www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z diskom
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ker sem se ravno tukaj tako vehementno in oh in sploh pametno razpisal, bom umm, ... kot opozorilo sebi in drugim, napisal še nekaj:

Moj dragi Maxtorjev 60-gigabajtnik je prejšnji teden v starosti okrog 4-ih let popolnoma brez opozorila in nadvse hitro preminul. Kriva je verjetno elektronika.
Pr**ec hu**čev je vzel s sabo dobra tri leta dokumentacije, dela in raziskovanja, če drugih malenkosti niti ne štejem.
Ker sem smatral, da bo disk preden bi crknil, vsaj kaj zajamral, varnostnih kopij za vse pomembne stvari nisem imel.

Nauk: Varnostne kopije so dobra stvar...

PS: Je pa na pogled še vedno lep... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat še? Twisted Evil
Sam imam ravo zato vgrajena dva diska. Eden je za Backup podatkov. Pa kakšno kramo, ki je ni škoda.

Djurodrljaca:
Si siguren, da disk in naredil samo samokalibracije? Kakšni jo delajo kar pogosto, zamo "mukanje" diska ob tem opravilu pa je precej čudno in ga lahko mimogrede zamenjaš za kaj drugega.

Mislim, da sem enkrat na IBM-ovi strani celo našel posnetke tega "mukanja"

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče si spregledal, ampak ta tema je nastala septembra 2004.

Tisti disk mislim da še imam nekje pospravljenega, vendar je problem, da so se takrat začeli podatki kvariti in sem moral nekatere stvari na novo posneti oz. zbrisati. Se spomnim, da mi ni hotel pri direktx.exe pokazati ikonce in tudi ni delala inštalacija, tako da sem moral to na novo posneti, so bile pa še nekatere druge stvari.

Sem se pa nekaj naučil iz tega dogodka, ko sem pred kratkim kupil nov disk (300GB) sem dal stari disk čim višje, novega pa čim nižje, tako da je med njima razmaka kakšnih 20 cm, da ne bi slučajno še ta crknil. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik, si popolnoma prepričan, da se stvari ne da več rešiti?

Jaz sem podatke že reševal tako, da sem imel kable napeljane v hladilno skrinjo !

Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik če so ti podatko res veliko vedni si probaj zrihtat isto elektroniko od diska in samo zamenjaj če misliš da je to problem! Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik, dobronamernim odgovorom navkljub je tvoja najboljsa moznost najbrz res hladilna/zamorzovalna skrinja + hitro ukrepanje.
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešiti se da verjetno vse, vprašanje je koliko bi mi za to računali... Rolling Eyes
Ko bom imel čas se bom res malo poigral s kakšno hladilno skrinjo in podobnimi tehnikami, pa bom videl kako bo.
Glavno je da smo zdravi, hehe.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 17, 2006 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne bo šlo s skrinjo, obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov iz pokvarjenih diskov, a so cene kar visoke

Lp
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 18, 2006 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik, če najdeš enak disk poskusi zamenjati elektroniko, meni je uspelo.
V službi mi je pred kratkim crknil Maxtorjev disk star 2 leti! Za razliko od Umnika je pred tem enkrat "zakašljal", tako da sem naredil backup. Ko ga je pobralo sem imel cca. 1 mesec dela brez backup-a. Zadevo sem rešil (na srečo) tako da sem iz enakega diska prestavil elektroniko na svoj disk in uspešno rešil vse zadeve. Na srečo sta bila kupljena dva enaka računalnika, sedaj je bolj v strahu sodelavec ki nima "rezervne" elektronike.
Zanima me kaj crkne pri elektroniki? Slabo vezje smo še enkrat poslali skozi peč za spajkanje (da se še enkrat pretalijo vsi hladni spoji) in ni bilo nobenega efekta.

Kakšen disk oziroma katera firma ima trenutno najmanj problemov z kvaliteto?

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2006 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za rešitev podatkov je najbolje vzeti elektroniko od enakega delujočega diska in jo priviti na okvarjen disk. Elektronika od podobnega diska ne bo v redu, ker ni enaka. Če z to novo elektroniko ne bo delovalo, kaže bolj slabo. Če se disk ob vklopu ne zavrti, pomeni to preveliko trenje v ležaju, ali pa na plošče prilepljene glave. V tem primeru primemo disk v roko, in ga rahlo zavrtimo okoli navpične osi. Zaradi inercije bodo plošče vztrajale v mirovanju in trenje bo premagano. V redkih primerih pomaga hlajenje elektronike diska. V hladilniku se takoj nabere kondenzat, zato je boljše hlajenje z plinom. CO2 iz gasilskega aparata je prava stvar. Z aparata je potrebno sneti ročnik, tako da piha plin neposredno iz cevi. Ventil je potrebno odpreti čisto malo, tako da ven pride samo plinasta faza primerne temperature.

Jur
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2006 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, res hvala za odzive, vendar se bom reševanja lotil šele kasneje ko bom imel čas, ker sedaj je bolj kriza... Niti resno poizkusil še nisem. Ga bom še nekaj časa gledal, da si zapomnim: Varnostne kopije so dobra stvar Wink

Drugače pa se plošče (za)vrtijo, drugega odziva kot v bios-u Primary (Secondary) Master (Slave) disk fail pa ne dobim.
Če imam disk priklopljen se Win 98 niti ne postavijo (XP nisem še probal), stvar kar crkne sredi postavljanja. Linux na CD-ju (Slix- varianta knoppix) se mi ne postavi ker ne more mountat particije.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne preveč poizkušati z zagonom sistema. Normalni (win_xx, linux,...) operacijski sistemi vedno ob zagonu pišejo po disku. Če je problem z diskom, lahko ob zagonu povozijo še uporabne podate.
Pokvarjen/sumljiv disk je vedno dobro priključevati kot sekundarni (nonboot) disk.

Jur
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LiveCD distribucije Linuxa ne pisejo po disku, ker nimajo tam kaj iskati, saj ne morejo avtorji pricakovati, da bo vsak racunalnik npr. imel ze od prej narejeno swap particijo ali kaj podobnega. Berejo - da, pisejo - ne, ce ne gre za kaksno obskurno cudo.

Umnik: Tisti del o "Linuxu, ki se noce postaviti" ni najbolj jasen - ali to pomeni, da se LiveCD noce pognati do konca ? V tem primeru uporabljas butasto ditribucijo, saj bi se moral celoten sistem pobrati v ramdisk in/ali se zaganjati s CDja (torej bi bil v RAMu samo kernel in root fs).
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linux s CD-ja bi rad se preden se sploh postavi, mountal vse particije, da jih potem kasneje lahko uporabljas. In ker particij s starega diska ne more mountat poizkusa v neskoncnost. Res bolj butasto. Saj verjetno obstaja moznost izklopa te funkcije, vendar se nisem preveril katere parametre lahko uporabim ob bootu.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi drugo distribucijo (meni je precej vsec instalacijski CD od Slackware-a, ki sicer ni "LiveCD", ima pa potrebna orodja za ogled tezav in morebiten backup na drug disk ali drug racunalnik po mrezi Laughing ).

Ce disk nekako spravis do mene, ga lahko tudi jaz pogledam in poskusam pospraviti podatke na varno, bi pa to raje pocel preden je dokoncno unicen, ce se zdaj res se nekoliko odziva Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni