www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Največja obremenitev el. ventila?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, dizajn sploh ni nekaj posebnega. Kaj takšnega bi lahko z nekaj truda naredil doma. Problem je le tesnenje med kroglico in ohišjem. Na skicah nima nobenih vzmeti. Ali to pomeni da mora biti ventil vedno pod napetostjo, da je zaprt?

Bi bilo zanimivo, če bi lahko kje dobil kakšen takšen ventil ...

Puško bi se dalo narediti s kakršnim koli ventilom (skoraj), največji problem je še dovajanje nabojev ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V .pdf-ju je na sliki spodaj narisan prerez. Plin vstopa s spodnje strani, kjer je navoj. Pritisk drži kroglico na gumi tesnilo, magnetna sila pa jo odmakne, da plin steče.

Zadeva zmore odpreti pri 60bar vstopnega tlaka. Cena je najbrž tudi vesoljska Rolling Eyes .
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BLABLABLA
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 20:15
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
V .pdf-ju je na sliki spodaj narisan prerez. Plin vstopa s spodnje strani, kjer je navoj. Pritisk drži kroglico na gumi tesnilo, magnetna sila pa jo odmakne, da plin steče.

Zadeva zmore odpreti pri 60bar vstopnega tlaka. Cena je najbrž tudi vesoljska Rolling Eyes .
LP,
Igor

Evo da ne vem kolk košta. Bom pogledu če je v rednem ceniku. Cena pomoje ne bo ravno vesoljska.

Je pa vesoljska v primeru ko je bil ventil uporabljen na satelitih, tam so bili material in tehnologija izdelave exotični.

Prodal pa nisem zato nobenga, ker je težko najti stranke, ki bi kaj takega rabile, potencialne stranke pa tudi ne vejo da kaj takega obstaja.

Sem pa mel en vzorec lani na sejmu energetika, pa sem ga mogu vrnit v fabriko.

Bom pa se drug teden mal informiru kako je s ceno in dobavo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi jasno kje vidiš prihranek? Količino porabljenega zraka ne moreš kar tako zmanjšat! Volumen (poraba) je določena s kalibrom (premerom) in dolžino cevi. Če boš omejil porabo, ti bo na koncu cevi kroglico zaviralo.
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, vem. Problem je, da sploh ne morem doseči meje (niti približno) kjer bi bilo zraka ravno dovolj. To pa zaradi počasnega odpiranja ventila. Cev ima volumen 14 cm3.
Dovolj bi bilo, da bi ventil spustil 15 cm3 zraka. Sedaj pa spusti skozi približno 50 cm3. (merjeno z balončkom na koncu cevi) Pa je elektronika nastavljena že na najmanjši čas, ko se ventil še odpira (ko se sliši udarec kotve ob drugi konec ventila).
Seveda pa bi bilo potrebno narediti nekaj meritev, da bi optimalno nastavil izhodno hitrost (odvisno od količine zraka) in porabo zraka (odvisno od hitrosti odpiranja ventila).

Ali morda kdo ve, koliko zdrži navadna jeklenka (aerosol sprej)? Nekje na internetu sem našel, da se ta številka giblje med 14,5 in 19,3 bar. Trenutno si upam napolniti do 8 bar.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo - torej se zadeve ne lotevaš naivno.

Mogoče ti bo kaj pomagalo:
Pred časom sem popravljal pištolo, ki se je zatikala. Problem je bil, da so jo verjetno mazali z različnimi sredstvi, ki so med seboj reagirala - želirala. Kar precej razmaščevanja in mehanskega čiščenja je bilo potrebno, da je zadeva vsaj za silo delovala.
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Jaz se tu držim načel, da čim manj mazati. Pri kupljenih puškah pa nimaš ravno izbire.

Še nekaj bi vas vprašal:
Imam ventil iz MAGNETIKE v Krškem.
Nisem prepričan, kaj tu pomeni vhod in kaj izhod? Trenutno imam P kot vhod, A kot izhod, zgornji izhod pa je blokiran.

Skica:

Izberi si kako drugo mesto, kjer bo slika res tudi vidna ! VolkD
Nazaj na vrh
BLABLABLA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="TECHNIC"]Zanimivo. Jaz se tu držim načel, da čim manj mazati. Pri kupljenih puškah pa nimaš ravno izbire.

Še nekaj bi vas vprašal:
Imam ventil iz MAGNETIKE v Krškem.
Nisem prepričan, kaj tu pomeni vhod in kaj izhod? Trenutno imam P kot vhod, A kot izhod, zgornji izhod pa je blokiran.

Skica:

V bistvu imaš v rokah en 3/2 potni magnetni ventil, pri katerem si blindiral zgornji priključek (da ti deluje kot NC varianta) ko imaš smer pretoka naravnost.
Glede tega kateri priključek uporabiš za vhod in katerega za izhod je načeloma za direktne ventile vseeno (varira samo pretok). Drugače pa pomeni P pressure, A ausgang, ampak kot sem že napisal to ni nevam kako pomembno. Pač porabiš tiste priključke ki ti najbolj ustrezajo in zadovoljijo tvojo funkcijo.

BDW Morda veš kako veliko luknjico imaš v sedežu ventila. Ta ti definira pretok in tlak ki ga je sposobna zapirati vgrajena tuljava. Večja luknjica večji pretok in manjši tlak zapiranja ventila in obratno. Luknjica je ponavadi od 1 mm na gor pa do max 4 mm (odvisno od proizvajalca ventila)
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Sem pred kratkim razstavil ventil. Luknjica je premera 2 mm.
Po tabeli iz magnetike je to 10 barov maksimalnega pritiska, Kv faktor pa je 1,8 l/min.

Po formuli iz strani "jakša ventili" pride pretok 0,7 l/sek za zrak. To je potem 7 ml v 10 ms. To potem ekspandira v 56 ml zraka?

Citiram:

Q......pretok [l/min]
Kv.....faktor iz tabele za posamezni ventil
p....razlika med vhodnim in izhodnim tlakom [bar]
p1.....izmerjeni tlak na vhodu v ventil [bar]
p2.....izmerjeni tlak na izhodu iz ventila [bar]
......specifična masa medija [kg/dm3] (za vodovodno vodo znaša 1)
Nazaj na vrh
BLABLABLA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo danes sem se pogovarjal s proizvajalcem na temo RRV ventila.

Okvirna cena je res vesoljska. od cca 500€ navzgor (neomejeno).

Polek vsega rabiš še specialno elektroniko za krmiljenje (kakčno nimam pojma, strojnik pač)

Menda je hec pri ceni v tem da se uporabljajo specialni magneti (kakšni spet ne vem) da se lahko sploh doseže tako velika frekvenca vklopov (100, 1000Hz).

Evo toliko zaenkrat. Če te še kaj zanima lahko nadaljujem poizvedovanje.
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem prebral ceno ... Shocked

Bom zaenkrat poskusil še injektorje v dizelskih motorjih. Kolikor sem gledal na internetu, imajo zelo majhen reakcijski čas (pisalo je le pod 5 ms). Zanima pa me kako je kaj s pretokom.
Nazaj na vrh
BLABLABLA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TECHNIC je napisal/a:
Ko sem prebral ceno ... Shocked

Bom zaenkrat poskusil še injektorje v dizelskih motorjih. Kolikor sem gledal na internetu, imajo zelo majhen reakcijski čas (pisalo je le pod 5 ms). Zanima pa me kako je kaj s pretokom.

Tud mene je cena mal (več) zmrazila. Vedu sem da nebo ravno poceni, ampak da izpod 500€ ni nič pa tud ne.

No če [slovenščina je zame španska vas] ne sem ti vsaj nakazal, da je kaj tazga možno.
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 13, 2007 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Malo sem testiral razne možnosti.

Najprej sem poskusil omejitev pretoka. Preprosto še eno objemko na dovodno cev. Testiral sem tako, da sem štel koliko nabojev lahko izstrelim, da še prebijejo karton. Številka je bila 35. Nič kaj spodbudno.

Nato sem poskusil odstraniti objemko. Enak test, rezultat pa 55 nabojev. Shocked

Ubistvu je jasno. Z objemko omejimo pretok, tako da tudi naboji na začetku nimajo neke velike hitrosti. Ko pritisk pade pod neko mejo, naboji ne prebijejo več kartona. Če bi v tistem momentu odstranil objemko, bi lahko izstrelil največ nabojev ...

Ker nabava novega ventila ne pride v poštev, v bližini nisem našel nobega električnega injektorja, bi poskusil zmanjšati maso kotve.

Ugibam, da je najlažje, če navrtam kotev. Kje naj naredim luknje? Kakšno luknjo naredim za začetek? Vzmeti ne bi menjal, ker tudi nimam podobne. Sicer pa če zmanjšam samo maso kotve, bi tudi moral biti nek rezultat, kajne?

Hvala za odgovore!

Ventil.jpg
 Opis:
Bi bilo takole vredu?
 Velikost datoteke:  3.04 KB
 Pogledana:  6449 krat

Ventil.jpg

Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Kotve še nisem uspel olajšati, ker se v notranjosti skriva še ena vzmet, katera pritiska na gumico, ki v ventilu tišči na zgornji izhod. Nikakor mi ni uspelo odstraniti te gumice. Najbrž je bila vgrajena od spredaj.

Iz medenine mi je strugar naredil "cracker" za uporabo s tem:

Ena bombica ima v sebi 4 litre didušikovega oksida, po domače smejalnega plina.
Tlak je seveda prevelik, da bi lahko bombico priklopil direktno na ventil.

Rabil bi neke vrste tlačni regulator.

Ali kdo ve, kje bi lahko dobil kaj takega?
Največji problem je vhodni tlak, ki je pri bombicah zelo velik ...
Če bi dal med bombico in regulatorjem cev z enakim volumnom, kot jo ima bombica, bi se tlak razpolovil. Če volumen povečaš 4×, je tlak 4× manjši in tako naprej.

Ko prideš do 400 ml jeklenke (kar je točno 40× povečava volumna), pride tlak 10 bar, ker je ravno prav za moj ventil. Ja, tako bom naredil. Wink Wink

Nekaj sem še pozabil povedati. Danes sem probaval narediti home-made RRV (rapid reaction valve), tak kot je na tistem linku, z eno kroglico. Vzel sem 6,5 mm kroglico iz ležaja, na eni strani 8 mm jeklena cevka, na drugi pa 8 mm plastična cevka z o-ring om na strani pri kroglici. Vse skupaj je šlo v cevko 10/8 mm, na katero je navita žica.

Tesni super, pri nizkem tlaku odpira. Problem nastane pri tlaku, višjemu od 1 bar, ko navitje preprosto ne more potegniti kroglice. Tudi pod 1 bar ni najbolje. Reakcijski čas je že nizek (pri 15 W na navitju) okrog 5 ms. Je pa zato pretok majhen. Če ne drugega, je vsaj naboj prišel iz cevi. Sicer z manj kot 0,2 J, ampak delovalo pa je. 0,2 J je za airsoft zelo malo. S sedajšnjim ventilom sem pri 8 bar dosegel 0,7 J.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povečevanje volumna se "lepo" sliši, ampak tlak upada naenkrat po vsem volumnu, zato bo večino časa tlak prenizek. V poštev pride regulator.

Kolikšen je tlak na izhodu tlačnega regulatorja (obstajajo tudi natavljivi) za gospodinjski plin ?
To je tista okrogla zadevica ki se pritrdi takoj za ventilom jeklenke, naprej gre pa gumi cev.
LP,
Igor

Edit: Po ponovnem preračunavanju začetnega tlaka v bombici, dvomim, da bi tisti regulator to zdržal Confused .

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni