|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s5jst Član

Pridružen-a: Ned 02 Dec 2007 15:28 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.31 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:46 pm Naslov sporočila: CNC povezava s PC in omrežjem |
|
|
Pozdravljeni,
ker sem nov na forumu in se iz ne vem koliko postov nisem ravno preveč znašel (ja, tudi iskalnik mi ni dal odgovora), sem se odločil, da povprašam tukaj.
Moderator, če se ti zdi, da to spada drugam, prestavi...
Težava pa je ta, da sem se odločil izdelati CNC, izbral sem klasični, čim bolj enostaven načrt (http://www.liutaiomottola.com/Tools/CNCRouter.htm). Glede študijske usmeritve mi tehnika ne bo nagajala, probleme pa pričakujem z elektroniko
Razmišljam o nakupu krmilnika in koračnih motorjev v kompletu (cene so nekje okoli 150€) in tudi na linku je kar nekaj napisanega, ampak...kako vraga naj spravim skupaj računalnik, krmilnik, CNC? Kaj vse dobim zraven kompleta? samo kartico in motor za vsako os? Kaj mi potem še manjka da bo stvar delovala (ok, za napajanje vem). Nekako se mi zdi preveč simpl vsa štromarija.
Še nekaj; če cnc dela in se pač zgodi, da moraš nujno izklopit (gobica) in potem ponovno startaš napravo, kaj krmilnik ve kje so ostali motorji ali moraš spet nastavit nulo sistema itd.
Mimogrede, če največ mi bo povedala slikica kakšne žične solate za napravo
LP, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Običajno rabiš paralelni port na računalniku.
V programu (npr. Mach 2) nastaviš, kaj kateri pin pomeni.
Določiš pin za smer (direction) in pin za korak (step) za vsako os posebej.
Običajno je dober kar paralelni kabel za podaljšek (na obeh straneh DB25 konektor, en moški, en ženski), odvisno je, kakšen konektor ima gonilnik.
Rabiš še napajanje za gonilnik in zadeve povežeš.
Verjetno bo treba še kaj pospajkati na povezavi gonilnik-motorčki, kaj hujšega pa načeloma ni za pričakovati.
Razen, če nimaš paralelnega porta.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Deluje tudi preko PCI kartice ali mora bit "tapravi" LPT port? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s5jst Član

|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
se pravi razni gecko drive in stepperworld kit kompleti so skoraj Plug&play?
razen napajanja in montaže konektorjev... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.62 Kraj: PTUJ
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
spet ena dobra zamisel za cnc
kje boš kupil motorje?
pravzaprav kje se dajo kupit v sloveniji in po kakšni ceni (okvirno)? sem iskal po googlu pa nisem našel nič pametnega  _________________ "Nikoli ne veš, kaj imaš, dokler tega nimaš" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s5jst Član

|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2007 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem razmišljal kar o uvozu iz amerike...stepperworld ima dokaj nizke cene - za ca.150€ dobiš 1.5kg (60oz.) koračne motorčke in krmilnik.
Nisem se pa še pozanimal kako je s ceno...da ni še kakšen davek na davek na provinco, pa da pride pol vse skup nekam v 300€
BTW, če s igledal mojo priponko - jaz ravnokar preurejam skico za linearna vodila (če bomo uspel dobi kaj bolj poceni), k se mi zdi da drsanje po plati povzroča preveč upora. Tisti cnc ima namreč samo navojno palico, kot vodila pa služi profil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni