www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

''Armaturna plošča''
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jishimoari
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36
Aktiv.: 0.18
Kraj: Nemogoče določit

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 5:16 pm    Naslov sporočila:  ''Armaturna plošča'' Odgovori s citatom

Živjo!

Za seminarsko nalogo imam namen narest kontrolno ploščo za na armaturko pri avtu, ki bi vsebovala obratomir na LED diode + 'shift light', ki bi bila vezana na prvo rdečo ledico, poleg tega še števec obratov, ki bi mi prikazoval koliko obratov ima avto v tem trenutku (LED display), indikator akumulatorja (kolk je poln) in še kakšen inštrument, najraje števec temperature vode.

Vezje za na LED diode je tle gor, izbral bom najbrš unga na 30 ledic:
http://www.digitaler-drehzahlmesser.de/

Sedaj pa imam problem in sicer, ker števc obratov na številke bi dal poleg vezja na LED diode, da bi lahko imel isti ''senzor obratov'' (pač navitje na spodnjem delu špule) ?

http://www.josepino.com/pic_projects/index.php?tachometer2.jpc
ali
http://www2.arnes.si/~sspslavr/obratomer/obratomer.html

raje bi vzel sicer tistega, ki je enostavnejši, saj je manjši, ampak ne vem če lahko šteje iste impulze (ali napetost, ali karkoli pač) kot obratomir na LED diode, ali moram dat posebej senzor nekam drugam? Katerega bi izbrali vi?

Če pa ima kdo to že kombinirano, bi lepo prosil če mi lahko pošlje spisek elementov, tiskanino, shemo in ostalo, če ima še kaj poleg tega, prosim pa še če ima kdo kakšno shemo vezja za indikator temperature vode, na jo prilepi sem ali pa pošlje na PM.

Vse skupaj naj bi v avtu izgledalo nekako tako:

LP Jishimoari
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti še naredimo vse skupaj, potem pa izžrebamo enega, ki bo namesto tebe zagovarjal seminarsko?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jishimoari
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, sam rad bi zvedu par stvari in to so:
-ali bo vezje za prikaz obratov na LED diode zdržalo priključitev večih ledic na priključek od ene ledice,
-ali lahko na isti priključek priključim obratomir na LEDice in LED display,
-katerega od naštetih bi vi raje izbrali in zakaj - zaradi priključitve in nastavitev,
-ali ve kdo za kakšno vezje z merilcem temperature vode - na LED diode,
-ali je imel kdo v zvezi s katerim od teh vezij probleme

Pa uprašal sem če ve kdo še za kakšne instrumente za na armaturo - da ve za shemo in spisek elementov in prosil, če jo ima, da jo nalima tle gor.
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja brez mikrokontrolerja boš težko "prišel skozi".
Z uporabo le tega pa so stvari dokaj enostavne!
Pobrskaj malo po forumu. Glede podobnih stvari je bilo že ogromno napisanega!

Lp
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti nemec se je sicer rešil mikrokontrolerja ampak je stvar strašno zakompliciral (in podražil). Pa tako preprosto je frekvenco merit z MCUjem...
jishimoari
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej, zdej sem dobil vsa potrebna vezja, zdej pa sem našel sledeč problem in sicer ne vem mer konektorjev za kabel ki ima najmanj 54 žil. Povezat morem 'kontrlno enoto' z 'prikazovalnikom' (LEDice, display) in ne vem niti kater kabl nej vzamem in katere konektorje z njim, pa še mere za na vezje mi manjkajo (da vem na kakšni razdalji morajo bit nogice, zato vas sprašujem:

kakšen kabel naj vzamem (imam 54 priključkov za povezat),
kakšen konektor naj vzamem (2 moška, 2 ženska)
kakšna je postavitev nogic na vezju za le ta konektor

aja, prej sem [slovenščina je zame španska vas] oment, sem bol začetnik v tem, tako da mi ne zamert Embarassed
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ni "kontrolna enota" kar v "prikazovalniku"? A ni dovolj prostora?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je ploščica s prikazovalniki nad ploščico z elementi, potem ju najelegantneje povežeš z vrstno sponko, v "sendvič". Vendar boš na obeh ploščicah moral natančno zvrtati luknje. Lahko pa uporabiš ploščati kabel, kot pri diskih v računalniku - tudi konektor je na enakem principu kot vrstna sponka, ki sem jo omenil.
Nazaj na vrh
jishimoari
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel nekaj takega kot je v računalniku, samo ne vem kakšen je priključek na vezju - za naspajkat

Drugače pa, jaz bi imel kontrolno ploščo pod armaturo nekje, najbrš nad avtoradiem, prikazovalnik pa nad pepelnikom ali pa pred njem, tako da bo razdalje/kabla ene 20-30 cm.

Nazadnje urejal/a jishimoari Sob Feb 09, 2008 10:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabel se imenuje "flat", konektorji pa so "speedy".
Lp
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim, so "speedy" znani tudi kot "IDC"?
(saj govorimo o konektorjih, znanih iz npr. računalniških floppyjev in IDE diskov, CD pogonov... ?)
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, našel sem jih tudi pod imenom "header connector"

Lahko jih lomiš na poljubne dolžine.
Nazaj na vrh
jishimoari
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak konektor sem mel v mislih:

p.s.: oprostite zaradi slabe kvalitete, slikano z mobitelom
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

40 pinski speedy, IDC oziroma header connector.

Za na TIV imaš dvojno letvico pinov z rasterjem 2.54mm, kot jih je nekaj na sebaveh-ovi pripeti sliki.
Nazaj na vrh
jishimoari
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala za informacijo. Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni