|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ker sem se ravno tukaj tako vehementno in oh in sploh pametno razpisal, bom umm, ... kot opozorilo sebi in drugim, napisal še nekaj:
Moj dragi Maxtorjev 60-gigabajtnik je prejšnji teden v starosti okrog 4-ih let popolnoma brez opozorila in nadvse hitro preminul. Kriva je verjetno elektronika.
Pr**ec hu**čev je vzel s sabo dobra tri leta dokumentacije, dela in raziskovanja, če drugih malenkosti niti ne štejem.
Ker sem smatral, da bo disk preden bi crknil, vsaj kaj zajamral, varnostnih kopij za vse pomembne stvari nisem imel.
Nauk: Varnostne kopije so dobra stvar...
PS: Je pa na pogled še vedno lep...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat še?
Sam imam ravo zato vgrajena dva diska. Eden je za Backup podatkov. Pa kakšno kramo, ki je ni škoda.
Djurodrljaca:
Si siguren, da disk in naredil samo samokalibracije? Kakšni jo delajo kar pogosto, zamo "mukanje" diska ob tem opravilu pa je precej čudno in ga lahko mimogrede zamenjaš za kaj drugega.
Mislim, da sem enkrat na IBM-ovi strani celo našel posnetke tega "mukanja" _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče si spregledal, ampak ta tema je nastala septembra 2004.
Tisti disk mislim da še imam nekje pospravljenega, vendar je problem, da so se takrat začeli podatki kvariti in sem moral nekatere stvari na novo posneti oz. zbrisati. Se spomnim, da mi ni hotel pri direktx.exe pokazati ikonce in tudi ni delala inštalacija, tako da sem moral to na novo posneti, so bile pa še nekatere druge stvari.
Sem se pa nekaj naučil iz tega dogodka, ko sem pred kratkim kupil nov disk (300GB) sem dal stari disk čim višje, novega pa čim nižje, tako da je med njima razmaka kakšnih 20 cm, da ne bi slučajno še ta crknil.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik, si popolnoma prepričan, da se stvari ne da več rešiti?
Jaz sem podatke že reševal tako, da sem imel kable napeljane v hladilno skrinjo ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik če so ti podatko res veliko vedni si probaj zrihtat isto elektroniko od diska in samo zamenjaj če misliš da je to problem!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik, dobronamernim odgovorom navkljub je tvoja najboljsa moznost najbrz res hladilna/zamorzovalna skrinja + hitro ukrepanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešiti se da verjetno vse, vprašanje je koliko bi mi za to računali...
Ko bom imel čas se bom res malo poigral s kakšno hladilno skrinjo in podobnimi tehnikami, pa bom videl kako bo.
Glavno je da smo zdravi, hehe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne bo šlo s skrinjo, obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov iz pokvarjenih diskov, a so cene kar visoke
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Umnik, če najdeš enak disk poskusi zamenjati elektroniko, meni je uspelo.
V službi mi je pred kratkim crknil Maxtorjev disk star 2 leti! Za razliko od Umnika je pred tem enkrat "zakašljal", tako da sem naredil backup. Ko ga je pobralo sem imel cca. 1 mesec dela brez backup-a. Zadevo sem rešil (na srečo) tako da sem iz enakega diska prestavil elektroniko na svoj disk in uspešno rešil vse zadeve. Na srečo sta bila kupljena dva enaka računalnika, sedaj je bolj v strahu sodelavec ki nima "rezervne" elektronike.
Zanima me kaj crkne pri elektroniki? Slabo vezje smo še enkrat poslali skozi peč za spajkanje (da se še enkrat pretalijo vsi hladni spoji) in ni bilo nobenega efekta.
Kakšen disk oziroma katera firma ima trenutno najmanj problemov z kvaliteto?
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2006 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Za rešitev podatkov je najbolje vzeti elektroniko od enakega delujočega diska in jo priviti na okvarjen disk. Elektronika od podobnega diska ne bo v redu, ker ni enaka. Če z to novo elektroniko ne bo delovalo, kaže bolj slabo. Če se disk ob vklopu ne zavrti, pomeni to preveliko trenje v ležaju, ali pa na plošče prilepljene glave. V tem primeru primemo disk v roko, in ga rahlo zavrtimo okoli navpične osi. Zaradi inercije bodo plošče vztrajale v mirovanju in trenje bo premagano. V redkih primerih pomaga hlajenje elektronike diska. V hladilniku se takoj nabere kondenzat, zato je boljše hlajenje z plinom. CO2 iz gasilskega aparata je prava stvar. Z aparata je potrebno sneti ročnik, tako da piha plin neposredno iz cevi. Ventil je potrebno odpreti čisto malo, tako da ven pride samo plinasta faza primerne temperature.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2006 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, res hvala za odzive, vendar se bom reševanja lotil šele kasneje ko bom imel čas, ker sedaj je bolj kriza... Niti resno poizkusil še nisem. Ga bom še nekaj časa gledal, da si zapomnim: Varnostne kopije so dobra stvar
Drugače pa se plošče (za)vrtijo, drugega odziva kot v bios-u Primary (Secondary) Master (Slave) disk fail pa ne dobim.
Če imam disk priklopljen se Win 98 niti ne postavijo (XP nisem še probal), stvar kar crkne sredi postavljanja. Linux na CD-ju (Slix- varianta knoppix) se mi ne postavi ker ne more mountat particije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne preveč poizkušati z zagonom sistema. Normalni (win_xx, linux,...) operacijski sistemi vedno ob zagonu pišejo po disku. Če je problem z diskom, lahko ob zagonu povozijo še uporabne podate.
Pokvarjen/sumljiv disk je vedno dobro priključevati kot sekundarni (nonboot) disk.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
LiveCD distribucije Linuxa ne pisejo po disku, ker nimajo tam kaj iskati, saj ne morejo avtorji pricakovati, da bo vsak racunalnik npr. imel ze od prej narejeno swap particijo ali kaj podobnega. Berejo - da, pisejo - ne, ce ne gre za kaksno obskurno cudo.
Umnik: Tisti del o "Linuxu, ki se noce postaviti" ni najbolj jasen - ali to pomeni, da se LiveCD noce pognati do konca ? V tem primeru uporabljas butasto ditribucijo, saj bi se moral celoten sistem pobrati v ramdisk in/ali se zaganjati s CDja (torej bi bil v RAMu samo kernel in root fs). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Linux s CD-ja bi rad se preden se sploh postavi, mountal vse particije, da jih potem kasneje lahko uporabljas. In ker particij s starega diska ne more mountat poizkusa v neskoncnost. Res bolj butasto. Saj verjetno obstaja moznost izklopa te funkcije, vendar se nisem preveril katere parametre lahko uporabim ob bootu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi drugo distribucijo (meni je precej vsec instalacijski CD od Slackware-a, ki sicer ni "LiveCD", ima pa potrebna orodja za ogled tezav in morebiten backup na drug disk ali drug racunalnik po mrezi ).
Ce disk nekako spravis do mene, ga lahko tudi jaz pogledam in poskusam pospraviti podatke na varno, bi pa to raje pocel preden je dokoncno unicen, ce se zdaj res se nekoliko odziva  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni