www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Svedri za TIV
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 9:55 pm    Naslov sporočila:  Svedri za TIV Odgovori s citatom

Rabi bi svedre za TIV. Premera nekje 0.5mm. Ima kdo kaj izkušenj s tem v sloveniji? Lahko kdo priporoči kakšno trgovino v Ljubljani?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz to običajno kupim na semnju v Pordenone.
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.lpkf.si/

lp, Jože.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boš rekel, da sosedje prodajajo dobre svedre?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ! Dovolj dobre!
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo tudi boljši.
http://www.reber.si/svedri/index.htm

Za začetek in za bolj malo uporabe so tisti s sejma dovolj dobri, za kaj več uporabe pa se kmalu opazno skrhajo in v primerjavi s HAM svedri ne zdržijo tako dolgo. Za začetnika, ki več svedrov polomi kot skrha, vsekakor priporočam nabavo cenejših, čeprav slabših svedrov, ker profi svedri so dragi da glava peče.
V vsakem primeru pa priporočam uporabo kvalitetne vrtalke in čeprav imate nekateri dobre izkušnje z raznimi Interdiskont verzijami in podobnimi, odločno odsvetujem uporabo takih vrtalk, sem preizkusil mnogo vrtalk, rezultat pa je močno v prid proxxon in tudi dremel vrtalk.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do sedaj še nisem zavrgel svedra zaradi iztrošenosti. Ocena je, da sem z enim svedrom naredil največ preko 8000 lukenj. Potem pa sem ga zlomil. Za lom sem bil kriv sam, oziroma moja nerodnost. Pri demontaži ni je sveder padel z rok.
Podobno je z ostalimi, ki sem jih polomil.
Nekateri niso prestali testa vrtanja v aluminij, spet drugi, ker sem prehitro premaknil ploščico.

Povedati moram, da so sedaj praktično nisem vrtal na CNC. Situacija bo v bodoče precej drugačna. Poročanje torej sledi.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je, kot praviš. Sveder se prej zlomi, kot pa skrha. Seveda 10000 lukenj za tak sveder ni nič in če dobro premisliš, je nekaj 100 lukenj samo na eni ploščici, tako da 10000 lukenj lahko tudi z ročnim vrtanjem dosežeš v enem dnevu.
Tudi jaz še nisem skrhal svedra, zlomil sem ga, ko sem neprevidno odložil vrtalko iz rok tako, da se je mize dotaknil najprej sveder ... zlomi pa se lahko tudi, če je podložna deska že pošteno naluknjana in se sveder, ko pride skozi ploščico, nekako zagozdi v luknji, če so luknje zamaknjene. Seveda se prej zlomijo drobni svedri, kar je manj kot 0,9 ali 0,8 so že precej drobni in zato občutljivi, čeprav se tudi z 0,5 svedrom da lepo vrtat, tudi po 2 ali 3 ploščice naenkrat. Pri vrtanju se sveder lahko zlomi tudi zaradi nekvalitetnih ležajev vrtalke.
Za aluminij svedri niso primerni, ker je aluminij premehak in se sveder v luknji zagozdi z izvrtanim materialom. No, zagozdi se lahko vsak, vendar krhek sveder tega ne zdrži, HSS pa brez problema, če se ne zagozdi preveč. Za aluminij obstajajo posebni svedri in / ali posebna tehnika vrtanja.
Karbidni svedri so namenjeni za vrtanje laminata tiskanih vezij, ki je trd in zahteva še trše svedre. Manjši je premer svedra, višji morajo biti vrtljaji. Prenizki vrtljaji so eden izmed vzrokov za lomljenje svedrov med vrtanjem.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
...z raznimi Interdiskont verzijami in podobnimi....

Saj vem, da je tole letelo name. Kaj morem če Kitajci naredijo dober stroj in potem pozabijo da se mora vpenjalna glava tesno prilegati. Bom si šel pa jutri ogledat Proxxona in kakšne so cene.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
... zlomi pa se lahko tudi, če je podložna deska že pošteno naluknjana in se sveder, ko pride skozi ploščico, nekako zagozdi v luknji, če so luknje zamaknjene..

Jaz za CNC in ostala vrtanja že dolgo uporabljam ostanke linoleja. Ker je linolej mehak, se ne bo zlomil, ko sveder prevrta pertinaks in se znajde v polovici prej izvrtane luknje.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Pon Mar 19, 2007 11:25 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, hvala za linolej idejo.
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na priloženi prvi sliki je razvidno, zakaj se lomijo svedri. Ko prevrtamo pertinaks, lahko sveder delno zadene na staro luknjo v podlogi. Če je podloga iz tršega materiala (odpaden pertinaks, trd les,.. ), bo sveder zavil proti luknji in ga bo zlomilo. Če je podloga mehka, bo sveder brez škode odrezal material. Linolej je ravno prav trd, da so luknje v pertinaksu z ostrimi robovi. Če je podloga premehka, se tik pred prevrtanjem pretinaks odkruši in luknja zgleda grdo.

Na drugi sliki je primer slabo zvrtane luknje. Do tega pride če sveder ni dovolj oster, ali če je podlaga premehka (vrtanje v zraku). Z dobrim svedrom se za podlago lahko uporabi navaden karton od embalaže. Pri kartonu mene moti papirni prah, zato ga ne uporabljam.

Jur

podloga.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  7.41 KB
 Pogledana:  9323 krat

podloga.JPG

slaba_podloga.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.92 KB
 Pogledana:  9316 krat

slaba_podloga.JPG

Nazadnje urejal/a jur Pon Mar 19, 2007 11:49 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Em, lahko vsaj nekateri ostanete malo bolj na temi. Oz. da ne bom težil ... če lahko še kdo priporoči kakšno trgovino... sicer pa postaja zanimiva debata Very Happy
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš trgovino z svedri: www,lpkf,si (pošljejo po pošti).
Svedri so dragi, vendar se z pravilnim ravnanjem NE lomijo. Pri vrtanju v nesteklene laminate trajajo v neskončnost. Svedri imajo steblo 3mm ali 3.175 mm (1/8 cole).

Svedre iz Bau* in podobnih tgovin lahko za resno delo pozabiš.

Jur
Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 4.00
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Em, lahko vsaj nekateri ostanete malo bolj na temi. Oz. da ne bom težil ... če lahko še kdo priporoči kakšno trgovino... sicer pa postaja zanimiva debata Very Happy

Lahko pa kontaktiraš tega gospoda Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni