www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lambda sonda

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 6:00 pm    Naslov sporočila:  Lambda sonda Odgovori s citatom

Doma imam 3 lambda sonde, od tega sta dve montirane v različna avta (ena je v rezervi). Vse tri so enakega proizvajalca in enakega modela.

Dve od njiju, ko sta odklopljeni kažeta med 0,020V v prostem teku, do 0,80V ko na hitro dodam gas. Če je gas konstanten, je tudi napetost spet cca 0,020V. Ko sta priklopljeni na računalnik je napetost konstantno 0,005V

Ena pa kaže napetost 0,760V v prostem teku, premakne se do 0,85V ko na hitro dodam gas.

Katere delujejo? Tista ki ne kaže pod 760mV je montirana v enem avtu, pa ne vem a naj jo zamenjam ali ne, ker nisem siguren če sta prvi dve brezhibni.

Meril sem z navadnim multimetrom pri odklopljeni sondi od računalnika, porabe avta s sondo ki kaže 760mV pa ne vem, ker ga ne vozim jaz. Vse lambde so bile pri meritvi na delovni temperaturi

Prvi dve izgledata dokaj novi, medtem ko je zadnja precej porjavela.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je napetost lambda sonde ob pravilnem izgorevanju ca 0,45 volta. Se motim ?
Sicer imaš pa lambda sondo lepo opisano npr. na Wikipedii.

LP

podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja napetost bi morala varirat med 0V in 1V glede na vsebnost kisika. Če je lambda odklopljena računalnik prestavi motor v zasilni režim z bogato mešanico, da ne pokuri ventilov. Ne vem pa kaj se dogaja ko je priključena na računalnik. Bom preštudiral opis na Wikipediji, drugače pa bom šel eno novo lambdo nabavit, itak zmeraj prav pride.

EDIT: Glede na prebrano se mi zdi da sta prvi dve zanič. Bi pa moral z oscloskopom pomerit kaj se dogaja, ko je priključena na računalnik, ker je možno da multimeter ne zazana tako hitrih sprememb.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem našel če bo še kdo imel podobne probleme http://www.mr2.com/TEXT/O2_Sensor.html

Bom jutri probal z gorilcem. Zanimivo je, da pri mojem avtu z eno od prvih dveh lambd računalnik spozna lambdo in se motor drugače obnaša kot brez nje. Glede porabe pa spet ne morem nič reči. Na zadnje je bila 6,2L/100km (bolj kratke poti). Skrbi me da dela motor na siromašno zmes, ker je lambda precej bele barve.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2008 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Človeška neumnost res ne pozna meja

Čez noč sem dobil preblisk, da je kabel do sonde (avtomobilska instalacija)koaksialni, jaz pa sem meril napetost na oklopu, pri konektorju, kjer je bila izolacija pretrgana za 0,5mm

Pogledal sem še shemo mojega avtomobila in imel sem prav.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo pozno a vseeno. Pomeril sem napetost signala lambde in se spreminja tako hitro da se z digitalnega voltmetra ne da nič pametnega odčitat, načeloma pa je vrednost okrog 0,45V
Nazaj na vrh
robertores
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:45
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 1:18 pm    Naslov sporočila:  lambda sonda Odgovori s citatom

Napetost na lambda sondi mora nihati od np.0,4V do 0,800V,sprememba se mora poznati vsako sekundo,samo tedaj deluje pravilno.Če napetost stoji je lamda sonda v okvari ali slabo priključena na napajanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super, potem dela. Tudi poraba je pri meni po novem 5,8L. Sem kar malo začuden odšel z bencinske, glede na to, da sem večinoma tiščal gas do podna. (prej sem imel v avtu fergazer, po novem injection)

Pri drugem avtu pa jo bom moral zamenjati.
Nazaj na vrh
ebatis
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:05
Aktiv.: 0.20
Kraj: Vrtojba

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!
Odločil sem se da bom z multimetrom malo pregledal delovanje lambde.
Situacija je taka. Signal niha med 0 in približno 800mV vsako sekundo ampak v smislu da tudi če auto [slovenščina je zame španska vas] v prostem teku brez tikat gasa se vrednost zelo spreminja. Kot sem rekel vsako sekundo spremeni ampak iz 700 na 10 potem 550 potem 100 potem 800 potem 0 in tako naprej. Vse je v mV.
Zanima me za koliko signal niha če ne tikam gasa, ker tako močno nihaje se mi zdi malce sumljivo.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem prebral na to temo, mora napetost na lambda sondi v prostem teku zelo oscilirati, tako da je zgleda z njo vse ok.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni