www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Še ena stara televizija
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 8:43 pm    Naslov sporočila:  Še ena stara televizija Odgovori s citatom

Še tole sem našel na podstrešju poleg radija savica.

A kdo mogoče ve, približen letnik?

IMG_2028.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  625 KB
 Pogledana:  14 krat

IMG_2028.JPG

IMG_2030.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.24 MB
 Pogledana:  12 krat

IMG_2030.JPG

IMG_2032.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  983.76 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG_2032.JPG

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če je še aktualno, letnik je nekje med 1959 -1965. Identične televizorje sta izdelovala tudi Ei Niš in Iskra. Vsi po Philipsovi licenci.

Bolj točno ali gre nekako za letinik okoli 1960 ali bolj proti 1965 pa vidiš po usmerniku. Če ima vgrajeni 2 usmerjevalki PY 82, je starejša različica, če pa ima polprevodniško diodo, pa pa novejša različica. Sicer je marsikatera starejša izvedenka dobila "upgrade" na novejšo varianto, ampak vsaj podnožji sta ostali in potem lahko sklepaš.

Ali TV še deluje? Bili so namreč noro trpežni in za daanašnje čase nedosegljivo kvlitetno narejeni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, prižigal ga še nisem saj se bojim da bo in potem Brick wall

Bom pogledal kako je noter sestavljeno.

Nazadnje urejal/a Jule Čet Feb 12, 2009 8:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zažigalec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19
Aktiv.: 0.87
Kraj: Vipavski Križ (blizu)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj vse nimate vi doma ko bi tud jaz meu kaj tazga starga. Drgač pa tud mene zanima če še deluje Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zažigalec je napisal/a:
kaj vse nimate vi doma ko bi tud jaz meu kaj tazga starga. Drgač pa tud mene zanima če še deluje Very Happy

Tako je, če imaš starega očeta ki nenehno špara in kaščo, na katero vse to spravlja. Very Happy

Jaz sem tudi tak. ne morem pomagat. Vse šparam.

Že ko sem bil majhen, so mi bili naprimer nekateri avtomobilčki tako všeč, da se z njimi nisem igral in sem jih šparal, dokler jih nisem prerasel. Very Happy

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Tako je, če imaš starega očeta ki nenehno špara in kaščo, na katero vse to spravlja. Very Happy

Jaz sem tudi tak. ne morem pomagat. Vse šparam.

Že ko sem bil majhen, so mi bili naprimer nekateri avtomobilčki tako všeč, da se z njimi nisem igral in sem jih šparal, dokler jih nisem prerasel. Very Happy

Še en tak! Dobrodošel v klub !

Upam, da imaš dovolj veliko kaščo, garažo, skedenj, dvorišče,....

p.s.: V spalnico si pa ne upam.

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zažigalec je napisal/a:

Imam eno od Ei Niš, Kristal Electronic Luxe, če te zanima. 61 diagonala, sicer ni na elektronke, ampak vse s polprevodniki - šasija T1, ampak nazadnje ko sem še igral videoigrice na njej, je vse delovalo.

Imam pa še vgradni radio Ei Niš - Ideal IC5 Automatic. Tega pa zlepa ne dam. Not talking
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko boš TV odprl in ga spihal, poglej če sta varovalki v redu (1.6 in 0.4A). Nahajajo se na škatli VN transformatorja.

Če so tudi žični upori na vrhu škatle z VN transformatorjem v redu (so najšibkejša točka in posledično njihovo pregoretje pogosta okvara tega TV), bi vseeno predlagal, da pred vklopom elektrolite v usmerniku ponovno formiraš, lampe pa najprej počasi ogreješ z variakom.

Če narediš vse to pred prvim pravim vklopom, kaj hujšega ne bi smelo biti.

Aja še to, zadeva ina sano VHF kanalnik.

Za sprejem na UHF rabiš UHF tuner (ni važno kateri, samo, da dela in mu je možno spreminjati kanale). MF izhod tunerja priklopiš preko transformatorja impedance (iz 75 ohm koaks na 300 ohm simetrično) na antenski vhod TV.

Na TV nastaviš kanal 2 ali 3 in potem z UHF tunerjem izbiraš kaj boš gledal. Če tuner premore S band boš imel na razpolago še kabelske kanale.

Če tuner prebavi in v pal signal dekodira tudi dvb-t pa še digitalno TV.

Edino barve bodo samo odtenki med črno in belo. Very Happy
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:

predlagal, da pred vklopom elektrolite v usmerniku ponovno formiraš, lampe pa najprej počasi ogreješ z variakom.

Tega pa ne zastopim kaj naj bi pomenilo oziroma kako bi to naredil Very Happy Seveda se ne spoznam na lampe. zaenkrat ni nobene potrebe, da bi jo prižigal, enkrat pa jo bo treba.

Tudi tisti radio ki sem ga prilepil v drugo temo bo treba enkrat vklopit.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elkote, ki so dolgo niso bili v uporabi, je priporočljivo formirati, da dobijo nazaj kapaciteto in jih ne raznese pri vklopu.

To se naredi tako, da se jim počasi viša napetost na njih in pri tem kontrolira tok. Začneš v tvojem primeru, ko imaš 350V z nekaj 10V in potem napetost počasi dvigaš do nazivne., gre cel dan, ampak je vredno. Formiral pa boš itak vse elkote v usmerniku naenkrat, saj so preko uporov povezani med sabo.

Priporočljivo je v tem primeru pobrati ven vse lampe, da se prepreči hlasna emisija, ki jim škodi. Če na lampah ni oznak, jih označi, da jih boš vrnil na prava mesta! Seveda preden jih populiš ven, preveri ali razpored na sašiji odgovarja razporedu na nalepki!

Ko veš, da elkoti držijo napetost veš, da te vsaj za elektrolite nima preveč skrbeti.

Za lampe pa, odklopiš usmernik in lampe vrneš v TV na njihova mesta. Z variakom počasi povečuješ napetost na 220, tako, da se lampe počasi segrejejo. Naj traja vsaj pol ure, preden dosezeš nazivno napetost. Na nazivni napetosti jih pustiš kakšne 15minut in potem postopoma spet znizaš napetost na 0.

Če narediš oboje, si precej zmanšal možnost kakšnih bednih okvar, ki so nastale zaradi dolgoletnega nedelovanja.

Lahko pa samo vklopiš in upaš, da ne bo hudega, vendar osebno bi raje šel po daljši poti. Tudi avto, ki ni vozil par desetletij, ne potegneš iz garaže in se z njim odpelješ na morje.
Nazaj na vrh
elektronik007
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 18:19
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali si televizor že usposobil za uporabo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem ga nič prižigal, ker se nažalost na elektronke ne spoznam, ne znam jih ogrevati, ne znam zbujati elektrolitov. Da bi pa kar direktno priklopil, pa se mi ne zdi smiselno. Škoda televizije.
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Nisem ga nič prižigal, ker se nažalost na elektronke ne spoznam, ne znam jih ogrevati, ne znam zbujati elektrolitov. Da bi pa kar direktno priklopil, pa se mi ne zdi smiselno. Škoda televizije.

Vse je enkrat prvič. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 01, 2009 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Vse je enkrat prvič. Wink

Res je.

@Jule

Poglej na nalepko na notranji strani zadnjega pokrova televizorja. Poišči, če sta med elektronkami tudi 2 komada PY 82 (ne PY 81 ali PY88, ena od teh dveh je vsekakor) in sporoči, če sta ali nista.

Toliko, da vem katero shemo naj ti pripnem. Potem ti bomo že povedali kako naprej.

Ti TV imajo nekje med 300 in 400 elementov in vem, če samo pogledaš notri brez sheme, je kar hudo.

Ko imaš enkrat shemo, pa vidiš, da je zadeva pravzaprav zelo enostavna, težava je edino, ker ni TIV in je zato vse skupaj v 3D.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noter ni nobene PY82, je pa ena PY81
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni