzameš rele za večji tok.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odveč imam eno staro klimatsko napravo, ki je v enem kosu, namenjena montaži na okno (na eni strani greje, na drugi hladi). Čez zimo pa bi jo rad uporabil za ogrevanje delavnice, torej bi jo le obrnil, da je hladna stran zunaj, topla pa noter. Bo delovalo, ali lahko pričakujem težave, glede na to da ni namenjena za tako uporabo?
Obstaja kakšna kemikalija za odstranit mah in plesen iz hladilnikov?
Takole izgleda v razstavljenem stanju:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
92.6 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
podboj, moral boš paziti, da rebra na zunanji strani ne bodo preveč zmrzovala. Če se na njih nabere led, jih bo izoliral. To se mi zdi da bo edina težava.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno iz tega razloga (zmrzovanje zunanjega dela) novejše (beri dvodelne) klime delujejo samo do določene temperature - navadne mislim da do cca -5, inverter klime pa malo manj, -10. To so sicer približni podatki, kak mojster naj me popravi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom zmontiral, spomladi pa sporočim kako se je obneslo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51du Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2007 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Inverter klime imajo avtomatiko.
Če zamrzne zunanja enota pri -10, se naprava ustavi,za odtaljevanje si isposodi temperaturo od znotraj, ko opravi čaka, znova dela kot toplotna črpalka, po treh ciklusih se to več ne dogaja, ker je prostor že ogret ( v mislih imam C-407)
Izoristek glede minus temperatur si menda v Evropi upa razkriti le Daikinen ( nekako tako)me ne zanima kako se prav piše, je le predrag, ...
D-410 zmore pri nižjih temperaturah, nizko cenovni proizvajalci diagramov glede minusa ne podajajo. Previdno je molčati.
Dubi
Aja! R-22 ne bom komentiral!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2007 5:18 am Naslov sporočila: |
|
|
O Daikinu sam na netu nisem našel nič uporabnega, no, morda kakšna ruska stran (pisana "švasanim slovima")...
Imajo pa, kolikor sem razbral, že v osnovi slab izkoristek.
Iskal sem tudi podatke drugih klim (Toshiba, Fujitsu, Panasonic...) in na koncu našel le za Mitsubishi-je. Pa še to na se mi zdi neki avstralski strani.
(popravek pitkarske napače)
Nazadnje urejal/a MadMax Tor Okt 09, 2007 10:47 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2007 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Odveč imam eno staro klimatsko napravo,..., torej bi jo le obrnil, da je hladna stran zunaj, topla pa noter...
Obstaja kakšna kemikalija za odstranit mah in plesen iz hladilnikov? |
Vprašanje je, kakšen bo izkoristek okoli obrnjene klima naprave. Še posebej stare. Klime, ki delujejo kot toplotne črpalke so konstruirane za ta namen. Po mojem bo bolj učinkovito, če vzameš halogeno električno peč (20-40 euro). Vso energijo pretvorijo v toploto, grejejo precej daleč.
Rebra lahko čistiš z gospodinjskimi čistili. Razmaščevalec Trim je precej dober. Poškropiš in potem z nepremočnim vodnim curkom spereš. Premočan curek poškoduje (zvije) hladilna rebra. Slaba so tudi čistila, ki nažirajo aluminij. Postane hrapav in se gor še hitreje prilepi svinjarija.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Ned Okt 28, 2007 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem stestiral. V starejši hiši, kjer imam delavnico in v njej nihče ne živi sem med vrata delavnice montiral klimo, tako da je bila topla stran v delavnici, hladna pa na hodniku. Kmalu so začela rebra na hladni strani zmrzovati, čeprav je bilo na hodniku cca 10 stopinj. Na topli strani pa ni bilo pričakovanega efekta, zrak ki je prišel iz reber je imel cca 20-25 stopinj, zaradi pihanja pa me je še bolj zeblo kot pri ugasnjeni . Led se je nabral tudi na kompresorju. Bom raje nabavil električno peč, klimo pa bom uporabljal le poleti, le še očistit jo moram.
Izmeril sem tudi moč kompresorja, ki je cca 1500W.
Zanima pa me zakaj imajo stare klime slabši izkoristek kot nove? Je mogoče kaj povezano s plinom, s katerim je polnjena, ali le zaradi sabše izolacije?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strojnik Član

Pridružen-a: Tor 23 Okt 2007 21:22 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2007 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Boljši izkoristki so zaradi boljših kompresorjev (za isto opravljeno delo porabi men energije) inverterske tehnologije, ki dodeljuje kompresorjo vedno le toliko moči kolikor je potrebuje ter zaradi boljših plinov (410A).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni