www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava avtomatske klime v avtu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Nov 2005 16:33
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 03, 2007 7:49 pm    Naslov sporočila: icon_warning Izdelava avtomatske klime v avtu Odgovori s citatom

Citiram:
Živijo!

V avto imam namen vgradit CAR PC, pa sem prišel do velikega problema. Ker nimam veliko prostora v sredinski konzoli, se moram znebit tistih stikal pa gumbov za gretje avtomobila (pozicija lopute za mrzlo-hladno, pozicija lopute za zračnike, stikalo za hitrost ventilatorja in stikalo za klimo) ker imajo med gumbom in loputo ˝zajlo˝ se jih moram znebiti, če hočem vgradit LCD v sredinsko konzolo. In zdej bi rabu eno vezje, da bi lahko krmilil položaje loput. Motorčke za premik loput imam od škode oktavije, so pa navadni motorčki 12V imajo pa še potenciometer, ki se premika skupaj z osjo motorčka. Zdaj me pa zanima, če je kdo to že delu in če ma načrt.

Jaz nočem imeti avtomatske klime, ste me narobe razumeli. Potrebujem tako vezje, da bom imel namesto zajle motorčke, motorček bi pa deloval tako:namesto gumba za gretje bi imel preklopno stikalo z desetimi pozicijami in ko bi stikalo premaknil bi se motorček prižgal za določen čas in mi premaknil loputo za 2mm.
Enako bi storil z loputo za pozicijo tračnikov.

Nazadnje urejal/a DADO ---1919 Sre Mar 26, 2008 10:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 03, 2007 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti motorčki se krmilijo iz modula za avtomatsko klimo, ki je kar obsežen. Le delček njegovih funkcij je krmiljenje tistih motorčkov loput in nadziranje njihovega položaja preko potenciometra, ki ga omenjaš.

Nekaj o takih pogonih piše tukaj: http://homepages.which.net/~paul.hills/Circuits/PowerServo/PowerServo.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70787.40

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 03, 2007 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2007 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to naredil z koračnim motorjem in temperaturnim senzorjem in mikrokontrolerjem.
Namesto gumba na zajlo pa sem montiral dve tipki za nastavitev temperature. Vse pa odčitujem na lcd-ju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
-=davor=-
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17
Aktiv.: 0.62
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2007 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam namen naredit podobno zadevo, o kateri sem se zanimal tukaj

Uporabil bom 2 modelarska servomotorja za premik zajl, ter vezje za brezstopensko nastavljanje moči motorja. vse skupaj pa bo krmilil eden od družine PIC procesorjev

... načrti in vsa dokumentacija so še trenutno v glavi

Kaj pri tebi ne bi bilo variante, da ti to zadevo krmili car pc?

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kje imajo avti vgrajene senzorje temperature za avtomatsko klimo?

Lp
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2007 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strobos je napisal/a:
Mene pa zanima, kje imajo avti vgrajene senzorje temperature za avtomatsko klimo?

V sprednjem odbijaču, vzratnem ogledalu voznika, morda še kje.

LP, Peter
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2007 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strobos je napisal/a:
Lp
Za zunaj je PPG78 napisal.
Notri ima C5 tipalo pod levim predalom (sopotnikova stran avta) in na armaturi, poleg ključavnice za vžig (na voznikovi strani).
Ima pa problem, če sta temperaturi nastavljeni različno, da ena stran pregreva, druga pa bolj hladi.
Najbolje je imeti en senzor na voznikovi strani, sopotnik pa naj se prilagodi. V avtu je namreč šofer glavni.
LP,
Igor

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2007 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabili ste na precej pomemben senzor sončnega sevanja, ki ima kar velik vpliv na intenzivnost delovanja klime.
Ponavadi se nahaja na armaturi med zračnimi režami tik pod vetrobranskim steklom.
Nazaj na vrh
stajerc007
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2007 21:28
Aktiv.: 0.02
Kraj: Cerkvenjak

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabili ste še na senzor vstopnega zraka ki je pri ventilatorju (ročna klima ga nima)
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stajerc007 je napisal/a:
Pozabili ste še na senzor vstopnega zraka ki je pri ventilatorju (ročna klima ga nima)

Da ali pa ne - mislim na pozabljivost. Smile

Moj avto tega senzorja nima kljub avtomatski klimi. To pa zato, ker je ta senzor že v sklopu BCja (board comp.) in ta posreduje podatek o zunanji temperaturi preko CAN-BUSa modulu klime.

Pri izgradnji takega sistema je obvezno treba uporabit še tlačni senzor plina v sistemu in poleg že prej omenjenih še dva temperaturna senzorja v izmenjevalcu ter izparjevalcu. Slednji je zato, da ne zmrznejo hladilna rebra - rešetka, preko katere se vpihava zunanji zrak v kabino. Vse to imajo tudi ročne klime.

In če smo že pri podrobnostih in krmiljenju loput je priporočljivo v takem AC sistemu dogradit še senzor za zaznavanje onesnaženega zraka - AUC senzor. Smile
Nazaj na vrh
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Živijo!

V avto imam namen vgradit CAR PC, pa sem prišel do velikega problema. Ker nimam veliko prostora v sredinski konzoli, se moram znebit tistih stikal pa gumbov za gretje avtomobila (pozicija lopute za mrzlo-hladno, pozicija lopute za zračnike, stikalo za hitrost ventilatorja in stikalo za klimo) ker imajo med gumbom in loputo ˝zajlo˝ se jih moram znebiti, če hočem vgradit LCD v sredinsko konzolo. In zdej bi rabu eno vezje, da bi lahko krmilil položaje loput. Motorčke za premik loput imam od škode oktavije, so pa navadni motorčki 12V imajo pa še potenciometer, ki se premika skupaj z osjo motorčka. Zdaj me pa zanima, če je kdo to že delu in če ma načrt.

Najbrž smo se narobe razumeli. Nočem narediti avtomatske klime, ampak se hočem znebiti ¨zajle¨ in namesto ¨zajle¨ uporabiti motorčke: namesto gumba bi uporabil preklopno stikalo z desetimi poziciami, ko bi stikalo preklopil bi se moral motorček premakniti za približno 2mm, podobno pa tudi za drug gumb le z manj območji.

Motorčke za premik loput imam od škode oktavije, so pa navadni motorčki 12V imajo pa še potenciometer, ki se premika skupaj z osjo motorčka.

Lp Dejan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2008 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:

... sopotnik pa naj se prilagodi. V avtu je namreč šofer glavni.
LP,
Igor

Ja, seveda! hysterical Še posebej če je ta sopotnik punca, žena, tašča, ali hči (starejša najstnica)
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2008 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
igo je napisal/a:

... sopotnik pa naj se prilagodi. V avtu je namreč šofer glavni.
LP,
Igor

Ja, seveda! hysterical Še posebej če je ta sopotnik punca, žena, tašča, ali hči (starejša najstnica)
hysterical hysterical hysterical hysterical hysterical
Saj se mi res smiliš...

DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A se nikomur tudi sanja ne, kako bi to naredil.
Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni