www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Protokol komunikacije Seltron D2->DD2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.54
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Zakaj se sploh še ukvarjate s takimi bedaki, ki jim ni mar "pet posto" za stranke?
Hvala za informacijo - ko bom opremljal bodočo hišo, se jih bom na daaaleč ognil.

Imaš prav, te dni sem se malo intenzivnejše po Netu sprehajal (Google: Central heating + protocol). Regulatorjev imaš cel kup s standardnimi protokoli, kateri omogočajo priklop razno raznih ventilov, senzorjev, alarmnih central in seveda tudi računalnika, s katerim zelo enostavno spreminjaš nastavitve regulacije, zajemaš podatke in le te analiziraš.........
In s tem, da je pri večini support popolnoma drugačen kot pri Johe-ju. Zadeve so odprte, jasne in seveda tudi cenejše.
Nekateri pozabljajo, da že zdavnaj nismo več za železno zaveso, ko smo se slinili po raznih tujih katalogih (Rim, Burklin....)

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Je že kdo dobil obljubljeno?

Jaz sem, kak mesec nazaj.
Vmesniku je priložen tudi RS232-USB pretvornik, ampak za zanesljivo povezavo na daljši rok je treba uporabit kar native COM port na PCju.

Priložen SW je tudi še hroščat, ampak vsaj začeli so.

Zadeva ima pomoje velik potencial, ampak le ob boljšem sodelovanju proizvajalca z advanced userji.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:24 pm    Naslov sporočila:  Ja Odgovori s citatom

Jaz sem pa seltronica vrgel v odpad in naredil svojo kontrolo s senzorji, releji, ki vklapljajo črpalke, obračajo mešalni ventil, GSM-SMS komunikacijo za upravljanje in nadzor delovanja (Sploh ni tipk na napravi, samo LCD) . Uporabnik ima lahko vsako uro dnega svoj režim, ki ga spravi v urnike, ima 6 urnikov, tri za toplo vodo, tri za ogrevanje, ti trije pa so urnik-delovnik, urnik-vikend, in dnevni urnik, ki je enak ali vikendu ali delovniku, če ga uporabnik za danes ne spremeni. A,ja, tudi ultrazvočni senzor nivoja olja v cisterni imam, in vse to mi javlja na GSM.
Sledi nadgradnja, -pisanje dnevnka na MMC kartico.

Razlog, da sem zavrgel seltronica je, ker ni razpoznal, da je mešalni ventil v skrajni legi. Uporabnik, je navil program do skrajnosti, in naprava je stalno 'odpirala' mže odprt mešalni ventil, da je začel jokati in cviliti, in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo sklopka umrla.

Seveda je, če računam, to dražja varianta, a saj sem amater in to delam ljubiteljsko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mešalni ventil bi moral imeti samodejni izklop, ko pride v skrajni položaj, na kar ta trapasta elektronika računa.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj kupljeni to (izklop v skrajni legi) imajo, razen če ni bilo zmontirano z zamikom, da je prej dosegel mehansko skrajno lego ventila.

vilko,
poveš/napišeš kaj več o UZV senzorju nivoja?
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:51 pm    Naslov sporočila:  Danes Odgovori s citatom

Danes sem odprl električni del mešalnega ventila, ker smo nekaj predelovali in sem ga moral ponovno priklopiti. Ha! Vidim, da ima končna stikala, torej je monter narobe vezal! No, jaz ju sedaj ne rabim več, ker na osnovi temperatur (merim vse tri temperature) ugotovim, da je mešalni ventil skoraj v skrajni legi in potem ga v to smer ne krmilim več. To mi dela že kar dolgo in v zadovoljstvo.
Sin nekaj hoče predelat in narediti dve stanovanjski enoti, in imam v prihodnosti spremembo projekta: dva mešalna venitila, dve obtočni črpalki za radiatorje, tako da bosta oba stanovalca vsak po svoje regulirala temperaturo, naprava pa bo beležila ma MMC kartico, za koga kuri kotel. Seveda to ne bo popolnoma natančno za delitev stroškov. Za to bi moral imeti kalorimetre, ali vsaj vodomere, ki mi dajejo impulze za pretok vode, potem bi kalorije lahko izračunal sam mikrokrmilnik na osnovi razlike temperatur.

Aha, Nekaj sem se igral z merjenjem razdalje z različnimi variantami UZ načrtov, a brez zadovoljivega uspeha. Potem pa sem imel priliko, da sem dobil UZ senzor SFR04 (poglej na gugla!) in dela odlično. Merim razdaljo nivoja k.olja do senzorja in iz tega izračunam, koliko cm je olja.
Nazaj na vrh
mivano
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 12:57
Aktiv.: 0.02
Kraj: Semič

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
zanima me, ali ste uspeli razvozlat Seltronov protokol?
Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 11:17 pm    Naslov sporočila:  Re: Danes Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Danes sem odprl električni del mešalnega ventila, ker smo nekaj predelovali in sem ga moral ponovno priklopiti. Ha! Vidim, da ima končna stikala, torej je monter narobe vezal!

No tole kar si danes napisal , sem ti jaz hotel povedat že zadnjič, pa se mi je nekako nelogično zdelo, da nisi tega vedel, da imaji vsi elektromotorni pogoni končna stikala, nekateri tudi po štiri - eden za končno lego, drugi pa za moment, če prvi zataji ali če se kje kaj zatakne.

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 11:24 pm    Naslov sporočila:  Re: Danes Odgovori s citatom

Nace je napisal/a:
No tole kar si danes napisal , sem ti jaz hotel povedat že zadnjič, pa se mi je nekako nelogično zdelo, da nisi tega vedel, da imaji vsi elektromotorni pogoni končna stikala, nekateri tudi po štiri - eden za končno lego, drugi pa za moment, če prvi zataji ali če se kje kaj zatakne.

Pravzaprav bo kmalu 3 leta, kar je Vilko to zapisal Mr. Green
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj 3, res....
pa še spotoma: nimajo vsi elektropogoni teh stikal...vsaj včasih jih niso imeli. Ko je instalater meni vezal sistem je moral iti v trgovino motorni pogon zamenjat, ker tisti, ki sem ga dobil zraven seltronovega krmilja NI imel končnih stikal, niti dodatnega za izklop/vklop črpalke (to je bilo že davno, krmilje pa še analogno). Sreči je bilo blizu, pa še tip je poznal prodajalce tam tako da so mu brez problema zamenjali.
Lahko da dandanes res imajo vsi ta stikala, kar je tudi nekako logično.
Aja---štiri stikala imajo zato, da lahko na četrtega priklopiš črpalko, da se le-ta ustavi, ko je ventil zaprt, ne pa zaradi kakšnega dodatnega varovanja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Nace
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 11:57 pm    Naslov sporočila:  Re: Danes Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Nace je napisal/a:

Pravzaprav bo kmalu 3 leta, kar je Vilko to zapisal Mr. Green

Imaš prav, ampak sem jaz malo bolj prisoten na forumu malo več kot eno leto zaradi zdravstvenih težav, ragistriran uporabnik pa bolj na začetku.
Sem pač tak, da se mi včasih tudi ne zdi na kakšne banalne stvari odgovarjat.
Vilkota spoštujem glede njegovega znanja in se mi je res čudno zdelo, da tega ne bi on vedel.
Drugače povedano tudi jaz nisem kakšen vseved in se mi je že tudi večkrat zgodilo, da sem se z Brick wall da nisem prej bolj premislil ali vsaj koga vprašal kako in kaj.
Na napakah se učimo.

Nace
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2012 7:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Aja---štiri stikala imajo zato, da lahko na četrtega priklopiš črpalko, da se le-ta ustavi, ko je ventil zaprt, ne pa zaradi kakšnega dodatnega varovanja...

Dve stikali sta za levi položaj - momentno in končno, dve za desni položaj - končno in momentno, s tem da lahko ventil, loputo upravljaš s tema dvema končnima tudi nekje vmes, ni nujno, da je ventil, loputa v skrajnih legah, da izklopi. Za momentna stikala pa velja, da izklopijo samo v skrajnih legah, ko pogon zablokira, lahko tudi vmes, če kaj zagrabi.
Črpalko lahko vežeš na končno stikalo, če nimaš regulatorja, da bi ti jo izklapljal, drugače pa je to naloga regulatorja.

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2012 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seltronovi imajo v osnovi le 2, končna stikala.
Opcijsko je lahko vgrajeno še tretje, kateremu se nastavi pri katerem položaju pogona preklopi (vklop črpalke recimo).
Sam motorček je zasnovan tako, da se nič ne zgodi če se ga blokira. Le intermitenca delovanja (ED) ne sme preseči navedenih mislim da 60%, sicer lahko pride do pregretja motorčka.
Drži pa, da mora zadeva biti pravilno prigrajena na ventil. Konstrukcija pa je predvidena za 90° hod, kar je praktično vsak mešalni ali kroglični ventil.

Problem pa imajo pri Seltronu v regulacijah, kjer še dandanes (WDC) niso popravili SW tako, da ko je recimo ogrevanje izklopljeno, da bi regulator po nekem času prenehal s siljenjem pogona v zaprtje. Na to sem jih opozoril že pred leti (D1 in D20), pa še kar nič od njih. V primeru, da ventil zablokira, bo torej motorček najverjetneje šel v elektronska nebesa.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2012 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah - Seltron Rolling Eyes

Meni je prišel do vrh organa Whistle
V največji vročini se spomni pošiljati vročo vodo (izračunana 100"C) v radiatorje kljub temu, da je zalogovnik segret le na 60"C
V največjemu mrazu pa se spomni ogrevati kolektorje, čeprav so v menujih izključene vse nastavitve zaščite.
Če ga resetiraš na tovarniške nastavitve je nekaj časa OK potem pa se mu ponovno strga.
Zato jeseni iztočim tekočino iz kolektorjev in fizično izklopim črpalko.
Spomladi pa obratno in spotoma odključim črpalko ogrevanja.

Za spomladanski čas iščem alternativo, ki bi pomožnosti delovala z enakimi senzorji (KTY10 ?)
Podpora mora biti za solarni sistem, en mešalni krog in en direktni (bojler)-tri črpalke. Peč ima tako svoj sistem za polnjenje zalogovnika.

Kaj vi uporabljate (ne Seltron ali samogradnja) ?

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2012 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Le kje so dobri, stari časi analognega modela HRC10UBK, kateri mi deluje že preko 15 let...glede na ta model sem vedno samo hvalil seltron...ampak, kot vidim jim digitalna elektronika ne gre ravno najbolje...mislim da bom moral tudi jaz naslednjo krmilno elektroniko narediti sam, tako kot vilko...če bom priden, mi mogoče celo pomaga z nasveti Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni