www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

3G router
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vincenc
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 23 Sep 2008 11:52
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 12:19 pm    Naslov sporočila:  3G router Odgovori s citatom

Pozdravljeni strokovnjaki.

Sem tik pred tem, da se preselim v hiso, ki sva jo z zeno postavila in imenovala za "najin dom". Problem imam pri ( kaj pak ) telekomu slovenije, ki se mu zdi neportebno investirat v karkoli drugega kot navadne klicne linije. Vse sirokopasovne kapacitete so bojda zasedene in prijazno mi je bilo razlozeno, da njihovi plani siritve ne vkljucujejo tega, da bi jaz karkoli o tem moral vedet.

Hisa, v kateri vsa trenutno je od starsev, cca. 300m vidne linije stran, ki pa ze vrsto let ima adsl. Oba z zeno sva tehnika in imeti remote dostop do sreznikov je absolutno obveza.

Kaj mi je storiti?

Gledal sem Ericsson W21 3G router, ki se mi zdi dokaj v redu opcija. UMTS signal pri nas je sicer dokaj slab, a vseeno obstojec. Z Zunanjo +5dB anteno bi brzkone lahko bilo samo boljse.

Kaj pa kaka direkcijska WiFi povezava do hise, ki ze ima ADSL? Bi tudi bila opcija? Ima kdo kaksne izkusnje ali vsaj linke kjer bi si lahko tako postavitev ogledal?

Hvala za vas cas in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gledal sem Ericsson W21 3G router, ki se mi zdi dokaj v redu opcija.

Ta isto zadevo sem si zaželel včeraj in jih ni več, tako da sem vzel Novatel Wireless Ovation MC930D, res škoda da sem zamudil.

LP
Božo
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam wireless link do druge hiše. Če je 300m vidne linije, potem bodo problemi samo med snežnim neurjem, ali če kakšen zeleni možic pristane vmes Very Happy

Dve usmerjeni anteni - osmici ali yagi in ustrezna oprema.
UMTS bo verjetno precej dražji.

Kaj pravijo pa ostali ponudniki xDSL dostopa? Kabel za telefon (parico) imate?

p.s. Kraj = ?

S56RGA
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33
Aktiv.: 1.59
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi 2x Linksys WRT54GL po ceni okrog 55 eur
Zamenjaš firmware z kakim drugim, naprimer openwrt ali ddwrt.
Konfiguriraš na novo in povečaš moč.
Z originalnimi antenami (če se ruterja vidita med sabo oziroma je vmes kak tanjši zid) bo na razdalji 300m sigurno delovalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cena teh routerjev je cca 45€ po komadu Smile In verjemi mi da mora (če je le vidna razdalja) delovati brez težav.
Nazaj na vrh
vincenc
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 23 Sep 2008 11:52
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za hitre odgovore.

Parice se nimava, ker brez opcije sirokopasovnega dopstopa mi parica ne predstavlja nic razen se ene potrebe po stemanju stene Smile

Najblizja centrala je menda: Mekinje nad Sticno

Glede UMTS-a je pa tako, da bi lahko kompenziral prakticno vse stroske, ki bi si jih naredil tako, da brzkone niti neb' bilo tako zelo drago. Osali ponudniki so vsi zgolj odmev Telekoma.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, T2 res še nima svoje centrale v Stični... Preverjeno TU.

Prosim, popravi svoj Kraj v profilu. Je v veliko pomoč.

PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

WiFi je prav neverjeten, kar se razdalje tiče.

Pred tremi leti sem postavil eno povezavo na razdalji 1 km in deluje v vseh pogojih (na vsaki strani antena "dvojni bi-quad"). Še ko je veter precej nagnil eno od anten, se povezava ni prekinila.

Sam iz podobnih Telekom razlogov ne morem dobiti ADSL in imam sedaj 3.5 km dolgo povezavo z anteno z ojačenjem 11 dB (S/N okrog 13 dB, 11 Mbps povezava).

Nobenih skrbi, na 300 m mora delat, če je le vidna razdalja. Anteni pa bosta morala seveda biti zunaj hiše.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Manawydan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 23 Sep 2008 16:18
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Sam imam podobno tezavo. Imam vidno linijo ( okoli 500m ) do mamine hise, ki sem ji, ko sem se tam zivel, uredil adsl in Wifi. Sedaj sem "na svojem", brez net-a.

Gruntam, da bi od mame do sebe uredil dostop s pomocjo zunanjih anten, le nisem siguren ce latho dva WiFi router-ja medsebojno komunicirata tako, kot, da je en podrejen drugemu kot default gateway, a vseeno delujeta toliko samostojno, da imata vsak svoj dhcp. Se pravi svoj router bi nastimal zgolj kot nek access point do ta drugega in pol naprej po kablu omrezil vse svoje racunalnike, morda celo napravil nekoc en damac wifi s pomocjo switcha.

Mi lahko kdo prosim svetuje ali je taka namestitev sploh mozna?

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolegu sem pred letom nastavil tako, da mu dela WiFi okrog hiše (prvi router) in okrog vikenda (drugi router), med objektoma dobrih 300m, seveda vidne linije.

Hardver je 2x Linksys WRT54GL z DD-WRT firmwarei in zunanjimi antenami.
500m mora še vedno vleči brez problema, saj je omenjenemu pri vikendu za silo delalo že direkt na prenosnika, preden sva oživela tadrugi router.

Po vseh mukotrpnih Googlanjih in zatrjevanju mnogih "pametnih" znancev, kako enostavno je to nastavit (nobeden pa ni imel jajc priti in zadevo nastavit, ponujenemu plačilu navkljub...) sem našel za moje pojme res uporabno razlago oziroma navodilo.
Sicer je spisana za Tomato firmware, a dejansko neke razlike ni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 2:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Manawydan je napisal/a:
Gruntam, da bi od mame do sebe uredil dostop s pomocjo zunanjih anten, le nisem siguren ce latho dva WiFi router-ja medsebojno komunicirata tako, kot, da je en podrejen drugemu kot default gateway, a vseeno delujeta toliko samostojno, da imata vsak svoj dhcp. Se pravi svoj router bi nastimal zgolj kot nek access point do ta drugega in pol naprej po kablu omrezil vse svoje racunalnike, morda celo napravil nekoc en damac wifi s pomocjo switcha.

Ni tako zelo preprosto, ker vecina routerjev preusmerja promet samo preko enega specificnega porta. Tvoj plan deluje ob naslednjih predpostavkah:

1: Mama im ADSL in router, ki ima wireless anteno za lokalni segment omrezija. Ali je tam uproabljen DHCP ali ne, ne igra nobene vloge.

2: Tvoja nova bajta ima router, ki premore brezzicni vmesnik na WAN portu. To je lahko racunalnik z brezzicno omrezno kartico (najcenejsa resitev) ali denimo namenska dostopna tocka, prikljucena s kablom v WAN port namenskega routerja.

Vse skupaj je nesmiselno, ker lahko skoraj identicno funkcionalnost dosezes z uporabo dveh brezzicnih dostopnih tock, ki delata v bridge nacinu. Zakaj bi dodajal se eno komponento, ce ni treba, razen ce se ti doma valja kaksen star PC z brezzicno mrezno kartico ali ce na vsak nacin zelis imeti svoj segment omrezija izoliran od maminega (prednost tega bi bila morda malenkost hitrejse delovanje, saj broadcast paketi in ARP in podobna sara ne grejo cez mejo segmenta) ?

Manawydan
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor MadMax, bom sel pogledat ta link.

Sokrat, kako bi pa lahko tako namestitev napravil v briding nacinu? Imas morda kak link, ki bi mi ga lahko priporocil?

Hvala za vajino pomoc.
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej malo dd-wrt firmware. Tam je mogoče izbrati takšen način dela, da je WLAN vmesnik prestavljen na WAN stran routerja. Seveda lahko v tem primeru računalnike na router priklopiš le s kablom.
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wireless bridging je primeren za povezavo ene same naprave, takoj ko je pa na drugi strani več računalnikov, znajo pa hitro biti problemi.

Bolj primerna opcija za povezavo dveh omrežij je WDS, ki ga podpirajo 'alternativni' firmware-i (dd-wrt, openwrt, ...).

LP!
Nazaj na vrh
Manawydan
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm..., u bistvu mi se nekaj ni cist jasno. Se pravi, ce uporabim dva wrt-ja za narest bridge, se pravi da na lokaciji #2, ne bo mogoce imeti wireless mrezo po default-u. A to bi se dalo pol resiti z enim navadnim Access Pointom, ki je kabelsko vezan na wrt #2?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni