|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bistvena prednost radiotelegrafije je v tem, da se preko etra prenaša bitna informacija. Signal je ali pa ga ni. Prednost je v tem, da je sprejem mogoč brez dodatnih koderjev ali dekoderjev, preprosto na sluh ob pravzaprav zelo zelo slabem razmerju signal/šum oziroma signal/motnje. Doseg take radijske zveze je zato precej večji in ob specifičnih pogojih je taka zveza edina možna.
Primer so recimo odboji od kapljic dežja v deževnih oblakih. Ali pa odboji signalov od kratkotrajnih ionizacij ozračja, ki nastanejo z vstopom meteoritov v ozračje.
Telegrafija v nasprotju z mnenjem nekaterih ne bo nikoli povsem izumrla. To je pač vrsta komunikacije, tako kot je vožnja z kolesom oblika prometa, ki še zdaleč ni najboljši in racionalen, a je mnogim dopadljiv. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jul 27, 2007 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
A niso bili prvi pri tej vrsti komunikacije indijanci? Sicer so oni imeli oblaček-pavza-oblaček generiran z dimom iz vlažnih drv in malce drugačnim pomenom znakov ... ampak vseeno ... bili so celo tako napredni, da je zadeva že takrat delovala brezžično ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pet Jul 27, 2007 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
A niso bili prvi pri tej vrsti komunikacije indijanci? Sicer so oni imeli oblaček-pavza-oblaček generiran z dimom iz vlažnih drv in malce drugačnim pomenom znakov ... ampak vseeno ... bili so celo tako napredni, da je zadeva že takrat delovala brezžično ...  |
Točno tako! Ta stavek je omenjen celo v knjigi (mislim da nekje na začetku) Priročnik za Radioamaterje . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51du Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2007 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podoben dekoder je bil objavljen v "Elektorju". Kit je prodajal Welleman. Meni se je zdel posrečen. Za DX ni bil, kar je umevno. Je pa z njegovo pomočjo prijatelj zaživel na CW-ju. So se pojavili še bolši računalniški programi za to početje, ampak škatlica je bila le majhna,z vgrajenim mikrofonom in zato praktična.
Kot je za radioamaterje značilno (in ostale, ki se ukvarjajo z elektroniko). Nekaj si moramo "zlotat" in svet je spet lep.
Aja, dekoder sem predelal, da sem s približnim žvižganjem tipkal na tekmovanju. Ponosen sem bil nad domislico, tudi prijatelji so mi čestitali. Čez 4 ure so mi odpovedale mišice in žvižgati več nisem mogel .HI!
LP! Dubi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni