www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Monitor počrni (osivi) in se izklaplja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zerom
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 20:42
Aktiv.: 0.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 8:46 pm    Naslov sporočila:  Monitor počrni (osivi) in se izklaplja Odgovori s citatom

Lep pozdav vsem skupaj na forumu,

že nekaj časa me pesti naslednja težava. Monitor se čisto naključno izklaplja oziroma očrni. Če ga odklopim in vklopim s tipko
power se slika pojavi nazaj. Včasih je bilo to dovolj, zdaj se pa po tem postopku začne izlapljat in vklapljat, izmenično izredno hitro. Kot da bi bilo nekaj narobe s kontaktom (pa ni, že poskusil na drugih računalnikih itd. Vsaj v kablu in grafični ni problem). Nato spet osivi/očrni. Zdaj pa moram potegnit ven napajalni kabel in kabel za sliko. Nato vstavim nazaj napajalni kabel in nato kabel za sliko in če imam srečo bo za kake pol ure uro spet normalno delal.
Če pomaga, nekdaj se mi je na njem pokvaril napajalnik in sem dal popravit na garancijo. Aha pa še nekaj, zdi se mi da monitor malo slabo sveti. Ga imam bolj ko ne na full brightness.

Monitor je IIyama LCD 19". Do zdaj mi je služil res fajn im mi ga je ful škoda kar tako zamenjati.

A mi lahko kdo lepo prosim pomaga postaviti diagnozo?
Če pa je kdo, ki bi zadevo znal celo popraviti bi bilo pa sploh super.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali izgine slika, ko monitor potemni ali samo ugasne osvetlitev, slika pa je se vedno prisotna ? Uproabi baterijo (svetilko) ali poglej na dnevni svetlobi, ce imas monitor na kaksni zatemnjeni loakciji.
zerom
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Monitor se dobesedno izklopi. Vendar gori zelena lučka. Včasih se pa hitro izmenično preklaplja, vklop izklop vklop izklop in po določenem času spet ugasne s tem da lučka power sveti.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksen kabel za povezavo monitorja in racunalnika uporabljas (VGA oz. analogni del DVI-I ali digitalni del DVI-I) ?

Ce je povezava analogna, kaksno frekvenco osvezevanja priporoca proizvajalec tvojega monitorja (za mojega je recimo 60 Hz) in koliko imas dejansko nastavljeno in ali je to enako kot si imel prej, ko ni bilo nobenih tezav z monitorjem ?

Je video kabel morda mehansko poskodovan ?

Kako dolgo gori zelena lucka potem, ko slika enkrat izgine (par sekund ali prakticno neomejeno - npr. vec kot 10 minut) ?

zerom
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je prisoten ne glede na uporabljen kabel (VGA/DVI; trenutno DVI).

Prav tako sem se poigraval tudi z uporabljenimi frekvencami osveževanja in nič ne pomaga.

Trenutno je monitor priklopljen na drug računalnik z drugimi kablimi in drugo grafični. Problem ostaja.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Kako dolgo gori zelena lucka potem, ko slika enkrat izgine (par sekund ali prakticno neomejeno - npr. vec kot 10 minut) ?

zerom
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lučka sveti neomejeno. Kot da bi monitor zaštekal ali nekaj takega.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je cudno - ce bi bil zanic napajalnik, za katerega pravis, da so ga enkrat menjali, potem bi morala lucka eventuelno ugasniti (pri meni se to zgodi po kaksni minuti, ko se ispraznijo kondenzatorji). Napajalnik torej ni kriv oz. vsaj ne mrkne dokoncno.

Ce bi bila osvetlitev zanic, bi se vedno moral videti sliko. To bi se skladalo s tem, da gori zelena lucka (torej da monitor se vedno zaznava sync signala in ocenjuje da je signal v "legalni" locljivosti), ampak ti slike ne vidis, torej ne more biti osvetlitev.

Ce bi bila tezava z video signalom na analogni povezavi, bi lahko bila na ekranu crna slika (osvetlitev bi seveda delovala, kar se spet sklada s tvojim opisom). A ti pravis da je kabel OK in da uporabljas DVI kabel. Nisi sicer odgovoril na vprasanje ali je uporabljena digitalna ali analogna povezava, a ce bi bila digitalna, potem ne more biti tezava v video signalu, saj sicer ne bi svetila niti zelena lucka (monitor bi sel v rezim spanja in prizgala bi se oranzna).

Ali je torej zanic napajalnik do te mere, da deluje napol, ali je to kabel oz. kaksna od povezav znotraj monitorja (npr. konektor) in uporabljas analogno povezavo (za preizkus zamenjaj za digitalno, ki uporablja druge pine na DVI-I konektorju kot analogna - uporabi drug kabel in preveri, da konektor na monitorju nima poskodovanih pinov), ali je narobe kaj tretjega (defektna elektronika v monitorju, cesar ti ne bos popravil) ali pa vse deluje OK ... Izloci tiste dejavnike, za katere lahko sam preveris, potem pa spet na servis in zahtevaj, da preverijo tisto, cesar ti ne mroes (napajalnik, elektronika).

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali delajo nastavitve monitorja, ki so neodvisne od vhodnega signala Question
Nastavitev jezika, širine, višine, položaja (gor/dol/levo/desno), trapezne nastavitve, okroglost, svetlost, ...
Te stvari delajo?
Dostopne so samo s tipkami na monitorju.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zerom
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2008 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom preveril ali nastavitve delajo.

Glede napajalnika, ko mi je prvič crknil je bilo tudi tako, da je zelena lučka svetila v nedogled.

Kabel, ki ga trenutno uporabljam je dvi. Kot sem pa že povedal sem probal tudi analogni način pa ni razlike.

Če bi bil napajalnik mi ne gre v račun samo to, da moram še DVI kabel izklopiti preden, da monitor spet začne delovati? Confused
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2008 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je crknil prvi napajalnik, je ocitno crknilo se kaj - nesi monitor na servis in naj pregledajo elektroniko in napajalnik oz. kupi novega.
zerom
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2008 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...ok.

A je mogoče kak mojster s foruma, ki bi si upal zadevo pogledat recimo za eno
razumno ceno, oziroma, če kdo lahko predlaga kak ugoden servis?

Drugače pa hvala za vse poskuse. Wink
Nazaj na vrh
s57bat
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06
Aktiv.: 0.91
Kraj: Moste

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoj!

Modulcenter, OIC Trzin

l.p. Tomaž
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni