www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

3,5" disk v prenosnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 12:35 am    Naslov sporočila:  3,5" disk v prenosnika Odgovori s citatom

Prej kot začnem brskat za pinoute, iskat konektorje itd me zanima če bi se dalo na prenosnika montirat 3,5" disk od klasičnega računalnika, s tem da bi naredil dodatno napajanje 12V, ki bi se vključilo ko bi disk dobil napajanje 5V? Bi se dalo na tak kabel spravit dva diska, en kot slave, drugi kot master?

Za kaj gre: Doma se mi valja en prenosnik P2 233, 32MB rama, 4GB diska, ki ima težave z monitorjem, pa bi ga uporabil v avtu za predvajanje glasbe z drugim diskom 40GB od klasičnega računalnika. Novega kupovat se mi zdi škoda, ker ne vem koliko časa bo preživel v avtu, klasičnih velikosti 30 in 40GB pa imam nekaj komadov doma.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sicer še nisem preizkusil. Vendar bi po moje šlo, kajti obratno deluje. Imam adapter za priključitev Malega IDE diska na klasičen IDE 3.5" in s tem adapterjem stvar dela popolnoma v redu.
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sem že poiskal pinout http://www.av8n.com/computer/htm/disk-pinout.htm
Je pa res enostavno, le še dvojno letvico nabavim, pa se lotim, verjetno bo tudi slave / master deloval, tako da bosta šla gor dva diska. Morda bom naredil enak adapter še za prenosnik, s katerega zdaj pišem, saj me moti počasnost 2,5" diskov, morda mi uspe 3,5" disk stlačit v prostor za baterijo (zdrži 30 sekund Wink ).
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 3:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No takole pa izgleda slika na prenosniku. Na desni strani je ravno tako en neaktiven del. Je kriv kabel do panela ali krmilna logika?

ekran.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.73 KB
 Pogledana:  14 krat

ekran.jpg

Nazaj na vrh
-=davor=-
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17
Aktiv.: 0.62
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ta zadeva mi je poznana, razlog je poškodba linij ki vodijo do ekrana.

moj stari laptop ima podobne težave

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2007 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klasični disk na laptopu normalno deluje.
Slika na displayu pa zelo verjetno pomeni napako v LCDjevsekem delu zaslona. Ni pa izključena napaka v video memoriji.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2007 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super, se bom kar lotil. Na srečo prenosnik lepo deluje napajan direktno iz avtomobilskega akumulatorja, tako da odpade switcher. LCD bo tako ali tako uporabljen le za odpravljanje težav in te anomalije ne bodo prevelika ovira.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam problem. Prejšnji teden sem končal adapter in težava je, da prenosnik ne zazna diska. Bios nekaj časa išče, a ne najde nič, tudi disk se nič ne oglasi. Poskusil sem z različnimi diski, kabli itd.

Pri testiranju so bili pini 41-44 v zraku. Zdi se mi da bi lahko bil problem v pinu 44, ker mi ni čisto jasno čemu služi. Poskusil sem ga spravit na gnd, pa ni efekta, na +5V nisem še probal.

Adapter sem sicer testiral na malo novejšem stroju (P3 750mhz). Hardwarska napaka na adapterju je izključena. Vsi pini gredo na pravo mesto in med njimi ni stikov.

Lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napaka na adapterju. Morda so pini prav zvezani, pa je okrog obrnjen. Ali pa disk nima prav nastavljenih jumperjev. Lahko manjka napajanje. Z kupljenimi adapterji ni bilo nikoli težav. V biosu nastavi autodetekt diska, če še ni. Če več različnih (dobrih) diskov ne dela, je problem v adapterju ali pri nepravilni priključitvi tega. Če si shemo našel na internetu, še ni nujno, da je prava. Poglej še na druge konce.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

)
jur je napisal/a:
Napaka na adapterju. Morda so pini prav zvezani, pa je okrog obrnjen. Ali pa disk nima prav nastavljenih jumperjev. Lahko manjka napajanje. Z kupljenimi adapterji ni bilo nikoli težav. V biosu nastavi autodetekt diska, če še ni. Če več različnih (dobrih) diskov ne dela, je problem v adapterju ali pri nepravilni priključitvi tega. Če si shemo našel na internetu, še ni nujno, da je prava. Poglej še na druge konce.

Jur

Jaz sem izdelal adapter, ki je obraten tistemu, ki se ga da kupiti v trgovini, torej za priklop 3,5" na prenosnik. Tistega za priklop 2,5" na standarden PC pa itak prodajajo v vsaki mesnici.

Priključeno je 100% prav, sem testiral, občutek imam da me zeza pin 44, a moram malo prebrskat po internetu, za kar pa trenutno nimam časa (izpiti).

Napajanje dela 100%. Disk sem priključil na star atx napajalnik s primerno obremenitvijo na 5V in 3.3V veji. Disk se zažene brez problema, le ne da cahna, da bi poskušal kaj prebrati / zapisati. Če kabel napačno obrnem (Zamenjana pina 1 in 40), se disk niti ne zaštarta.

Jumper je na master, avtodetekt je vključen. Naredil sem po pinoutu na vrhu te strani. Adapter ni neka huda znanost, pač kos obojestranske tiskanine v velikosti diska, na enem koncu je 44 pinski moški konektor z rasterjem 2mm, na drugem pa je tak moški konektor kot na matični plošči, nanj se natakne navaden 80 pinski kabel. Konektorja sta nataknjena na rob tiskanine (upam da razumete kaj mislim, lukenj v glavnem nisem vrtal Wink ) . Pini 41 do 44 imajo na TIV otočke, za morebitne žične prevezave, trenutno pa so vsi v zraku.

Lp
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa tvoj 3.5" disk dobi iz prenosnika 12V napajanje ? 2.5" diski delujejo [samo] na 5V ...
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajanje je zaenkrat čisto ločeno od prenosnika, s tem se bom kasneje ukvarjal, najprej moram ugotovit, zakaj ga ne spozna.
Nazaj na vrh
harpoon
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 9:23
Aktiv.: 0.52
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stari računalniki ne zaznajo diskov velikosti 30-40gb

priklopi gor kak star dis cca 4mb pa bo najbrž delalo

LP Mare
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V originalu je v prenosniku disk 20GB. Probal sem z dvema diskoma 10GB, pa nobenega ne zazna.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni