www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Toplotna črpalka voda -> voda
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
P.S.
O sami porabi ter stroških bom napisal na koncu kurilne sezone. Montrial sem namreč števec obratovalnih ur. Po grobem izračunu naj bi bil strošek 4x manjši kot pri kurjenju z kurilnim oljem.

Zanimajo me stroški in poraba, katere naj bi opisal na koncu sezone, če se je že končala?
LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stanje števca nimam - sestra je ravno v tem trenutku na dopustu. Poračun za porabljeno elektriko je bil okrog 70. 000 sit. Črpalka je obratovala celo kurilno sezono drugo polovico ko je bila dovšena vsa avtomatika le na nižji tarifi. V višji tarifi se je po potrebi vključeval oljni kotel. V tem času je bilo porablenega nekaj manj kot 1000 l olja.
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2006 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, prosil bi te za kake sveže podatke o porabi in recimo o obnašanju zadeve v tem mrazu, ki ga trenutno doživljamo. Počasi se namreč odločam kam zmetati denar, ki ga še ni Wink), pa bi bila vsaka praktična izkušnja več kot dobrodošla.

LP
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2006 9:04 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Silvo kako si naredil izmenjevalec v vodi?
Imam enega kolega kis i je na en ''zanimiv ''način zamislil skladiščenje tople vode
Zgledalo naj bi tako:

-Nad enim doma narejenim kaminom naj bi montiral star a dober litoželezen radiator

-S tem radiatorjem naj bi segreval vodo v 2m3 cisterni ( iz te cisterne bi se preko zaprtega tokokroga ogrevalo talno gretje ( s termostatskim ventilom) in radiatorji

-ko bi ta voda presegla neko predpostavljeno temperaturo bi se vključila druga pumpa in odvzemala temperaturo in prečrpavala v velik 20m3 vode rezervoar.
ta rezervoar naj bi bil izredno dobro izoliran

-ponoči ko bi kamin ugasnil in bi temperatura prvega 2m3rezervoarja padla bi velika 20m3 posoda ohranjevala toploto potrebno za talno gretje in toplo vodo vi radiatorje.

Zanimivo samo je potrebno imeti malo več prostora (ni problem )

LP

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2006 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Satelitko, bom čez vikend stopil do sestre da jo malo izprašam. Zdi se mi, da je rekla ,da je lansko leto plačala ca. 80.000 poračuna elektrike. Sicer je čez leto plačevala normalni obrok.

lucca brassi,
Gre za kupleno črpalko voda-voda tehnohlad. Uprablja talnico, ki se črpa z hidroforjem (ca 1000-1500l/h)

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2006 12:59 pm    Naslov sporočila:  Re: re: Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:

-Nad enim doma narejenim kaminom naj bi montiral star a dober litoželezen radiator

-S tem radiatorjem naj bi segreval vodo v 2m3 cisterni ( iz te cisterne bi se preko zaprtega tokokroga ogrevalo talno gretje ( s termostatskim ventilom) in radiatorji

Po mojem to ne bo dobro. Star litoželezen radiator je kot prvo zelo težak. Težko ga je varno montirati na višino. Lito železo za radiator ni primerno, ker slabo prevaja toploto. Včasih so ga uporabljali zato, ker druge izbire ni bilo. Radiator bi moral biti aluminijast, ali iz tanke železne pločevine, da bo toplota čim prej prišla do vode. Pri litem železu je vprašanje, če bi vodo v tanku lahko segrel do uporabne temperature.

Sem v praksi videl razliko. Litoželezne radiatorje smo nekje kot črne živine tovorili iz hiše. Po vgradnji Al radiatorjev so bili prostori takoj topli. Železni pa so rabili uro, da so najprej sami sebe zagreli. Bo kdo rekel, ja, saj po tem ko peč ugasneš ti še dolgo grejejo. Ni tako. Proizvajalci radiatorjev pravijo, da mora biti toplotna prevodnost radiator-zrak čim manjša. Če je radiator po izklopu peči takoj hladen, je opravil svojo nalogo. Vso toploto je oddal v prostor. Če se radiatorji hladijo počasi, toplota cirkulira skozi peč in gre več toplote skozi dimnik v zrak.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2006 1:52 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Problem je tudi malo agresivnosti plinov kjer je Al občutljivejši, pa Al je dosti tog in znajo biti problemi hladno/vroče

Dodaten problem je tudi ne preveč ohladiti dimniških plinov da ne pride do kondenzacije smole v dimniku.

ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2007 3:14 pm    Naslov sporočila:  Toplotna črpalka Odgovori s citatom

Jaz tudi delam toplotno črpalko zrak-voda vendar ne vem kako zmogljiv uparjalnik naj kupim za 10 do 12kw moči.Ne vem kaj pomeni podatek 1kw pri T = 8K.Prosim za pomoč.

Hvala
ata
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2007 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če delaš napravo.moraš imeti verjetno kakšen načrt. V načrtu mora biti ta podatek. Če manjka, potem načrt ni dober. Podobno kot gravitacijski generatorji (načrtov cel kup, dela pa nekako ne).

1kw pri T = 8K (1 kW pri t=8 K) je verjetno moč, ki jo dobiš pri 8 stopinjah (kelvinih) toplotne razlike.

Jur
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2007 5:27 pm    Naslov sporočila:  Toplotna črpalka Odgovori s citatom

Kje bi lahko kupil za toplotno črpalko zrak- voda uparjalnik z ali brez ventilatorja za moč cca 12kw.

ata
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2007 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Empor ali Etis, oba iz Ljubljane.
Nazaj na vrh
s51du
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2007 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno pri vseh, ki se ukvarjajo z montažo in vzdrževanjem večjih klimatskih sistemov.

LP! Dubi
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 8:31 am    Naslov sporočila:  Toplotna črpalka Odgovori s citatom

Hvala za podatke.Sem dobil vse tehnične podatke ki jih rabim.Zanima me ali se lahko namesto enega večjega uparjalnika sestavi več manjših .Najprej sem mislil kupiti cenovno ugodno klimo in jo uporabiti za toplotno črpalko(kot izhodišče za izdelavo stanovanjskega ogrevanja) za grelec vode ampak sem se premislil ko sem videl ( znotraj ) poceni varianto .Če hočem in zelim imeti res efektivno toplotno črpalko rade volje sezem glede sredstev globlje v zep,namreč pretirano varčevanje ni dolgoročna nalozba. Toplotna črpalka za ogrevanje vode predelana iz klime ni toliko rizična(do temperature ambienta nad 5 stopinj c)za ogrevanje prostorov z topl. črpalko zrak- voda (pod nič stopinj zunanji zračni toplotni izmenjevalnik) bom pač moral kupiti ustrezne veliko drazje elemente(kompresor toplotni izmenjevalec ) ,bo pač sestavljanje trajalo dalj časa.Jasno mi je
zakaj so toplotne črpalke za ogrevanje prostorov sorazmerno drage napram klimi.
ata
Nazaj na vrh
lali12
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 20 Feb 2007 9:09
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred tremi meseci obnovil kotlovnico ( peč in toplotno črpalko ) in moram rečt, da sem presenečen nad delovanjem in izkoristkom toplotne črpalke
( črpalka je zrak-voda za sanitarno vodo ). Zdaj sem nabavil merilec porabe elektike in poročam po mesecu merjenja porabe. Nakup toplotne je strošek, vendar se po zdajšnih cenah elektrike še zmeraj splača.
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toplotna črpalka zrak/voda je dobra dokler je zunaj še sorazmerno toplo. COP toplotne črpalke je namreč odvisen od temperature zraka, ravno zato je voda/voda tako super, ker imaš vir s konstantno temperaturo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni